İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

DemirDöküm’ün Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Ertuna, ErP yönetmeliği konusunda sorularımızı yanıtladı

2018 yılının önemli gündemlerinden biri olan ErP (Energy Related Products-Enerji İlişkili Ürünler) yönetmeliğinin sizce sektöre etkileri nelerdir?

Enerji verimliliği tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son zamanlarda oldukça üzerinde durulan, kanun koyucular tarafında da en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Son 2 yıldır sektörün gündeminde olan ve 21 Nisan’da yürürlüğe girecek ErP (Energy Related Products - Enerji İlişkili Ürünler) yönetmeliği, enerji tüketimi yapan cihazlarda bazı standartları zorunlu hale getiriyor. 

Enerji ile ilgili tüm ürünler için ekolojik gereksinimleri belirleyen yönetmelik kapsamında, kaynak kullanımında tasarruf sağlanması ve zararlı emisyonların azaltılması hedefleniyor. 3 yıldır AB ülkelerinde yürürlükte olan ve klimalar ile başlayan yönetmeliğin uygulama kapsamı zamanla genişletildi. Enerji ile ilgili tüm ürünler için ekolojik gereksinimleri belirleyen yönetmelik kapsamında, kaynak kullanımında tasarruf sağlanması ve zararlı emisyonların azaltılması hedefleniyor. ErP regülasyonu Lot1, Lot2 ve Lot11 ile ısıtma, sıcak su cihazları ve bu cihazlara entegre olan pompaları etkilemektedir. Isıtma ve sıcak su ihtiyacımızı karşılayan kombiler, şofbenler, elektrikli su ısıtıcıları, termosifonlar ve ısı pompaları ErP ile belirlenen gerekli standartları sağlayacak şekilde üretilecek ve ithal edilecek…

Mevcutta konvansiyonel kombi kullanmakta olan tüketicileri şu aşamada etkileyen bir durum yok. 21 Nisan’dan önce ülkemizde imal edilen ve serbest dolaşıma giriş işlemleri tamamlanmış ısıtıcı ve su ısıtıcıları için tebliğ hükümleri aranmayacak ve piyasaya arzları 1 Ocak 2019’a kadar engellenemeyecek. 1 Ocak 2019 tarihinden sonra yönetmelik gereği sadece yoğuşmalı ve yönetmeliğe uygun yüksek verimli cihazları temin edebilecekler.

 

“Pazarın büyüme trendini 2019 yılında daha iyi gözlemleyebileceğiz”

 

Net rakamlar açıklanmasa da iklimlendirme sektörünün 2017 yılında yüzde 7’lik bir büyüme yakaladığı öngörülüyor. 1 milyon 100 bin adede ulaşan kombi satışlarında yoğuşmalı kombi oranı üçte birini oluşturuyor. 2018 yılında yoğuşmalı kombi satışlarının, 2017’ye kıyasla biraz daha artacağını öngörüyoruz. Pazarın büyüme trendini ise 2019 yılında daha iyi gözlemleyebileceğiz. Dünyanın 200 ülkesine ihracat gerçekleştiren Türk iklimlendirme sektörünün, 2018 ve 2019 yılında da Ar-Ge çalışmaları, nitelikli iş gücü ile küresel ölçekte konumunu güçlendirip önemli başarılara imza atacağına inancımız tam.

Türkiye’de ilk yerli yoğuşmalı kombiyi tasarlayan ve üreten DemirDöküm olarak, geçtiğimiz 5 yılda bu alanda yatırımlarımızı daha da arttırdık. Sektörümüzde ErP Yönetmeliği ve yoğuşmalı cihazlar bugünkü gibi yoğun olarak konuşulmazken biz, Türkiye genelinde gerçekleştirdiğimiz tüm iş ortakları toplantılarında, tüketici buluşmalarında, iletişim çalışmalarımızda, “Yoğuşma Terapisi” adıyla ekranlara taşıdığımız reklam kampanyalarımızda, enerji verimliliği, tasarruf, aile ekonomisi, sürdürülebilirlik ve çevre konularının öneminin altını çizdik. Kampanyamızın dışında DemirDöküm olarak yetkili satıcılarımızın mağazalarında yoğuşmalı kombi iletişimini arttıracak düzenlemelere gittik. Hem görünürlüğü arttırdık hem de yoğuşma teknolojisi ile ilgili bilgilendirme araçlarını çoğalttık.

Satış kanalımızda ise hem ErP yönetmeliğini ve bu değişimin iş yapış biçimimize etkilerini hem de yoğuşma teknolojisini ön plana çıkartacak şekilde yoğun bir eğitim süreci oluşturarak, tüm ülkede yetkili satıcılarımızın ve satış noktalarımızın bilgi ve beceri seviyelerini arttırdık. Bundan sonraki dönemde de aynı şekilde yoğuşmalı teknolojisinin tasarruf ve ev konforuna etkilerini tüketicilerimiz ile paylaşırken, bir yandan da hem ürün hem de hizmetler açısından doğru seçimin nasıl fark yaratacağını ve hayatlarına katacağı değeri anlatmaya devam edeceğiz.

