İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

Geleneksel Sektör Buluşması

İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakkı Şanal: “Sektör Buluşması, potansiyelimize olumlu yansıdı”

 

İSİB Sektör Buluşma Toplantısının ardından İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakkı Şanal’dan toplantı ve sektöre katkıları hakkında görüşlerini aldık.

 

Bize bu seneki İSİB Sektör Buluşma Toplantısını değerlendirir misiniz?

 

Geleneksel hale gelen sektör buluşması toplantımız sektörün genel durumunu ve ihracata yönelik faaliyetleri değerlendirmek noktasında bir fikir alışverişi sunma imkânı sağlıyor. Toplantımız verimli geçti, son dönemlerde yaşadığımız sıkıntılı ortamdan sonra sektör bireyleri olarak kendi içimizde sektörün genel durumunu değerlendirme imkânı bulduk ve bu değerlendirmeler kapsamında yönetim olarak birçok hedef belirlemeye, ölçümler yaparak doğru noktaya gitmeye çalışıyoruz. Üyelerimizden gelen talepler bizim için önemli. Bu doğrultuda yeni planlamalar yaparken ve yol haritamızı belirlerken onların fikirlerini de alarak doğru noktalara gitmeye çalışıyoruz. Sektörün ihtiyaçlarını belirleme doğrultusunda hareket etmek açısından bu tür istişare toplantılarının son derece faydalı olduğunu düşünüyorum. 

 

“BİRLİKTE HAREKET ETMENİN ÖNEMİNİ KAVRADIK” 

 

İhracat noktasında hep birlikte hareket etmenin önemini kavradık. İlerleyen dönemde sektörün kendini geliştirebilmesi için ihracata yönelik faaliyetlerin arttırılmasının zaruri olduğu ortaya çıktı. Çünkü iç pazarda önümüzdeki dönemde bir küçülme ve durağanlık olacağı belli. Faizlerin artması ile birlikte özel sektörün yatırımları durağanlaştı, kamudaki yatırımlarda da bir azalma olacak dolayısı ile firmaların önümüzdeki dönem büyümeleri için tek alternatif ihracatta büyümek olacak. 

 

Ashrae Ral CRC ile eş zamanlı olarak yapılması sizce ne gibi artılar kattı?

 

Sektör buluşma toplantımızın eş zamanlı olarak Ashrae ile yapılması hem onların hem de İSİB üyelerinin ticari alt yapı oluşturma gayretlerine olumlu yansıyacak. 17 ülkeden 200’ün üzerinde konuğumuzu burada ağırladık. Potansiyel müşterileri böyle bir organizasyon ile ülkemize getirmek ISK Sodex fuarı haricinde ilk defa gerçekleşti. Toplantıda üyeler arasında olumlu adımlar atıldı. Beraber bu organizasyonu yapmamızın ana amacı üyelerimiz için potansiyel müşteri olan Ashrae üyelerini bir araya getirerek bir fırsata dönüştürmekti. İlerleyen dönemlerde de benzer aktiviteler yapmayı planlıyoruz. Üyelerimizin ve Ashrae üyelerinin bu eş zamanlı toplantıdan maksimum derecede yararlandığını ve memnun kaldığını düşünüyorum. Konuklarımızın hazırladıkları teknik sunumlar da Türk iklimlendirme sektörünün ufkunu geliştirme açısından faydalı oldu.  

 

“YENİ DÖNEMDE SEKTÖRÜMÜZÜ AFRİKA’DA DAHA YOĞUN GÖRECEĞİZ”

 

Toplantının açılışında yaptığınız konuşmada, Tanzaya projenizden ve bu projenin diğer Afrika ülkelerine taşınacağından bahsettiniz. Konu hakkında biraz daha detay verebilir misiniz?

