İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

MİMSAN, EIF’DE “ATIKTAN ENERJİ ÇÖZÜMLERİ”Nİ ANLATTI

Atıktan Enerji alanında yerli teknolojinin öncü markası olan MİMSAN Grup, sponsorları arasında yer aldığı 2020 EIF Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı’nda, Biyokütle işkolunda sunmuş oldukları çözümler, YEKDEM mekanizması ve YEK kanunu kapsamına giren teşvikler hakkında bilgiler paylaştı. 

 

MİMSAN Grup, sponsorları arasında yer aldığı 2020 EIF Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı kapsamında 3 Kasım’da online olarak düzenlenen “Atıktan Enerji Üretimi Paneli”nde  “Biyokütle Enerji Santrali” çözümlerini anlattı. 

 

Mimsan Grup Satış ve Pazarlama Müdürü Hacer İlhan Yiğit, panelde yaptığı konuşmada Mimsan’ın 2008 yılında biyokütleden enerji santrali işkolunu faaliyetleri arasına eklediğini, 2018 yılından itibaren de anahtar teslim çöpten enerji sistemleriyle ilgili çalışmalara başladıklarını belirtti. YEKDEM mekanizması ve YEK kanununda kabul edilen biyokütle yakıtlar hakkında da bilgiler paylaşan İlhan, kentsel atıkların yanı sıra bitkisel yağ atıkları, tarımsal zirai atıklar, orman ürünlerinin atıkları ve atık lastiklerin işlenmesi sonucunda ortaya çıkan yan ürünlerden elde edilen kaynakların tamamının yek kanunu ile biyokütle kapsamına alındığını belirtti. İlhan sözlerine şöyle devam etti: “MİMSAN Grup olarak öncelikle yatırımcılara,  kullanabilecekleri profesyonel destek mekanizmalarını anlatıyoruz. Faydalanabilecekleri teşvikler hakkında bilgiler paylaşıyoruz. 

  

8 Dolar yerli makine teşviki

Bunun yanı sıra on yıl boyunca devletin alım garantisi olduğunu; ancak ekipmanların yerli imal edilmesi durumunda akışkan yataklı buhar kazanından megavat başına 8 Dolar yerli makine teşviki alındığını belirtiyoruz. Ayrıca Türkiye’de yerli jeneratör teşviki de sağlanıyor ve bu kapsamda megavat başına 5 Dolar teşvik alınıyor. Hatta ilk 5 yıl megavat başına 146  Dolar satış yapılırken, sonraki 4yıl 133 Dolar olarak devam ediyor. 

 

YEKDEM teşviki 9 sene devam edecek

İlhan konuşmasında, 2005 yılında yürürlüğe giren ve 2020 yılına kadar geçerli olan YEKDEM kanununun da 17 Eylül tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıldığını ve bu tarihten önce devreye alınacak santrallerin yaklaşık 9 sene YEKDEM teşviklerinden faydalanabileceklerini belirtti.  

 

Akışkan yataklı kazanlar, biyokütleden enerjide en verimli sistem

Biyokütleden enerjiyi; direkt yakma, gazlaştırma, piroliz, landfill ve biyogaz tesisleri olarak beş ana başlıkta topladıklarını belirten İlhan; “MİMSAN olarak direkt yakma ve gazlaştırma konularıyla ilgileniyoruz. Biyokütle santrallerinin temel ekipmanlarını, yakma sisteminde kullanılan kazan grubu ve türbin grubu olarak ikiye ayırıyoruz. Kazan grubunu da kendi içerisinde ikiye ayırıyoruz. Birincisi akışkan yataklı kazanlar, ikincisi hareketli ızgaralı sistemler. Biz MİMSAN olarak önce hareketli ızgaralı sistemlerden başladık, daha sonra teknolojimizi geliştirerek akışkan yataklı sistemlere geçtik. Türbinde ise farklı alternatifler mevcut ;ancak buhar türbinleri veya ORC sistemler kullanılabilir.

 

Toplam kurulu gücü 105MWe

12 yıldır sektördeyiz ve 2019 yılı itibariyle bizim kurduğumuz biyokütle enerji santrallerinin kurulu gücü 65 MWe ulaştı ;ancak bu yıl içerisinde devreye alacağımız üç adet santral İle birlikte kurulu gücümüz 105MWe ulaşmış olacak.” 

 

“Büyük İşletme AR-GE Ödülü”

Panelde MİMSAN’ın ödül alan referansları hakkında da bilgiler paylaşan İlhan sözlerine şöyle devam etti: OLTAN Enerji için Çorum’un Mecitözü ilçesinde kurduğumuz biyokütle enerji santrali, ICCI’da ENERJİ OSCAR’ı ödülü aldı. Ayrıca Malatya Belediyesi’ne yaptığımız çöpten enerji santrali de Sanayi Bakanlığı tarafından düzenlenen “2019 Verimlilik Proje Ödülleri” kapsamında “Büyük İşletme AR-GE” kategorisinde ödüle layık görüldü.

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-