Kişisel enerji değişimi çoğu kişi için evinin çatısına bir fotovoltaik tesis kurdurmasıyla başlamaktadır. Tüketiciler bu şekilde sadece kendi evlerindeki elektrik ihtiyacını karşılamakla kalmazlar: Fronius Solar Energy'nin akıllı çözümleri sayesinde sektör birleşimini tüm kapsamıyla da kullanırlar. Hedef, bir evin enerji ihtiyacının kendi ürettiği güneş enerjisiyle karşılanmasıdır. Bu enerji sıcak su üretimi ve e-mobilite için de kullanılabilmektedir. Böylelikle öz yeterlilik derecesi arttırılmakta ve fotovoltaik tesise daha iyi yüklenilebilmektedir. Fakat özellikle e-mobilite alanında, güneşi gerçekten depolamak için fotovoltaik tesis, depolama sistemi, sıcak su hazırlaması ve ev tipibir e-araç istasyonu olan Wallbox'tan oluşan uygun bir komple konsept çok önemlidir.
Bireysel enerji dönüşümü, çok çeşitli sektör bağlantılarını kullanmakla ilgilidir. Optimum enerji yönetimi sayesinde kişinin kendi ürettiği güneş enerjisini en geniş oranda kullanması mümkün kılınmaktadır. Böylelikle verim artmakta, öz tüketim ve öz yeterlilik oranı yükselmekte ve aynı zamanda masraflar azalmaktadır. Elektrik ve ısının yanı sıra Fronius çözümleriyle çatıdan üretilen akımla beslenebilen üçüncü büyük sektör mobilitedir.
"Bir elektrikli arabaya sahipseniz, bunu güneş enerjisiyle de şarj etmek istersiniz."diye açıklıyor Fronius Solar Energy Global Direktörü Martin Hackl. "Fakat çoğu kez fotovoltaik tesisteki akım hazır olduğunda insan evde olmayabiliyor." Fronius işte burada devreye giriyor. Çünkü güneş enerjisi uzmanları elektro mobiliteyi daha da ileriye taşımakta ve gündüzleri depolanan akımı, öğleden sonra veya akşam elektrikli arabaya yüklemeyi mümkün kılmaktadır. "Önemli olan, elektrikli arabaya gerçekten yeşil akım sağlayan bir enerji çözümünün elde edilmesidir.", diye ekliyor Hackl. "Bunun için komple çözümün doğru olması gerekir."
Yeşil akım arabaya nasıl aktarılır
Genel olarak elektrikli araba sahipleri, elektrikli araçlarını şarj etmek için üç seçeneğe sahiptir. Bunların arasındaki en kolay fakat aynı zamanda en verimsiz yöntem, arabayı ihtiyaç durumunda bir prize veya Wallbox'a takmak ve o an mevcut olan enerjisi kullanmaktır. Kullanıcı çoğunlukla bu şekilde öz tüketimde çok düşük bir oranda artış elde edebilmektedir. Akımın en büyük kısmı şebekeden sağlanmaktadır. Elektrikli arabanın aküsünü akıllı bir şekilde şarj etmek için, çatıya bir fotovoltaik tesisin yanı sıra entegre enerji yönetimli bir Fronius inverteri ve uyumlu bir Wallbox, yani ev tipi bir şarj istasyonu kurulmalıdır. İnverter, fazla akım olması durumunda Wallbox'a sinyal göndermekte ve bu da elektrikli aracı şarj etmektedir. Bu sayede öz tüketim genelde ek olarak yüzde 20 oranında artabilmektedir. Dinamik şarj ayarı1 ve ilave bir Fronius enerji deposu sayesinde öz tüketim oranı, tesis boyutuna ve tüketim durumuna göre neredeyse yüzde 100'e çıkmaktadır. Bu yöntemde gündüzleri üretilen fazla akım enerji yönetimi tarafından Fronius Solar Battery'e aktarılıp depolanmakta ve güneş enerjisi kullanılacağı zaman da buradan alınmaktadır.
"Bu şekilde elektro mobilite gerçekten mantıklı ve ayrıntılı düşünülmüş bir şekilde kullanılabilmektedir."diyor Hackl. "Sisteme, kullanılmayan akımı sıcak su hazırlamak için kullanan bir Fronius Ohmpilot da eklenirse, ekolojik olarak en mantıklı çözüm elde edilir ve en üst seviyede öz yeterlilik sağlanır.".
1Dinamik şarj ayarı sayesinde, arabaya ilgili zamanda tam olarak mevcut olan fazla akım aktarılmaktadır.
Fronius'un akıllı çözümleri sayesinde sektör birleşimi tüm kapsamıyla kullanılabilmektedir.
Özellikle e-mobilite alanında, güneşi gerçekten depolamak için fotovoltaik tesis, depolama sistemi, sıcak su hazırlaması ve Wallbox'tan oluşan uygun bir komple konsept çok önemlidir.
Haberleri paylaşmak ister misiniz ?