Oda sıcaklığını düzenlemek için kullanılan doğalgaz ile kombiler hayatımızın vazgeçilmezi olmuş durumda. Özellikle kış aylarında sıklıkla kullanılan ürünler evin ve kullanılan suyun sıcaklığını kontrol edebilmek için herkesin tercihi. Ev yaşamında her mevsimin vazgeçilmezi olan kombilere düzenli olarak bakım uygulanması şart. Çünkü kombi cihazları zaman geçtikçe tozlanabilir veya mekanizmasında bazı aksaklıklar meydana gelebilir. Evinizi bu risklerden korumak için düzenli olarak kombinizin bakımını ve işleyişini kontrol etmelisiniz. Kombi bakımı demek sadece kombilerle sınırlı değil. Bununla birlikte kombi borularını ve doğalgaz peteklerini de kontrol etmelisiniz. Bu yazımızda size kombi bakımı nasıl yapılır sorusunun detaylı ve etkili bir şekilde yanıtını ve ayrıca püf noktaları vereceğiz. Yazımızdaki başlıkları inceleyerek belirli zaman aralıklarıyla kombinize bakım yapabilirsiniz. Unutmayın ki kombinin bakım durumu ürünün işlevini de etkiler.
Kombi Bakımında Neler Yapılır?
İyi bir kombi bakımı uygulaması birçok detayda gizlidir aslında. Bu işlemi sadece belirli zaman aralıklarıyla uygulayacağınız için oldukça dikkatli ve detaylı bir şekilde ilerlemeniz gerekir. Çünkü kombi çeşitlerinin mekanizmaları biraz karmaşık olabilir. Bu süreci hızlı ve sağlıklı bir şekilde ilerletebilmek amacıyla sistemli olarak ilerlemeye özen gösterin. Bakımı düzenli bir şekilde yaptığınız takdirde işiniz hızlı bitebilir. Şimdi size kombi bakımı sırasında dikkat etmeniz gereken faktörlerden bahsedeceğiz. Genel olarak bahsettiğimiz maddelere dikkat ettiğinizde işlemin daha pratik bir şekilde bittiğini siz de fark edeceksiniz.
Evde kombi bakımı nasıl yapılır gibi soruları şu maddelerle cevaplayabiliriz:
• Öncelikle kombinizin elektriğini kesin. Bu işlemi fişi çekerek veya devreyi kapatarak yapabilirsiniz.
• Tüm vanaları kapatın. Genellikle kombinin alt kısmında bulunan ana vanayı ve ocağın etrafındaki gaz vanasını özellikle ihmal etmeyin.
• Kombideki mevcut suyu boşaltın. İşlem sırasında evinizin kirlenmemesi için yanınızda mutlaka su kabı bulundurun.
• İlk olarak filtre temizliğiyle başlayın. Şebeke ve eve bağlı olan doğalgaz filtrelerini kombinin altında bulabilirsiniz. Bu filtreler kombinin alt kısmında tıpa şeklinde yer alır.
• Eşanjör aksamını inceleyin. Kombinin verimli bir şekilde ısıtmasını sağlayan bu parçanın bakımlı olması oldukça önemli. Eğer kirli ve tozlu bir görünümdeyse parçayı fırça yardımı ile temizleyebilirsiniz.
• Baca temizliğine göz atın. Sistemdeki hava dönüşümü için önemli olan bu parçanın temiz olması kombinin verimini artırır.
• Fan motorunu ihmal etmeyin. Eğer kombiniz çalışma sürecinde fazla ses çıkarıyorsa motorun bakımsız olması sebep oluyor olabilir.
• İncelediğiniz tüm parçaların tozlu ve hasarlı olmamasına dikkat edin. Bu tip sorunlar kombinizin çalışmasına ve mekanizmasına zarar verebilir.
Kombi bakımını gerçekleştirirken yukarıdaki maddelere dikkat etmeniz zamandan tasarruf etmenizi sağlayabilir. Gelişmiş özelliklerle öne çıkan Alarko kombi modellerinin bakımı da bu şekilde yapılır. Alarko kombi bakımı nasıl yapılır gibi sorularınız varsa yukarıda belirtiğimiz maddelere göz atabilirsiniz. İyi bir bakım için kombi mekanizmasındaki parçalara da biraz hakim olmanız gerekir. Eğer bahsettiğimiz bu maddeler size yabancı geldiyse Kombi Temizliği Nasıl Yapılır? yazımıza göz atabilirsiniz. Tabi bu maddeler evinizde bulunan kombi tipine göre de değişkenlik gösterebilir. Bunun için kombinizin yapısına da biliyor olmanız gerekir. Kombiler yoğuşmalı ve yoğuşmasız yapısıyla farklılaşır.
