İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

FORM MHI KLİMA SİSTEMLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş GENEL MÜDÜRÜ ZAFER SARI

TÜM ÜRÜNLERİMİZDE ENERJİ TASARRUFU VE ÇEVRECİLİĞİ ÖN PLANDA TUTUYORUZ

 

Form MHI Klima Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş Genel Müdürü Zafer Sarı: "Özellikle VRF Sistemleri ile ilgili uzun yıllara dayanan bilgi birikimimiz, uzman mühendislik hizmetlerimiz ve yaygın teknik servis ekiplerimizle projelere değer katıyoruz."

 

Form MHI Klima Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş Genel Müdürü Zafer Sarı, Form ve Mitsubishi Heavy Industries iş birliği ve ürünleri hakkında bilgi verdi.

 

Japonya'daki şirketlerin kültüründe farklılıklar yattığını görüyoruz. Mitsubishi Heavy Industries (MHI) Japon kökenli önemli bir firma. MHI markasının tarihini ve Japon iş kültürünün hangi ögelerini taşıdığını kısaca anlatır mısınız?

 

Mitsubishi Grubu Yatora Iwasaki tarafından 1873 yılında tersane ve gemi yapımı amacıyla “Mitsubishi Shokai” adıyla kurulmuş, daha sonra da Mitsubishi Shipbuilding Co. Ltd.'ye dönüşmüş. 1920’lere gelindiğinde Japonya’nın en büyük tersane, gemi, uçak, kimya, ticaret, çelik, gayrimenkul firması haline gelerek, Japonya’nın büyümesinde çok büyük bir rol almış. Grup 1934 yılında Mitsubishi Heavy-Industries, Ltd. ismini almıştır. II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin ardından, bazı büyük kuruluşların üzerinde ekonomik gücün aşırı yoğunlaşmasını ortadan kaldırmayı amaçlayan bir yasa yürürlüğe girince; Mitsubishi Heavy Industries (MHI) üç işletmeye ayrılmış ancak daha sonra 1964 yılında bu yapı tekrar konsolide edilerek Mitsubishi Heavy Industries olarak yeniden doğmuştur. Japon sanayisi, ikinci dünya savaşında ürettiği savaş gemileri, uçaklar ve sonrasında geliştirdiği uzay roket motorları gibi üstün teknolojiler ile tarihte önemli bir yere sahiptir. Yakın zamanda Japonların 50 yıllık hayali Lokal Yolcu Jeti (MRJ) üretimini de başarı ile tamamlayarak bir hayali daha gerçek kılmışlardır. 

Son olarak Mitsubishi Heavy Industries içerisinde İklimlendirme ürünlerinden sorumlu ayrı bir yapılanma oluşturulmuş ve bu yapı 2016 yılında şirketleşerek Mitsubishi Heavy Industries Thermal Systems Ltd. adını almıştır.

 

BATI ÜLKELERİ İLE JAPONYA ARASINDAKİ EN TEMEL FARKIN KÜLTÜR OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ 

Japonların iş yaşamındaki başarılarını araştırdığınızda karşınıza ilk olarak “Japon Mucizesi” çıkar. Bu mucizenin temelinde yatan “Örgüt Kültürü”, yönetim bilimcilerin araştırma konusu durumuna gelmiş ve üniversitelerde halen ders olarak okutulmaktadır. Batı ülkeleri ile Japonya arasındaki en temel farkın kültür olduğunu görüyoruz. Japonlar işyerlerini bir aile gibi görmektedir. Aile örgütlenmesi ile iş yaşantısındaki örgütlenme birbirlerini tamamlamaktadır. MHI’da da çalışanlar ailenin bir parçası konumundadır. Yapılan operasyonların hepsinde sürdürülebilir olması ve teknolojide mükemmellik için çaba gösterilmektedir. MHI, ortak başarıya giden yolu çalışanlarıyla yürümekte ve dünyayı ileriye taşıma felsefesini iş kültüründe barındırmaktadır.  

 

Global arenada çok sayıda uluslararası ödüle layık görülen Mitsubishi Heavy Industries, 2022 yılında da EcoVadis Sürdürülebilirlik Değerlendirmesinden gümüş not aldı. Fransa merkezli uluslararası değerlendirme kuruluşu olan EcoVadis’ten aldığı bu ödül ile, tam üç yıl üst üste gümüş not almaya hak kazanarak sürdürülebilirliğe verdiği değer ve devamlılığını bir kez daha kanıtlamış oldu.