Yaptığımız yatırımlar ile Ar-Ge merkezimizde güçlü bir ürün ailesi oluşturduk. Duvar tipi kombi cihazlarında iki ana ürünümüz tüketicilerimizin ihtiyaçları için pazarda yer alıyor. Konfordan taviz vermeyen 4 yıldız verimlilik sınıfındaki Nitromix yoğuşmalı kombimiz tek başına yüzde 109 verimlilik sağlıyor. Yüksek teknoloji ile üretilen Nitromix, maksimum ısıtma ve sıcak su konforunun yanı sıra Premix teknolojisi ile de ön plana çıkıyor. Premix teknolojisi ile ürün üzerinde yer alan otomatik devir ayarlı fan, optimum gaz-hava ön karışımı ile her kapasitede yüksek verim elde edilmesine olanak tanıyor. Nitromix ile birlikte kullanılan akıllı oda termostatı Migo ise kombi kontrolü ile enerji tasarrufunda yeni bir dönem başlatıyor. Tüketicilerimiz ile buluşturduğumuz tüm ürünlerimiz hem yüksek enerji verimliliği hem kullanıcı dostu olması, enerji tasarrufu sağlamasıyla ön plana çıkıyor.

DemirDöküm’ün yoğuşmalı sınıfında sektörün en iddialı ürünleri arasında yer alan Nitron Condense, kompakt boyutları ile birlikte, üzerinde barındırdığı yenilikçi teknolojiler sayesinde ısınma ve sıcak su ihtiyacında maksimum verim sağlıyor. Yüzde 103 norm enerji verimliliği sağlayan Nitron Condense yoğuşmalı kombi, istenildiğinde güneş enerji sistemiyle birlikte de kullanılabiliyor. 

 

“Bu sene iki yeni kapasiteyi daha pazar ile buluşturuyoruz”

 

Yenilikçi tasarım anlayışımızı yansıttığımız ürünlerimizde yer verdiğimiz teknolojiler, malzeme, konsept, fonksiyon, sağladığı fayda, sunduğu enerji verimliliği ve çevre duyarlılığı ile sektörde yine bir ilke imza atarak GOOD DESIGN ve GREEN GOOD DESIGN ödülünü kazanan sektördeki ilk kurum olduk. Önümüzdeki günlerde de yeni yoğuşmalı kombimiz ATROMIX’i de tüketicilerimiz ile buluşturacağız.

 

Duvar tipi yüksek kapasiteli Maxi Condense ısıtma cihazlarımız da merkezi projeler ve sistemlerde kullanılmaya devam edecek. Bu sene iki yeni kapasiteyi daha pazar ile buluşturuyoruz. Mevcut ürün gamımıza ek olarak 110 ve 150 kW kapasitelerde ve paslanmaz çelik eşanjör sayesinde %109 yüksek enerji verimliliği sağlayan yeni ürünlerimizi ürün gamımıza eklemiş olacağız. 150 kW kapasite sayesinde yüksek ısıtma ihtiyaçları daha az sayıda cihaz sayısı ile karşılanmış ve bu sayede montaj kolaylığı sağlanmış olacaktır. Entegre klapesi ve ürüne entegre kontrol paneli sayesinde ilave ek maliyet getirmeyen ürünlerimiz yakın zamanda ürün gamımızda bulunacak.

 

ERP (Energy Related Products-Enerji İlişkili Ürünler) yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinin çevre ve tasarruf anlamında ülkemize etkileri nelerdir?

Ülkemizde doğalgaz abone sayısı ve kullanımı oranı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. 2017 yılında doğal gaz abone sayısının 13,3 milyona ulaştığı, doğal gaz tüketiminde tüm zamanların rekorunun kırıldığı belirtildi. Doğalgazın yüzde 25’inin hane halkı tarafından kullanıldığını düşündüğümüzde, ortalama 4 milyar dolarlık doğalgaz kullanımı hane halkında gerçekleşiyor. Yoğuşmalı kombi doğalgazın yakılmasından sonra oluşan su buharını da enerjiye çevirerek kullanıyor. Bu sayede yoğuşmalı kombi evin izolasyon ve coğrafi konumuna göre yüzde 25, akıllı oda termostatı ile birlikte kullanıldığında yüzde 30 hatta 35’e kadar tasarruf sağlayabiliyor. Bu rakamlar üstünden baktığımızda, yoğuşmalıya geçiş süreci yüzde 25’lik tasarrufla Türkiye ekonomisine 1 milyar dolarlık önemli bir tasarruf sağlayacak. Tüketici tarafından baktığımızda yoğuşmalı kombilerin aile bütçesine önemli bir katkısı olacak. Bugün yoğuşmalı ve yoğuşmasız kombiler arasındaki fiyat farkı 800 ila bin TL arasında değişiyor. Yoğuşmalı kombiler bir kış sezonunda 500 TL tasarruf sağlayıp, ortalama 2 yılda kendini amorti ediyor. Bir kombinin en az 10 yıl kullanıldığını düşünürsek binlerce TL’lik tasarruf yapabilecek. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ve yoğuşmalı kombilerin kullanımının artmasının çevre konusunda da ülkemize büyük katkıları olacak.

 

 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-