Yoğuşmalı Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?
Yoğuşmalı kombi modelleri çalışma prensibi ve teknik yapılarıyla diğer kombilerden ayrılır. Yoğuşmalı kombiler doğalgazın yanması sonucu oluşan su buharını sisteme geri kazandırır. Su buharının sisteme geri dönüşümü sonucunda daha az doğalgaz kullanılır. Böylece hem tasarruf sağlanır hem de atık gaz miktarı azalır. Yüksek verim ve tasarruf için herkesin tercihi olan yoğuşmalı kombilerin mekanizması da farklıdır. Bunun için yoğuşmalı kombinizin bakımını yaparken birkaç faktöre dikkat etmeniz gerekir. Bir önceki başlıkta bahsettiğimiz maddelerle birlikte bu faktörleri de dikkate alarak, bakımınızı pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Yoğuşmalı kombi bakımında dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
• Yoğuşmalı kombi içerisinde yer alan genleşme tankını kontrol edin. Alarko yoğuşmalı kombi modellerinde analog manometre özelliği mevcut. Bakım sırasında kolaylık sağlamak için bu ürünleri tercih edebilirsiniz.
• Eğer kombinizde oda termostatı varsa sıcaklık ayarını kontrol etmelisiniz. Evinizin sıcaklık dengesini istediğiniz dereceye getirmek için termostat kontrolü oldukça önemli.
• Kombi soğuk su girişi ve radyatör temizliğine özen gösterin. Su buharını enerjiye dönüştüren yoğuşmalı kombilerde maksimum verim için bu parçaların temiz kalması gerekli.
• Kombi basınç kontrolünü ihmal etmeyin. Eğer basıncınız 1.2 ila 1.5 bar aralığında değilse su vanasıyla basıncı dengeleyebilirsiniz.
Kombi bakımıyla alakalı dikkat etmeniz gereken faktörler bunlar. Kombinizin türü ve teknik yapısını dikkate alarak bakım işlemini pratik bir şekilde uygulayabilirsiniz. Bu faktörleri göze alarak kusursuz bir kombi bakımı yaptınız.
Kombi Petek Bakımı Nasıl Yapılır?
Kalorifer petekleri kombinin ürettiği sıcaklığın evin her noktasına yayılmasını sağlar. Bunun için petek bakımı da en az kombi bakımı kadar önemli. Petek bakımı kombi bakımından daha pratik bir süreç. Sizin için derlediğimiz maddeleri takip ederek peteklerinizi temizleyebilirsiniz. Düzenli olarak petek temizliği yaptığınız takdirde kombinizden daha fazla verim alabilirsiniz.
Kusursuz bir petek bakımı için dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
• Öncelikle peteklerinizin ısı vanasını kapatın. Bu kalorifer peteklerinin çalışmasını durdurur. Böylece güvenli bir şekilde petek temizliği gerçekleştirebilirsiniz.
• Sonrasında petekte yer alan purjörleri açın. Açma işlemi öncesinde peteklerin altına bir kap koymayı ihmal etmeyin. Çünkü kirli su çıkışı gerçekleşebilir.
• Suyun tamamen akmasını bekleyin. Böylece peteğiniz kir ve tozdan arınır.
• Sonrasında ise petek aralarınız su ve fırça yardımıyla temizleyin.
• Bağlantı aksamlarını ve boruları da kontrol ettikten sonra purjörleri kapatın.
• Son olarak ise kombinizi açın ve tekrar ısınmasını bekleyin.
Petek bakımında dikkat etmeniz gereken genel unsurları genel olarak bu şekilde sıralayabiliriz. Bu maddeleri sırasıyla uygulayarak petek bakımınızı kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Kombi Bakımı Kaç Yılda Bir Yapılmalı?