 

Ayrıca Japon iş kültürünün önemli felsefelerinden birisi olan Kaizen’den bahsetmek isterim. Kaizen, Japoncadaki 'kai' yani 'değişim', 'zen' yani 'daha iyi' olan anlamların birleşiminden meydana gelmektedir. Japon kültürünün binlerce yıldır bir parçası olan bu felsefe, Japonya'nın 2. Dünya Savaşı sonrasındaki ekonomik yükselişinin de yapı taşı olarak ön plana çıkıyor. Kaizen felsefesinde sürekli iyileştirme ve geliştirmeyi düşünerek ve icra ederek hayatımızın her alanında dönüşüm yapmamız mümkün. Bu felsefenin temeline baktığımızdan sonuçlardan çok süreçlere odaklanılmaktadır. Bu özellik sayesinde Japonya’da iş hayatında çok yüksek standartlara ulaşıldı. 

 

MHI olan iş birliğiniz ne zaman başladı? Hangi alanlarda iş birliği yapıyorsunuz?

 

Form MHI Klima Sistemleri olarak, 2011 yılından itibaren Japon teknoloji devi Mitsubishi Heavy ile VRF sistemleri alanında başarıyla sürdürdüğümüz iş birliği sonucunda 2018’de marka ile ortaklık anlaşması imzaladık. Sektörümüzün en köklü ve saygın kurumlarından biri olan Form Şirketler Grubu çatısı altında, Japon Mitsubishi Heavy ile joint venture ortaklık yapısı içerisinde faaliyet gösteriyoruz.  VRF Merkezi Çoklu Klima ve Bireysel Klima sistemleri alanında, Mitsubishi Heavy markasıyla son derece geniş ürün yelpazesini müşterilerimize sunuyoruz. Mitsubishi Heavy markası altında faaliyet gösterdiğimiz ürün gruplarımız arasında VRF Sistemler, Split Klimalar, Multi-Split Klimalar, havadan suya endüstriyel ısı pompası Q-ton, yeni nesil ısı pompası Hydrolution ve Profesyonel Klima ürünlerinin yanı sıra, kendi tesisimizde üretmeye başladığımız FORM markalı klima santralleri de yer alıyor. Form’un bu alandaki güçlü tecrübesi ve Mitsubishi Heavy’nin yüksek teknolojiye sahip ürünleriyle kurumsal ve bireysel alanda güçlü bir pazar payına sahibiz. Özellikle VRF Sistemleri ile ilgili uzun yıllara dayanan bilgi birikimimiz, uzman mühendislik hizmetlerimiz ve yaygın teknik servis ekiplerimizle projelere değer katıyoruz.

 

Tüm ürünlerimizde enerji tasarrufu ve çevreciliği ön planda tutuyoruz. Son tüketiciye ulaşan split klimalarımızda çevre dostu R32 soğutucu akışkanlar kullanılıyor. R32 soğutucu akışkan, daha yüksek enerji taşıma kabiliyetiyle daha az akışkan şarjı gerektiriyor ve R410A soğutucu akışkana kıyasla üçte bir oranında daha düşük küresel ısınma potansiyeline sahip.  Çevreci R32 soğutkanı ile çalışan ürünler, çok daha düşük enerji tüketimine karşın daha yüksek performans sağlıyor.

 

Öte yandan Mitsubishi Heavy A Design Ödüllü Airflex kaset tipi klimalarımız, özel kanat teknolojisi ile rüzgarsız serinlik sağlıyor. Üzerinde konumlandırılan 8 ayrı kanadın birbirinden bağımsız olarak farklı açılarda hareket etmesiyle 360 derecelik bir hava akımı yaratıyor. Böylece soğuyan hava ortamda homojen olarak dağılırken yaz aylarında sıkça rastlanan klima sorunlarının başında yer alan soğuk çarpmalarının da önüne geçilmiş oluyor. Ayrıca, cihaz üzerindeki opsiyonel hareket sensörü, ortamdaki insan hareketlerini algılıyor ve klimanın gereksiz çalışmasına fırsat vermeyerek enerji tasarrufunu en üst düzeye çıkarıyor. 

