İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan: Fosil yakıtlar arasında en çevreci yakıt doğal gaz

GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan: “Doğal gaz kullanan şehirlerimizde hava kirliliği hem ölçülebilir hem hissedilebilir düzeyde azalmış durumdadır.”

 

Türkiye Doğal Gaz Dağıtım Sektörünün sıkıntılarını çözmek ve piyasa gelişimine katkı sağlamak için faaliyetlerini sürdüren GAZBİR’in Başkanı Yaşar Arslan’dan doğal gaz hakkında bilgiler aldık.

 

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR)’nin amaçları nelerdir? 

 

2004 yılında faaliyetlerine başlayan Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği, doğal gaz dağıtım şirketlerinin oluşturduğu çatı kuruluş olarak faaliyetlerini sürdüren bir kuruluştur.  GAZBİR, Türkiye doğal gaz piyasasının ilerlemesine ve kalkınmasına katkı sağlayacak yerel faaliyetlerin yanı sıra küresel bazda doğal gaz dağıtım sektöründe meydana gelen gelişmeleri takip edip, Türkiye piyasasına entegre etmek ve vatandaşların dağıtım şirketlerinden aldığı hizmeti en üst seviyelere çıkarmak için kamu ve özel sektör nezdinde tüm çalışmalarını sürdürmektedir. 

 

“İÇERİSİNDE KÜKÜRT VE ORGANİK KÜKÜRT BİLEŞİKLERİ YOK DENECEK KADAR AZDIR”

 

Neden doğal gaz kullanmalıyız?

 

Doğal gaz, fosil yakıtlar arasındaki en çevreci yakıttır. İçerisinde kükürt ve organik kükürt bileşikleri yok denecek kadar azdır. Böylece yanma esnasında kükürtlü gazlar ile doğayı kirletmesi söz konusu değildir. Karbon içeriğinin de düşük olması sebebiyle sera etkisi oluşturan ve insan sağlığı bakımında son derece tehlikeli olan karbondioksit gazı emisyonu düşük seviyededir. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda son yıllarda küresel bir sorun haline gelen hava kirliliği, sera gazı, karbondioksit gazı emisyonu gibi durumları önlemek için doğal gaz hem ülkemiz hem de dünya için anahtar yakıt durumundadır.

 

“DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN YATIRIMLARI İLE SEKTÖR 

%8-10 BANDINDA BÜYÜYOR”

 

Doğal gazın ülkemizin enerji politikalarına etkileri nelerdir?

 

2017 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EPDK ve dağıtım şirketlerinin ortak koordinasyonunda başlatılan 222 yerleşim yerine doğal gaz arzı projesi tüm hızıyla sürmekte. Bugüne kadar proje kapsamında yer alan 100’ün üzerinde yerleşim yerine doğal gaz arzı sağlanmış durumda. Doğal gaz dağıtım şirketlerimiz geçtiğimiz yılda 500 Milyon TL yatırım gerçekleştirmiş olup, 2018 yılı içinde genişleme çalışmaları kapsamında 700 Milyon TL tutarında bir yatırım ile 80 kadar yerleşim yerine doğal gaz arzı öngörümüz bulunmaktadır. Bu yatırımlar ile yaklaşık 66 milyon vatandaşımıza doğal gaz dağıtım şirketleri ulaşmış olacaktır.

 

Geçtiğimiz aylarda ilk gazın verildiği TANAP ile Türkiye’ye Azerbaycan’dan 6 milyar m3 doğal gaz gelecek ve Türkiye’nin bugünkü toplam ithalatının %10’unu oluşturacak. Bilindiği üzere Türk Akımı projesi tamamlandığında Türkiye’ye 16 milyar m3’lük bir kapasite sağlanmış olacak. Dağıtım şirketlerinin yatırımları ile sektör %8-10 bandında büyüyor. 2017 yılında 1,1 milyon yeni abone sisteme dahil olmuş durumda. 2018 yılında da bir bu kadar daha yeni abone beklentimiz bulunmakta. Sektörden gelen talebin karşılanması yeni arz kaynaklarının ülkemize girişiyle mümkün. 