Kombi bakımı dikkatle yapılması gereken ayrıntılarla dolu süreç. Her mevsim ihtiyaç duyduğunuz kombinizi uzun ömürlü kullanabilmek için bakımına dikkat etmeniz gerekli. Yukarıda bahsettiğimiz başlıkları inceleyerek kombiniz için düzenli bir bakım rutini oluşturabilirsiniz. Kombi bakımı ne kadar sürede yapılmalı gibi konular ise biraz ürünün yapısına ve kullanım sıklığına bağlı. Uzmanlar kombi bakımının en az yılda bir yapılması gerektiğini söylüyor. Eğer kombinizi her mevsim yoğun bir şekilde kullanıyorsanız 10 ayda bir gibi zaman aralığı belirleyebilirsiniz. Kombi bakımı kaç yılda bir yapılır gibi soruların cevabı için ayrıca seçtiğiniz ürünün açıklamalarına da göz atabilirsiniz.
Kombiler evin sıcaklığını korurken konforunu artırır. Bunun için evinizde en çok ihtiyaç duyduğunu bu ürünün bakımını ihmal etmeyin. Maksimum verim ve güvenli kullanım için kombi bakımını düzenli aralıklarla uygulayın.
Servise Kombi Bakımı Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?
• Evinize gelen servis ekiplerinin yetki belgesi olup olmadığını kontrol edin, yetki belgesi yoksa cihazınıza müdahale etmesine izin vermeyin.
• Bakım sırasında neler yapılacağı konusunda bilgi verilmesini isteyin.
• Öncesinde kombi kapağını açmadan sıcak su ve kalorifer tesisatı ısıtma testi ile kombinin çalışma verimliliğini kontrol ettiğinden emin olun.
• Kombinizin kritik güvenlik aksamlarının; bacalı kombilerde limit sensörü ve çekiş durumunun, yoğuşmalı kombilerde ise su haznesi temizliğinin ve kalorifer gidiş hattı yönündeki çamur ayrıştırıcı filtrelerin kontrolden geçirildiğinden ve sorunların giderildiğinden emin olun.
Kombi Bakımını Aksatırsanız Ne Olur?
• Kombinin çalışma ömrü kısalır,
• Fabrikasyon değerlerindeki yüksek verimle çalışmaz,
• Ekonomik açıdan zarar edilir,
• Ani bozulmalarla karşılaşılır, ekstra ve büyük arıza maliyetleri oluşur,
• Normalden fazla doğal gaz tüketilir, yanma ayarları bozulur,
• Yaşam alanı yeterince ısınmaz, can ve mal güvenliği tehdit altındadır.
Sık Karşılaşılan Kombi Arızaları Ve Nedenleri
Sık karşılaşılan kombi arızaları ve nedenleri şunlardır:
Kurulum Hataları
Kurulum hataları, tesisatın bir parçası olarak çalışan kombileri doğrudan etkiler. Bu tür hatalar genellikle tesisat kaçakları, yanlış plastik boru kaynağı, hatalı uygulama neticesinde boru çapının daralması, kaliteli radyatör vanalarının kullanılmaması gibi nedenlerle ortaya çıkar. Ancak sıva altı tesisatlarda eksikliklerinin tespiti güçtür. Bu nedenle kurulum hatalarından ortaya çıkan sirkülasyon ve dolayısıyla ısınma sorunun kaynağı genellikle kombiye mal edilir.
Tesisat Su Basıncı Arızası
Teknik olarak, kombiye tesisattan gelen suyun basıncı ortalama 1.5 bar olmalıdır. Bir su bardağı suyun bile tesisatınızdan dışarıya sızması, kombinizin yetersiz su basıncı arızası vermesine neden olabilir. Bu açıdan sistem su basıncı, kombinizin tesisat kaynaklı en önemli arıza nedenlerindendir.