 

Yeni nesil ürünlerimizden Hydrolution ısı pompası ise tek cihazda ısıtma, soğutma ve kullanım sıcak suyu gibi bir konutun ihtiyacı olabilecek tüm unsurları tek sistem üzerinden çözüyor. Binalardaki kalorifer sistemleri ve güneş enerjisi ekipmanlarıyla da uyumlu çalışan Hydrolution Isı Pompası, -20 °C ile +43°C dış ortam sıcaklığı aralığında +58°C’ye kadar sıcak su üretimi ile dört mevsim sıcak su ve kullanım suyu ihtiyacını karşılıyor.

Geleceğin sıcak su üretim teknolojisi olarak adlandırdığımız havadan suya ısı pompası Qton ise, dünyanın ilk Rotary ve Scroll kompresörlerin kombinasyonu ve CO2 akışkan kullanımı ile 90 °C’ye kadar sıcak su üretebilen dünyanın ilk Heat Pump Ünitesi unvanına sahip olmasıyla öne çıkıyor. -25 °C gibi zorlu kış şartlarında bile yüksek performansı ile kolay kullanımlı, yüksek verimliliğe sahip, aynı zamanda çevreci bir ürün. Sıcak su üretimi için kullanılan doğalgaz ve kazan gibi sistemlere alternatif olabilen Qton’un yapılan analizlerde rakiplerine göre ilk yatırım maliyeti ve enerji tüketiminde büyük avantajlar sunduğu görülüyor. Sıcak su üretim maliyetlerinde klasik sistemlere oranla yüzde 45-75 arasında bir tasarruf oranına sahip olmasıyla otel, restoran gibi mekanlar gönül rahatlığıyla bu sistemi kullanabiliyor. 

 

VRF ve ısı pompası uygulamalarının avantajları konusunda neler düşünüyorsunuz? Sizce ikisinin arasındaki benzerlik ve farklılıklar neler?

 

VRF VE ISI POMPASI SİSTEMLERİ PROJE İHTİYAÇLARINA GÖRE AĞIRLIKLI OLARAK AYRI AYRI KULLANILABİLDİĞİ GİBİ BİRBİRİNİ TAMAMLAYICI ŞEKİLDE AYNI ANDA DA KULLANILABİLİYOR

VRF ve ısı pompası sistemleri özellikle doğru mühendislikle birleştiğinde yüksek enerji verimliliği sağlıyor. Bu iki farklı ürün, proje ihtiyaçlarına göre ağırlıklı olarak ayrı ayrı kullanılabildiği gibi birbirini tamamlayıcı şekilde aynı anda da kullanılabiliyor. VRF sistemleri ile ısıtma- soğutma yapılırken, havadan suya ısı pompası ile sıcak su ihtiyacı karşılanabiliyor.

 

VRF sistemleri ile hava kaynaklı soğuk-sıcak su üreten ısı pompası sistemleri alternatif çözüm şekilleri içeriyor. Temelde biri hava ile biri su ile iç ortamı ısıtıp soğutan sistemler. Uygulamanın büyüklüğü ve ihtiyaçlarına göre her sistemin sağladığı farklı avantajlar var. Örneğin kullanım sıcak suyu ihtiyacının da olduğu uygulamalarda, havadan suya ısı pompası cihazlarında seçenek ve imkânlar artıyor. Dış ünite anlamında da her iki durumda dışarıda hava soğutmalı bir ünite mevcut. İç üniteler özelinde VRF çözümünde sulu sistemdeki iç ünite çeşitlerine göre çok daha fazla seçenek mevcut. Sonuç olarak bu seçim, söz konusu bina ya da mahalin, sulu sistem ile mi yoksa havalı sistem ile mi çözülmesi gerektiğine bağlı. Bu da işi projelendiren firmanın dış hava koşulları, müşterinin ihtiyaçları, binanın kullanım şekli ya da boyutları gibi konulara göre değerlendirmesi gereken bir nokta.  

 

MHI olan iş birliğinde VRF sistemlerinden bahsettiniz. Bu konuda Türkiye'de VRF alanında önemli oyuncular arasında bulunuyorsunuz. Ürünler ve pazar yapısı hakkında neler söylemek istersiniz?

 

Form MHI Klima Sistemleri olarak Türkiye genelinde 90 adet konsept mağazamız ile split ve multi split klima alanında hizmet veriyoruz. Ayrıca, VRF Sistemleri ile ilgili de uzun yıllara dayanan bilgi birikimimiz, uzman mühendislik hizmetlerimiz ve yaygın teknik servis ekiplerimizle projelere değer katıyoruz.

