İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar Didonyan

İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar Didonyan: ’’ISK-SODEX 2021, pandemi sonrası sektörümüzün yüz yüze olarak bir araya geldiği en büyük etkinlikti. Genel olarak organizasyonu sorunsuz ve başarılı geçirdik diyebiliriz.’’

 

ISK-Sodex 2021’i değerlendirebilir misiniz?

 

29 Eylül – 2 Ekim 2021 tarihleri arasında TÜYAP – İstanbul’da gerçekleşen ISK SODEX Fuarı’nda İSKİD, Eurovent Derneği ile paylaştığı standında Türkiye İklimlendirme ve Havalandırma Sektörü ve dernek faaliyetlerini tanıtan dergi ve broşürleriyle ziyaretçilerini ağırladı. ISK-SODEX 2021, pandemi sonrası sektörümüzün yüz yüze olarak bir araya geldiği en büyük etkinlikti. Genel olarak organizasyonu sorunsuz ve başarılı geçirdik diyebiliriz.

 

Gerek İSİB, gerekse İSKİD’in yoğun çalışmaları ve uluslararası ilişkileriyle yoğun bir yabancı ziyaretçi sayısına ulaşıldı. B2B görüşmelere 53 ülkeden 300 kişi katıldı. İSKİD-Uluslararası Dernekler görüşmeleri kapsamında, Eurovent Derneği ile ikili görüşme gerçekleşti. URGE alım heyeti kapsamında, 15 ülkeden 38 yabancı firma temsilcisi fuara katılım gösterdi.  Ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve büyütülmesine yönelik pek çok konu, firmalar arasında yapılan toplantılarda görüşüldü. Fuar sırasında üyelerimize yaptığımız anketlerde de genel olarak katılımcı sayısı ve kalitesi konusunda olumlu dönüşler aldık. Sadece Avrupa Birliği ve Amerika’dan gelen ziyaretçi sayısının geçtiğimiz yıllardaki fuar organizasyonlarına göre daha az sayıda olduğunu söyleyebiliriz. Üyelerimizin büyük çoğunluğu bir sonraki fuara da firma olarak katılım göstereceklerini ilettiler.

 

2021 yılı ve 2022 sektör beklentilerini, sektörü etkileyecek global konular şeklinde değerlendirebilir misiniz?

 

Türkiye İklimlendirme Sektörü Oca -Eylül 2020 döneminde 3.3 milyar dolar olan ihracatını, Ocak-Eylül 2021 döneminde 4.6 milyar dolara çıkardı. Yıl sonu itibariyle sektörün ihracatının 6 milyar dolar seviyelerinde olacağı öngörülüyor. Sektörün, 2021 yılbaşından bu yana Türkiye ihracatından aldığı pay ise yüzde 2,8 seviyesine ulaştı. 

 

Dünya’da ve Türkiye’de sektörümüzü de olumsuz etkileyecek bazı gelişmeler mevcut. Örneğin petrolde yaşanan fiyat artışı hammadde fiyatlarını da direkt etkiliyor. Sektörümüz hammaddede kısmen yurtdışından da ithalat yapmaktadır. Halihazırda devam eden lojistik sorunu 2022’de devam edecek gibi görünüyor. Ancak Türkiye İklimlendirme Sektörünün esnek ve kaliteli üretim kabiliyeti ve AB gibi ana pazarlara coğrafi yakınlığı, ülkemizin sahip olduğu önemli avantajlar. Dünya genelinde ve ülkemiz özelinde çok öngörülemez gelişmeler olmadığı sürece, sektör olarak yakaladığımız ihracat ve büyüme ivmesini 2022 yılı içinde de sürdüreceğimizi düşünüyoruz. Halihazırda sektörün en önemli gündem maddelerinden biri de AB Yeşil Mutabakatı kapsamında uygulamaya konacak olan Sınırda Karbon Düzenlemesi. 2022’de de bu kapsamda sektörümüzde enerji etiketlemeleri konusunda regülasyonlar sırasıyla devreye girecek. Ekotasarım ve Enerji Etiketleme düzenleyici çerçevesi daha fazla ilgi görecek. Diğer yandan Yeşil Mutabakat, Türkiye’nin düşük karbonlu üretimi desteklemesine ve bu şekilde yüksek karbonlu ülkelere göre avantajlı konuma gelerek, AB ülkelerine yaptığı ihracatta pazar payını artırmasına fırsat yaratabilir. Bu kapsamda Türkiye’nin karbon nötr hedefine uyumlu Ar-Ge projelerini desteklemesi, iklimlendirme sektörü ve diğer sektörlerde temiz enerji yatırımlarına yönelmesi ve karbon sıfır üretim süreçlerine dönüşümü için uygun ekonomik ortam oluşabilir. Yeşil Mutabakat hedeflerine hızlı adapte olacak işletmelerin görece rekabet avantajı elde etmesi de mümkün. Ayrıca, Yeşil Mutabakat devletlerin ve kredi kuruluşlarının temiz enerji üretimine ve bu üretimi geliştirecek teknolojilere kaynak ayırmasını sağlayabilir. Bunun sonucu olarak üretim teknolojilerinde yaşanacak gelişmeler sürdürülebilir ve çevre dostu endüstri devrimini ülkemizde tetikleyebilir.

 

Dünya iklimlendirme Pazarı’nın, 2023 yılına kadar 550 milyar dolara seviyelerine ulaşacağını hatta aşabileceğini ön görüyoruz. Türkiye İklimlendirme sektörü olarak 2023’e kadar bu pazardan yaklaşık 1.5% pay almayı hedefliyoruz.

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-