Kullanıcı Hataları
Kullanıcı hataları genellikle kombi kullanım kılavuzunun eksik okunduğu durumlarda gerçekleşmekte ve çoğu zaman kombinizi bir defa resetleme ile düzelmektedir. Ancak bazı durumlarda kalıcı arızalara da neden olabilir. Kullanıcı hatalarını şöyle sıralanabilir:
• Gaz Vanası Kapalı İken Kombinin Çalıştırılması: En sık karşılaşılan kullanıcı hatalarından birisi gaz vanasının kapatılmasıdır. Bu durumunda kombi gerekli düzeltme yapılmadan tekrar devreye girmeyecektir. Bu tip durumlarda kullanma kılavuzlarından gerekli açıklamalar incelenerek veya yetkili servis çağrı merkezlerinden bilgi alınarak hareket etmek doğru olacaktır. Uzun süreli ayrılmalarda gaz vanasının kapatılması durumunda ise gaz vanasını mutlaka kombini çalıştırmadan önce açılmalıdır. Aksi halde kombi büyük olasılıkla arıza moduna geçecektir.
• Kombinin Yaz/Kış Modunun Doğru Kullanılmıyor
Olması: Tüketiciler tarafından çok sık yapılan bir kullanım hatasıdır. Kombi yaz modunda iken tesisatı ısıtmayacaktır.
Elektrik Kesintileri Ve Voltaj Dalgalanmaları
Elektrik kesintilerinde kombinin aç/kapa düğmesinin açık durumda kalması da, elektrik tekrar devreye verildiğinde oluşabilecek voltaj dalgalanması nedeniyle kombinin arıza vermesine neden olabilir. Elektrik kesilmesi durumunda kombiyi kapalı konuma getirmek ve elektrik verildikten bir süre sonra tekrar açmak iyi bir önlemdir.
Donma
Kış aylarında en önemli sorunlardan biri, don korumasının aktif kalmasının sağlanabilmesidir. Açık ortamlara monte edilen kombilerin iç ortamda montajı yapılan cihazlara göre donma riski çok yüksektir. Sistem don korumasının aktif olabilmesi için elektrik sigortasının ve gaz vanasının açık olması gerekir. Sistem, don korumasına ihtiyaç duyduğunda cihaz sistem sıcaklığını minimum dereceye getirene kadar yanma meydana getirecektir. Yeterli gaz veya elektrik olmaması durumunda yanma oluşmayacak ve cihaz donma riski taşıyacaktır.
Yoğuşmalı cihazlarda kombinin donma riskine ilave olarak yoğuşma giderinin ve gider ağzının donmaması için gerekli önlemlerin alınması gerekir. Yoğuşma gideri uygun çapta olmalı ve izolasyonu yapılmış olmalıdır. Yoğuşma suyunun önünde herhangi bir engel bulunması halinde yoğuşma suyu cihaz içerisinde birikecek ve yanmayı engellediğinde sistem don koruması gerçekleşmeyecektir. Hem kurulum hem de kullanım sırasında don meydana gelecek sıcaklıklarda bu durumun gözlenmesi önemlidir.
Hermetik Baca Sistemine Sahip Kombilerde Tozlanma
Hermetik bacaya sahip tüm kombiler, yanma için gerekli oksijeni dış ortamdan alır. Dolayısıyla kombi, dış ortamdan toz vb. küçük parçacıkları da içine çekebilir. Toz, zaman içerisinde fan kanatları üzerinde tutunarak sese ve/veya sıkışmaya bağlı bozulmaya; yanma devrelerinde verim kaybına neden olabilir.
Tesisat Suyunun Kirlenmesi
Tesisat içerisinde dolaşan suyun kirlenmesine bağlı olarak kombi dönüş filtrelerinde daralma ve bu daralmaya bağlı sirkülasyon zayıflaması sonucunda son radyatörlerde ısınma sorunu oluşabilir. Eğer kombiye uzak olan radyatörlerin tamamında veya bir kısmında ısınmama sorunu görünüyorsa, bu durum sirkülasyonun zayıflığına işaret eder. Tesisatın dönüş hattı üzerinde kombiye yakın bir noktada filtre kullanılması kombinin korunması için önemlidir. Bakım sırasında bu fitreler yetkili servisler tarafından kontrol edilerek temizlenir.
Doğal Gaz Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Sabahları evden çıkarken kombiyi tamamen kapatmanın ekstra maliyetler doğuracağını ve doğal gaz kullanıcılarının alınacak önlemlerle faturadan yüzde 60’a varan tasarruf sağlayabileceklerine dikkat çeken uzmanlar, şu önerileri yapıyor:
• Kombinizi daha düşük bir ısıtma konumuna alabilir veya kombiye bağlı bir oda termostatı varsa bunun derecesini düşürerek kombinin gün içerisinde daha az çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bu durumda ev tamamen soğumaz.