 

Ekim ayı sonunda Tanzanya’ya yönelik olarak eğitim programı ve ticari heyet organizasyonumuz gerçekleşti. 44 firmamız ikili iş görüşmeleri yaptı. Potansiyel Pazar araştırmaları doğrultusunda alt yapıları hazırladık, farklı bir konsept ile Tanzanya’ya gittik. Burada ikili iş görüşmeleri haricinde seminerler de yapıldı. Farklı konularda eğitim organizasyonları gerçekleşti. 44 firma arasında üretici firmalarımız, taahhüt firmalarımız ve dizayn firmalarımız var. Derneklerimizle de istişare yaparak yeni bir düzen oluşturduk. Yaptığımız araştırmalarda Afrika kıtasında yapılacak çok iş olduğunu gördük. Ülkelerin potansiyellerine baktığımızda önceliği Tanzanya’ya verdik çünkü şu ana kadar orada bir aktivitemiz olmadı, potansiyel olanaklarına, güçlerine bakarak ve iklimlendirme sektöründeki gelişmelerini ölçerek bu karara vardık. Sektörümüz açısından orada ciddi bir üretim yok, Kuzey Afrika’yı saymazsak. Bu nedenle yeni dönemde sektörü Afrika’da daha yoğun göreceğiz diyebilirim.

 

Avrupa’da istediğimiz konumlara gelmeye başladık artık taşlar orada yerine oturdu, yeni pazarlarda yeni kapılar açmak bizler için biraz daha kolaylaştı. Güç birliği içerisinde ekip olarak Afrika’ya gittiğimiz zaman firmalarımızın iş alabilme potansiyeli yüksek olacak. Tanzanya’dan sonra bu konsepti değişik Afrika ülkelerine de uygulayacağız. Afrika kıtasında fuar organizasyonları planlıyoruz. Mısır, Lübnan ve Güney Afrika’ ya yönelik ticari heyet planları yaptık, tarihleri netleştireceğiz. Afrika’da 15 farklı ülkede düzenlenecek sektörel fuarlarımız olacak. Yıl sonuna kadar Afrika ziyaretlerimizin programları netleşmiş olacak.  

 

“İHRACATTAKİ TEMPOMUZU ARTTIRACAĞIZ”

 

İSİB’in bundan sonraki faaliyetleri neler olacak?

 

2019 yılında ticari heyet organizasyonlarımızı artıracağız, her ay bir ülkeye heyet düzenleme hedefi var. Kolombiya, Polonya, Peru, Lübnan, Mısır, İtalya, Rusya ve Güney Afrika’ya ticari heyet göndereceğiz. Refcold – Hindistan, Valve World – Almanya, Aquatherm Moscow – Rusya, ISH Frankfurt – Almanya, Mce Milano - Partner Ülke Konsepti ve Euroshop – Almanya fuarlarında bulunacağız. 

 

İhracattaki tempomuzu arttıracağız. Öte yandan üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda da 10 ülkede başladığımız B2B görüşmeleri var. Artık önümüzdeki dönemde yurtdışı fuar maliyetleri de artmaya başladı, biraz daha üyelerimizi destekleyerek B2B görüşmeleri ile direkt sonuç odaklı aktivitelere ağırlık vermeyi planlıyoruz. İSİB olarak her ne kadar ihracata yönelik olarak aktivitelerimizi yoğunlaştırsak da diğer taraftan yeni vizyonumuzda, Türkiye’nin ithalatı noktasındaki verilerini de ölçerek sektörümüze yön verebilmek var. Bunun yanı sıra sektörün eksik yönlerini tamamlamak gibi bir stratejik planlama içerisine de girdik. Elde ettiğimiz tüm ölçümleri üyelerimizden gelen geri dönüşümlerle toparlayarak önümüzdeki yıl içinde sektörümüzle paylaşacağız ve sektörün hangi alanlarda yatırıma ihtiyacı var bunları belirleyeceğiz. Bu veriler tamamlandıktan sonra da yeni sektör buluşmamızda detaylı bir şekilde istişare edeceğiz. 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-