 

VRF alanında Heat Pump ve Heat Recovery olarak adlandırdığımız iki sistemimiz ile hizmet sağlıyoruz. KXZ 2 Heat Pump VRF Sistemi genel adıyla 2 borulu sistem olarak biliniyor. Dış ve iç üniteler arasında gaz ve sıvı olmak üzere iki bakır boru hattı dolaşıyor ve aynı anda yalnızca ısıtma veya soğutma yapabilen bir prensip ile çalışıyor. Gelişmiş interver kontrol teknolojisi ile birbirinden bağımsız ortamların iklimlendirmesi ayrı ayrı kontrol edilebilirken sadece ihtiyaç olan alanlar için de iklimlendirme yapılabiliyor. Bu özelliği ile iş merkezlerinden evlere, otellerden plazalara kadar birçok yapıda uygulanabiliyor. 

 

KXZR Heat Recovery Sistemi ise ısı geri kazanımlı 3 bakır boru tesisatı ile çalıştığından dolayı 3 borulu sistem olarak adlandırılıyor. KXZR sistem, her bir iç ünitenin bağımsız olarak iç ortam şartına ve ihtiyaçlarına göre eşzamanlı ısıtma veya soğutma yapmasını sağlıyor. Her bir bölgenin ısıtma ve/veya soğutmasını aynı anda yapabilme özelliği ile farklı yönlere bakan ve binanın cephelerine göre ısı yüklerinin değişkenlik gösterdiği yapılarda kullanılmak üzere oldukça uygun bir sistem olarak konumlandırılıyor. Isı geri kazanım verimliliği ile eş zamanlı soğutma-ısıtma sırasında 9.0 COP’e varan verim değeri elde edilmiş oluyor.

Form MHI Klima Sistemleri olarak 2021 yılında dolar (USD) bazında yüzde 10 büyüme gerçekleştirmiştik. 2022 yılı için de dolar (USD) bazında yüzde 10 büyüyecek şekilde bir plan yaptık. 2021 yılında Mitsubishi Heavy olarak, bir önceki seneye kıyasla VRF pazarında toplam dış ünite adedi bazında Türkiye pazar ortalamasının 3 kat üzerinde bir büyüme gerçekleştirdik.

 

Bunların yanı sıra Mitsubishi Heavy ile ortaklığımız, bölgemizde bir merkez haline geliyor. Bu strateji kapsamında doğrudan Form MHI’a bağlanan başta İsrail, Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Irak, Libya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olmak üzere 7 ayrı ülkede gerekli dağıtım ve servis ağlarını alt distribütörlükler oluşturarak geliştirmeye devam ediyoruz. Ayrıca Kazakistan, Kırgızistan, Fas ve daha birçok ülkede ön çalışmaları yürütmekteyiz. 

 

VRF ÜRÜN GRUBUNDA ÇOK NET BİR FARKLA TÜRKİYE’DE EN YÜKSEK STOK MİKTARINI TUTAN FİRMAYIZ 

2022 yılında, ısı pompalarında ve multi split klima cihazlarında pazar payımızı minimum yüzde 5 büyütmeyi hedefliyoruz. Uzun yıllardır sektör liderlerinden olduğumuz VRF merkezi çoklu klima sistemlerinde tecrübemiz ve başarılı hizmetlerimizin yanı sıra özellikle son dönemde yaşanan pandemi nedeni ile tedarik zincirlerindeki kırılmalara ve ürünlerin teslimindeki gecikmelere, en başından önlemimizi alarak ürün stok seviyelerimizi %25’lere varan oranda arttırarak cevap verdik. Bu anlamda VRF ürün grubunda çok net bir farkla Türkiye’de en yüksek stok miktarını tutan firmayız. Türkiye’de neredeyse her iş acil teslim talebiyle geldiğinden müşterilerimizin bu isteklerini güçlü stoklarımızdan anında karşıladık. Hatta bu nedenle hedeflerimizin de üzerinde ciddi bir talep artışı ile karşılaştık. Stokların daha da artırılması ile ilgili tedbirleri de almaya devam ediyoruz. Yine son kullanıcıya yönelik ürünlerimizden evsel klima segmentinde yaz dönemi stok hazırlıklarını normalden en az 2-3 ay daha önce, 2021 yılının son çeyreğinde başlatmıştık. Fabrikamıza önden sipariş açarak bu konuda da müşterilerimizin ihtiyaçlarını en doğru zamanda karşılayacak stok planlamalarını yaptık.