 

1 Eylül itibariyle Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası’nın devreye girmesi ile Türkiye enerji politikalarında ilk sıralarda yer alan “enerji merkezi” olma yolunda önemli bir adım atılacaktır. Doğal gazın ticaretine imkân sağlanacak ve fiyat oluşumunda rol üstlenme konusunda büyük bir ilerleme demek. İşte tüm bunları alt alta koyduğumuzda doğal gazın ülke enerji politikalarında ne denli önemi olduğu görülmektedir.

 

“DOĞAL GAZ TÜM KONUTLARDA YAKIT OLARAK TERCİH EDİLSEYDİ GEÇTİĞİMİZ YILDA EKSTRA 15 MİLYON TON KARBON TASARRUFU SAĞLAYABİLİRDİK”

 

Doğal gaz kullanımının karbon salınımına olumlu etkileri nelerdir?

 

Bugün itibariyle doğal gaz abone sayısı 14 milyonu aşmış durumdadır. Doğal gaz kullanan konutlarda, santrallerde ve sanayi tesislerinde karbon salımı diğer fosil yakıtları kullanan konut ve tesislere kıyasla %40-%50 seviyelerinde daha azdır. Doğal gaz kullanan şehirlerimizde hava kirliliği hem ölçülebilir hem hissedilebilir düzeyde azalmış durumdadır. 2017 yılında konutlarda kömür yerine doğal gazın yakıt olarak kullanımı ile 30 milyon ton karbon salımı tasarrufu sağlandı. 1,8 Milyon hektar ormanlık alanın temizleyeceği karbon miktarını konutlarda doğal gaz kullanarak doğaya bırakmamış olduk. Ayrıca, doğal gaz tüm konutlarda yakıt olarak tercih edilseydi geçtiğimiz yılda ekstra 15 milyon ton karbon tasarrufu sağlayabilirdik.  

2017 yılında dağıtım şirketleri tarafından 1,75 Milyar TL tutarında yatırım yapılmıştır. Bu yatırımlar ile 101 yerleşim yerine doğal gaz dağıtım şirketleri ulaşmış durumdadır. 2018 yılı içerisinde de dağıtım şirketlerimiz aynı özveri ile yatırımlarına devam etmektedir. Bu sayede, karbon salımını daha düşük değerlere çekerek, Türkiye’yi daha temiz bir geleceğe taşımak en büyük hedeflerimiz arasında yer almaktadır.

 

“FOSİL YAKITLARDAN KAYNAKLI EMİSYON DEĞERLERİMİZ AVRUPA OECD ÜLKELERİNİN OLDUKÇA ALTINDA”

 

GAZBİR olarak ekonomi ve çevre konularında ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

 

Her zaman dile getirdiğimiz gibi doğal gaz doğru kullanıldığında çevreci ve ekonomik bir yakıttır. 2017 yılında ortalama tüketim değerine sahip bir hanenin doğal gaz gideri 1.220 Türk Lirası tutarındadır. Diğer yakıt kaynakları ile karşılaştırdığımızda kendisine en yakın kaynak olan kömürden %40 daha az ucuzdur. Küçük ama etkili yöntemlerle doğal gazda daha fazla tasarruf sağlamamız mümkün. Konfor sıcaklığımızı bir derece azaltarak yıllık 80 TL civarında faturalarımızı azaltabilirz. Türkiye genelinde ise yıllık 1,1 milyar TL’nin ekonomimizde kalması demektir. 

 

Sanayi devriminden bugüne kadar bakıldığında Türkiye kümülatif emisyonların sadece %0,7’sinden sorumludur. Fosil yakıtlardan kaynaklı emisyon değerlerimiz Avrupa OECD ülkelerinin oldukça altında. Son yayımlanan rakamlara baktığımızda Türkiye’de kişi başına düşen sera gazı salımı 6,07 ton karbondioksit iken OECD ortalaması kişi 9,5 ton civarında. Daha temiz bir çevre için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın başlattığı “Bir Enerji Bir Nefes” projesi ile doğal gaz dağıtım sektörü olarak 1 milyon, toplamda 5 milyon fidan dikimi gerçekleşecektir. Bu sayede, çevresel sürdürülebilirlik konusunda büyük bir adım daha atmış olacağız.

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-