SEKTÖR İHRACATININ SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ŞEKİLDE ARTMASI İÇİN ÇALIŞMALARINA TAM GAZ DEVAM EDİYOR
İSİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Polonya Heyeti Başkanı Ali Aktaş:
"Sektörel Ticaret Heyeti ve Milli Katılım Organizasyonları Düzenlemekteki En Önemli Gayemiz Firmalarımızın İhracat Yaptıkları Pazarları Çeşitlendirmek."
Polonya’nın her alanda Türk ihracatçıları için çok önemli bir pazar olarak görülmekte olduğunun belirten İSİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Polonya Heyeti Başkanı Ali Aktaş, İSİB tarafından Polonya’ya düzenlenen ticari heyet ile alakalı sorularımızı yanıtladı.
■ Öncelikle İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) tarafından organize edilen Polonya Sektörel Ticari Heyet Organizasyonunun hazırlık aşamasından bahseder misiniz?
İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) olarak sektör ihracatının sürdürülebilir bir şekilde artması için çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda yaptığımız organizasyonlardan biri de Sektörel Ticaret Heyetleri. Sektör temsilcilerinden gelen talepler ve Birliğimiz bünyesinde oluşturulan ülke raporları doğrultusunda faaliyet gerçekleştireceğimiz ülkelere İSİB Yönetim Kurulu olarak karar veriyoruz. Polonya’ya yönelik Sektörel Ticaret Heyeti organize edilmesine de heyet tarihinden yaklaşık 8 ay önce karar verildi ve hazırlıklara başladık. Sektörel Ticaret Heyeti organizasyonlarımızda önce pr ajansı, konaklama, toplantı salonu, ulaşım gibi konular araştırılıyor ve maliyetlerin hesaplanmasının ardından üyelere duyuru yapılıyor. Bir taraftan firmaların başvuruları toplanırken diğer taraftan İSİB olarak pr firmasıyla eş güdümlü çalışılarak ikili iş görüşmelerine maksimum sayıda firma gelmesi için gerekli görüşmeleri gerçekleştiriyoruz.
"TİCARET HEYETİ ORGANİZASYONLARIMIZ TÜM ÜYELERİMİZİN BAŞVURUSUNA AÇIK"
■ İSİB bünyesindeki kaç firma bu heyete katılım gösterdi ve bu firmaları hangi kriterlere göre belirlediniz? Ayrıca bu organizasyona Polonya İklimlendirme Sektöründen kaç firma iştirak etti?
19 üye firmamızda toplam 24 temsilci Polonya Heyeti’ne katılım sağladı. Diğer taraftan Polonya’da yerleşik 39 firma ikili iş görüşmelerine katılım sağlamış ve toplamda 133 adet görüşme gerçekleştirilmiştir. Ticaret Heyeti organizasyonlarımız tüm üyelerimizin başvurusuna açık. Başvuru için herhangi bir kriter gerekmiyor.
■ Polonya iklimlendirme pazarının ihracatçılarımız için avantajları nelerdir?
Polonya iklimlendirme sektöründe Dünyanın 14. Avrupanın ise 8. büyük ithalatçı ülkesi konumundadır. Türkiye ise 130 milyon dolarlık ihracatı ile Polonya’nın tedarikçileri arasında 13. sırada yer almaktadır. 2016 yılında 18. Sırada yer aldığımız göz önüne alındığında hızlı bir yükseliş dikkat çekmektedir.
Polonya’nın iklimlendirme sektörü toplam ithalatından aldığımız pay yüzde 2 oranındadır ki bu dünya ortalamamızın iki katından da fazladır. Özellikle ısıtma ürünlerinde bu payın yüzde 7’yi geçmiş olması dikkat çekmektedir. Isıtma gibi diğer ürün gruplarında da benzer paylara ulaşabilirsek Polonya’nın iklimlendirme sektöründe ana tedarikçileriniden biri konumuna gelebiliriz.
Polonya’da Türk müteahhitlik firmalarının aktif rol üstlenmesi de iklimlendirme sekötrü için önemli bir avantaj.
■ Polonya’da gerçekleştirilen program ve görüşmeler hakkında ayrıntı verebilir misiniz?
İSİB olarak 9 Mayıs 2019 tarihinde kurum ziyaretlerimizi gerçekleştirdik. İlk olarak Polish Ventilation Association Derneğini ziyaret ettik. Görüşme kapsamında Dernek Müdürü Tomasz Trusewicz’den Polonya iklimlendirme sektörü pazarı hakkında bilgi aldık. Ardından derneğin faaliyetleri ve yılda bir kez düzenledikleri Forum Wentylacja- Salon Klimatyzacja etkinliği hakkında bilgi aldık. Ayrıca Polonya’da yerleşik diğer sektörel dernek/kurumlar ve fuarlar hakkında da bilgi aldık. Ardından İSİB ve Türkiye’de faaliyet gösteren sektörel kurumlar hakkında kendilerine bilgi verdik. ISK-SODEX Fuarı hakkında bilgi verdik ve hem kendilerini davet ettik hem de üyelerine tanıtım yapmalarını istedik.