 

MHI'ın Dünya'da ve Türkiye'de önemli merkezlerin referans projelerini gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bu projelerden kısaca bahsedebilir misiniz?

 

DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE İKLİMLENDİRME VE SOĞUTMA SİSTEMLERİ TARAFINDA BİRÇOK BAŞARILI PROJEYE İMZA ATTIK 

 

MHI’nın ürünleri enerjiden havacılığa, uzay teknolojilerinden toplu taşımaya, otomotivden yaşam ve eğlence sektörüne, savunma sanayinden mühendislik çözümlerine kadar birçok alanda hizmet veriyor. Enerji sektöründe; termal elektrik santralleri, yenilebilir enerji santralleri, nükleer enerji üretimi, motor santrali, yakıt hücreleri, enerji çözümleri için dağıtılmış güç yönetiminin yapılması, lityum pil ürünleri, petrol ve gaz üretim tesislerinde hizmet veriyoruz. Endüstriyel makina tarafında ise hidrolojik bileşenler, taşıyıcı sistemler (palet taşıma konveyörü, büyük muayene arabası, röntgen muayenesi için araç taşıyıcı şasisi), iklimlendirme ve soğutma sistemleri yer alıyor. Özellikle dünyada ve Türkiye’de iklimlendirme ve soğutma sistemleri tarafında birçok başarılı projeye imza attık. 

 

İklimlendirme alanında ise, bizim Form MHI Klima Sistemleri olarak imza attığımız çok sayıdaki projenin yanı sıra, globalde baktığımızda MHI’ın özellikle Avrupa’da önemli projelere imza attığını görüyoruz. İngiltere’de Manchester şehrinde bulunan Manchester Üniversitesine VRF ısı pompası sistemleri kuruldu. İspanya’da bulunan Double Hilton otellerine kurulan havadan suya CO2 ısı pompasıyla, CO2 emisyonları %43 azaltıldı ve otelin yıllık tasarrufu %48’e ulaştı. İngiltere’de Güney Londra'daki önemli bir tıp merkezinin yeni şubesi için yüksek verimli ısıtma ve soğutma sağlamak üzere enerji tasarruflu Mitsubishi Heavy VRF klima sistemi kullanıldı.

 

Türkiye’de yine Form – MHI iş birliği ile birçok önemli proje gerçekleştirdik. Türkiye’nin en büyük bankalarından Halk Bank’ın Split Klima ürün gamında tüm şubelerinde ve VRF ürün gamında çok sayıda şubesinde ana tedarikçiyiz. Yine ülkemizin önde gelen restoran zincirlerinden TAB Gıda’nın 10 yıldır, Burger King dahil 300’den fazla zincir restoranının iklimlendirme ihtiyacını, Mitsubishi Heavy marka yüksek statik basınçlı kanal tipi iç üniteler ve draft panelli dört yöne üflemeli kaset tipi klimalarla karşılıyoruz. Öte yandan 16 yıldır Starbucks’ın Türkiye çapında 300’den fazla şubesine iklimlendirme hizmeti veriyoruz. Diğer bir kahve zinciri olan EspressoLab’lerde de ürünlerimiz tercih ediliyor.

 

Ayrıca turizm sektöründe de önemli referans projelere imza attık. Form MHI Klima Sistemleri olarak geniş ürün gamımızla hem kıyı hem de şehir otellerine verimli iklimlendirme çözümleri sunuyoruz. Merit Otelleri, Richmond otelleri, Rixos otelleri, Maxx Royal, Regnum Carya Golf Resort, Kaya Palazzo Golf Resort gibi yüzlerce otel ve turizm tesisi Form ürünlerini tercih ediyor ve her geçen gün bu portföye yeni firmalar eklenmeye devam ediyor. Örneğin; Mall Of İstanbul Hilton Oteline 3,576 kW gücünde VRF Sistem ve DX Klima santrali kurduk. Antalya’daki Rixos Apart villalarına 4,240 kW gücünde Heat Pomp, Heat Recovery sistemleri kurduk. Happy Center, File Marketleri gibi zincir marketlerde de ürünlerimiz tercih ediliyor. Dev konut projelerine baktığınız yüksek güvenirlikli MHI ürünlerinin yer aldığını görmekteyiz. Örneğin; Torunlar GYO’nun İstanbul’daki 5. Levent konutlarında ve Allways Bornova projesinde de son teknoloji MHI klimalar kullanıldı.

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-