Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen Paris İklim Anlaşması, bugüne kadar en kapsamlı ve bağlayıcı iklim anlaşması olarak öne çıkıyor. Anlaşma imzacı ülkelerin 2030 yılında karbon emisyon değerlerini yarı yarıya, 2050 yılında ise sıfıra indirmesini hedefliyor. İmzacı ülkelerin hedeflenen karbon salımı değerlerini yakalaması için Birleşmiş Milletler kaynaklarını kullanmasını amaçlayan Paris İklim Anlaşması, Küresel Isınma’nın kritik olarak görülen 1,5 derecede durdurulması ve iklim değişikliğinin önüne geçmek için insanlığın attığı ortak adım olarak görülüyor.
Anlaşmanın hedeflerine dikkat çeken yenilenebilir enerji ve mühendislik firması Üçay Grup CEO’su Turan Şakacı, “Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyeli çok yüksek. Bu potansiyeli kullanabilirsek hem karbon salımını azaltabilir hem de enerji üretiminde fosil yakıt tüketimini sıfıra indirgeyerek ülkemizin ekonomisine önemli katkılarda bulunabiliriz” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’de ve dünyada üretilen elektrik enerjisinin yüzde 35 ila yüzde 40’ı iklimlendirmede kullanılıyor” diyen Turan Şakacı, “Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminde kullanımı son yıllarda ciddi bir artış gösterdi. Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası’na (GEPA) göre Türkiye yıllık 2 bin 737 saat, günlük 7,5 saat verimli güneş alıyor. Bu rakam hem sürdürülebilir enerji üretimi için hem de evsel kullanım için gayet yeterli. Günümüzde Türkiye enerji üretiminin yüzde 16 ila yüzde 17’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından üretiyor. Bu oran yakın gelecekte yapılması planlanan yatırımlarla yüzde 20 seviyelerine çıkabilir” dedi.
“Tüketiciler için yenilenebilir enerji kaynakları kullanılabilir ve bu karbon hedeflerinin yakalanması için elzemdir” ifadelerini kullanan Üçay Grup CEO’su Turan Şakacı, “Evsel enerji üretiminde güneş enerjisi kullanıldığında ciddi miktarda elektrik enerjisi üretilebilir. Türkiye’de 80 milyon metre kare çatı alanı olduğu tahmin ediliyor. Bu kadar alanda günümüz teknolojisindeki güneş enerjisi panellerini kullanıldığında Keban ve Atatürk Barajı’nın ürettiği kadar enerji üretmemiz mümkün” diye konuştu.
Dünyaca ünlü güç yönetim firması Eaton ile imzaladıkları partnerlik anlaşmasına da değinen Turan Şakacı, “Paris İklim Anlaşması’nda öngörülen ‘sıfır emisyon’ hedefine ulaşabilmemiz için ulaşımda karbon salımını sıfıra indirgemek zorundayız. Bu amaçla elektrikli araçların yakın gelecekte daha çok kullanılacağını göreceğiz. Bizler de Eaton ile partnerlik anlaşması imzalayarak, elektrikli araçlar için elzem olan şarj istasyonlarını Türkiye’de yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Üçay Grup’un yenilenebilir enerji yatırımlarını sürdüreceğini belirten Turan Şakacı, “Fosil kaynaklı yakıtların sürdürülemez oluşu ve sıfır emisyon hedefi nedeniyle yenilenebilir enerji kullanımına yöneleceğiz. İklimlendirmeyi artık elektrik enerjisiyle çözüp, elektriği de güneşten ya da rüzgârdan yenilebilir şekilde üretmek mümkün. Biz sektörün bu noktada biraz daha evirileceğini, yeni bir vizyona geçeceğini ve geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hem Dünya’mız hem de bizler için yenilenebilir enerji kullanımı en iyi seçenek. Bu konuda farkındalık yaratmalı, yenilenebilir enerjinin evsel kullanımını teşvik etmeliyiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Haberleri paylaşmak ister misiniz ?