İkinci ziyaretimizi Polonya-Türkiye Ticaret Odasına gerçekleştirdik. Yönetim Kurulu Başkanı Marek Nowakowski ile yaptığımız görüşmede Polonya hakkında ve Ticaret Odasının faaliyetleri hakkında bilgi aldık. İSİB’in faaliyetlerine ne şekilde katkı verilebileceği konusunda görüş alış-verişinde bulunduk.
"POLONYA TARAFINDAN NİTELİKLİ FİRMALAR KATILIM SAĞLADI"
■ Bu organizasyonun neticesinde, hem heyete katılan İSİB üyesi firmaların hem de Polonya iklimlendirme sektöründen katılım gösteren firmaların görüş ve düşünceleri ne yönde idi?
Gerçekleştirdiğimiz her heyetin sonunda katılımcı firmalarımıza yönelik bir anket yapıyoruz. Hem anket sonuçlarından hem de firma temsilcileri ile yaptığımız görüşmelerden oldukça verimli bir organizasyon gerçekleştirildiğini söyleyebilirim. Polonya tarafından nitelikli firmalar katılım sağladı. Polonya’da çok büyük Belçika inşaat firmaları da faaliyet gösteriyor. Bu firmalardan da heyetimize katılım sağlayanlar oldu.
■ Bu tür organizasyonların firmalara ne gibi artılar getirdiğini düşünüyorsunuz?
Sektörel Ticaret Heyeti ve Milli Katılım organizasyonları düzenlemekteki en önemli gayemiz firmalarımızn ihracat yaptıkları pazarları çeşitlendirmek. Üyelerimiz bu organizasyonlara katılarak nolmalde bireysel olarak ziyaret etmek isteseler daha yüksek maliyetler ile daha az görüşme gerçekleştirecekken bu tür organizasyonlar sayesinde hem Ticaret Bakanlığının hem de İSİB’in destekleri ile daha verimli bir şekilde gerçekleştirebiliyorlar.
"HEDEFİMİZ FAALİYETİN GERÇEKLEŞTİĞİ ÜLKENİN İTHALAT PASTASINDA PAYIMIZI ARTIRMAK"
■ İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği olarak düzenlediğiniz bu organizasyonlarda daha planlama aşamasındayken hedefinizi, amacınızı ne olarak belirlemiştiniz? Planladığınız sonuçları alabiliyor musunuz?
Bizim bu organizasyonlarda amacımız maksimum sayıda Türk firması ve karşılık firmanın katılımı ile mümkün olduğunca çok iş görüşmesi gerçekleşmesi. Özellikle Pazar payımızın düşük olduğu, rekabetçi olabileceğimizi düşündüğümüz ülkeleri hedefleyerek bu organizasyonları gerçekleştiriyoruz. İkili görüşmeler başlayana kadar 6 ayın üstüde bir hazırlık aşaması oluyor. Bu süreçte İSİB olarak elimizden geldiğince faydalı bir organizasyon olması için çalışmalarımızı yapıyoruz. Hedefimiz elbette faaliyetin gerçekleştiği ülkenin ithalat pastasında payımızı artırmak. Sonuçlarını kısa sürede olmasada uzun vadede de olumlu şekilde alıyoruz.
■ İklimlendirme sektörünün ihracat pazarını genişletmek ve uzak pazarlara açılabilmek için gerçekleştirdiğiniz bu ticari heyetlerde sırada hangi ülkeler var?
Son dönemlerde Ticaret Heyetlerine çok önem veriyoruz. 2019 yılında şimdiye kadar Peru-Kolombiya, Mısır ve Polonya heyetlerini organize ettik. Önümüzdeki dönemde G. Afrika, Lübnan, Mısır, Finlandiya, Norveç heyetlerinin yanı sıra yine Sektörel Ticaret Heyetine benzer nitelikte Gana, Etiyopya, Nijerya ve Cezayir projelerimiz olacak.
"POLONYA-TÜRKİYE ARASINDAKİ DİPLOMATİK İLİŞKİLER, HER İKİ ÜLKE TARİHİNDE HİÇBİR ZAMAN KESİNTİYE UĞRAMAMIŞ"
■ Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?
Polonya, son 10 yıl içerisinde ciddi anlamda pozitif gelişme göstermiş ve ekonomisi gün geçtikçe büyümektedir. Aynı zamanda Polonya-Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler her iki ülke tarihinde hiçbir zaman kesintiye uğramamış. Birçok Türk müteahhit firmaları da özellikle inşaat sektöründe Polonya’da ciddi faaliyetlerde bulunmaktalar. Bu özellikleri ile Polonya her alanda Türk ihracatçıları için çok önemli bir Pazar olarak görülmektedir.
Haberleri paylaşmak ister misiniz ?