• Kombiyi tüm gün kapattığınız zaman hem eviniz hem de sistemde dolaşan ısıtma suyu tamamen soğuyacaktır.
• Akşam açtığınızda kombiniz evi istediğiniz sıcaklığa eriştirmek için fazla güç sarf edecek ve daha fazla yakıt tüketecektir. Bu bir tasarruf yöntemi değildir. Odaları tamamen soğutmaktansa belli bir sıcaklığa düşürerek daha faydalı bir ısıma sağlayabilirsiniz.
• Mantolama yöntemiyle ısı yalıtımı yapılmış bir bina yüzde 40’a varan yakıt tasarrufu sağlanacaktır.
• Çift cam ve sızdırmaz kenarlı pencereler, evlerimizi peteklerin üstünü, yanını, sağını ve solunu eşyalarla kapatmayacak şekilde dekore etmek önemlidir.
• Peteklerin arkasından bir ısı kaybı olur. Bunlar da ısı yalıtım plakalarıyla engellenebilir.
• Oda termostatı ve termostatik vanalar kullanarak odalarınızı gereksiz ısıtmayarak da tasarruf elde edebilirsiniz.
• Her 1 derecelik fazla ısıtma, yüzde 6'lık ekstra maliyete neden olur. Örneğin 22 derecede tutmak istediğiniz bir odayı 25 dereceye çıkarırsanız yüzde 12’lik fazla faturaya neden olursunuz.
• Kış öncesi doğal gaz tesisatlarına, cihazlara ve bacalara bakım yaptırılması, havalandırma menfezlerinin kapatılmaması gerekir.
• Doğal gaz tesisatına asla müdahale edilmemeli, cihaz iptali ve ilavesi yapılmamalıdır.
• Baca ve cihaz bakımı belli periyotlarla yaptırılmalıdır. Hatalı işlem yapılırsa karbonmonoksit zehirlenmeleri ve patlamalarla karşılaşılabilir.
Kombiyi Verimli Kullanın, Faturayı Düşürün
Kış aylarında ısınırken kabarık faturalardan korunmak ve tasarruf etmek için, kombinizi doğru ve verimli kullandığınızdan emin olun.
Kombiler yıllık faturaların aşağı yukarı % 50-60’ını oluşturur. Bu sebeple kombileri doğru ve verimli kullanmak büyük önem taşıyor. Verimli ısınabilmenin ilk kuralı ise öncelikle evde akıllı bir yalıtım planının olması. Hem cam, hem de duvarlarınızın ısı geçirgenliğine dikkat etmeniz gerekiyor. Basit bir kural gibi görünse de radyatörlerin önüne ve üzerine eşya koymak da ısının dağılımını etkiliyor. Aynı şekilde radyatörlerin önünün perde ya da tüllerle de kapatılmaması gerekiyor. Eğer radyatörleriniz camın hemen altında duruyorsa, yarım ya da stor tarzı perdeleri tercih edebilirsiniz. Çift yoğuşma özelliği olan kombiler ise tasarruf etmenin ilk adımını oluşturuyor.
Gaz halindeki bir maddenin çevresine ısı vererek sıvı hale dönüşmesi olayına yoğuşma denir. Doğalgazın yanması sonucunda ortaya çıkan ve bacadan dışarı atılacak baca gazının su buharındaki enerjiyi özel ısı eşanjörü sayesinde geri kazanarak toplam verimi artıran cihazlara da yoğuşmalı kombi denir. Bu kombiler enerjiyi yeniden kazandıkları için de daha az enerji ile daha çok ısı üretebilirler.
Yüzde 10 Tasarruf Sağlanabilir
Sıcaklık ayarı da kombilerin akıllıca kullanılmasında önemli bir nokta. Oturma odaları için 22 derece, yatak odaları için ise 20 derece sıcaklık ayarlanabilir. Bu sıcaklıklar 1 derece düşürüldüğünde toplam yakıt tüketiminde yüzde 10 tasarruf sağlanabilir. 1 derecelik azalmayı sağlamak için akıllı oda termostatlarıyla hassas ayarlamalar yapabilirsiniz.
Haberleri paylaşmak ister misiniz ?