İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

AVRUPA ÇAPINDA DÜŞÜK KARBONLU BİNA RENOVASYONUNU ARTTIRMAK

Oslo’da gerçekleştirilen URBAN FUTURE Konferansı’nda, Dünya Yeşil Binalar Konseyi (WorldGBC) ve proje ortakları, Avrupa çapında şehirlerde binaların iyileştirilmesini hızlandıracak BUILD UPON2 projesini duyurdu.

 

Bugün, sekiz şehir ve ortakları ile işbirliği yapan Dünya Yeşil Binalar Konseyi’nin - World Green Building Council Avrupa Ağı, dünyanın en geniş katılımlı bina renovasyon (iyileştirme) projesinin bir sonraki adımı olan BUILD UPON2 projesinin başlatıldığını resmi olarak duyurdu.

 

Avrupa seçimlerinin gündeminde iklim için acil durumları ve iklim eylemlerini ilan eden dünyanın dört bir yanından şehirlerle, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen bu proje, Avrupa’daki şehirleri, mevcut bina stoklarını 2050’ye kadar karbonsuzlaştıracak şekilde ulusal hükümetlerle ve sanayi ile bir araya getirme konusunda teşvik edecek.

BUILD UPON2 Avrupa Birliği Binalarda Enerji Performansı Direktifi (EPBD) gereğince istenen ulusal renovasyon stratejilerinin etkinliğini ve uygulanmasını güçlendirecektir.   

 

Aşağıdaki sekiz pilot şehir projeye aktif olarak katılacaktır:

• Velika Gorica, Hırvatistan

• Budaörs, Macaristan

• Dublin, İrlanda

• Padova, İtalya

• Wroclaw, Polonya

• Madrid, İspanya

• Eskişehir, Türkiye

• Leeds, İngiltere

 

Bu şehirler emisyon azaltımı, istihdam artışı ve sağlık konularını kapsayan bir dizi kilometre taşı ve ölçülebilir gelişme göstergeleri içeren çok seviyeli bir renovasyon etki çerçevesi geliştirecek ve test edecektir.

Yerel düzeyde veri toplanarak geliştirilecek bu çerçeve, renovasyon ile ulusal düzeyde politika ve karar alma süreçleri arasında bağlayıcı bir etki oluşturacaktır. Projenin genel amacı ise en az 10 şehirde bina stoklarının 2050’ye kadar karbonsuzlaştırma stratejilerinin belirlenmesi ve taahhütte bulunulmasını sağlamaktır.  

 

Dünya Yeşil Binalar Konseyi CEO’su Cristina Gamboa, konuyla ilgili şunları söyledi: “Binalarımızı günümüze daha uygun hale getirmek için daha fazla çaba harcamalı, binalarda enerji taleplerini azaltırken aynı zamanda sağlıklı ve konforlu yaşam koşulları sağlamak için onları iyileştirmeliyiz. Enerji renovasyonu, enerji yoksulluğunu kısmen giderebilmek ve bina kullanıcıları için daha sıcak evler, çocuklarımız için daha sağlıklı okullar, hastanelerimiz ve işletmelerimiz için daha düşük elektrik faturaları sağlamak için vazgeçilmez ve uzun vadeli sürdürülebilir bir çözümdür.”

 

Toplam nüfusun yaklaşık % 10’unu oluşturan 50 milyon Avrupalı enerji bakımından yoksul durumdadır. Enerji yoksulluğu, hane halkı gelirinin düşük olması, yüksek enerji maliyetleri ve evlerin enerji verimsiz olması ile bağlantılıdır. Enerji yoksulluğunun sağlık üzerinde zararlı etkileri olduğu bilinmektedir; kış ölümlerinin artması ve ruh sağlığının bozulması, solunum ve dolaşım problemleri bu etkiler arasındadır.

 

Derin renovasyon, toplum için geniş kapsamlı faydalara sahiptir; iç mekan konforunu ve hava kalitesini arttırır, hastalıkları, soğuk ve nemli evlerde yaşamaktan kaynaklanan erken ölümleri önler. Bu da sağlık ve sosyal hizmetler üzerindeki baskıyı azaltır.

 

EBRD (Avrupa Yatırım Bankası)- Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği Direktörü Terry McCallion, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bölgesel ve kentsel çevrenin halihazırda iklim için acil durum ile karşı karşıya kalmasıyla birlikte iklim eylemi ve tamamlayıcı ulusal politikalara olan talep hiç olmadığı kadar büyüdü. Yapılı çevre ile mücadele iklim eylem hedeflerine ulaşma konusunda kilit bir rol oynar. Binaları iyileştirmek için bir an önce harekete geçilmezse Avrupa’nın 2030 iklim ve enerji hedeflerine ulaşamayacağız. EBRD, bölgedeki düşük karbonlu ve çevreye duyarlı bina sektörünü harekete geçirmede kararlıdır.”

 

BUILD UPON2 Dünya Yeşil Binalar Konseyi üyesi olan sekiz ulusal yeşil bina konseyi, Avrupa Binalar Performans Enstitüsü (BPIE) ve 7.000’den fazla yerel ve bölgesel yetkiliyi temsil eden Belediye Başkanları Sözleşmesi (CoM) Avrupa ofisini yönlendiren belediyeler ağı Climate Alliance’dan oluşan bir konsorsiyum tarafından yürütülecektir.

 

Proje kapsamında geliştirilen çerçeve, ileride AB’nin EPBD’yi uygulamasında ve bina stoğunu karbonsuzlaştırmaya yönelik çaba harcayan, Başkanlar Sözleşmesine imza atan şehirler ve özellikle ulusal yapı stratejilerinde rehberlik arayan hükümetler için bir model oluşturacaktır.

 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-