İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

BOSCH TERMOTEKNİK’TEN TASARRUF İPUÇLARI VE BAKIM ÖNERİLERİ

Isıtma-soğutma sektörünün öncü markalarından Bosch Termoteknik, soğuk havaların gelmesiyle beraber ısıtma sisteminizden daha fazla verim alabilmeniz ve tasarruf edebilmeniz için dikkat edilmesi gereken noktaları açıklıyor. 

 

Türkiye genelinde soğukların etkisini gösterdiği şu günlerde kullanıcılar yüksek faturalardan, verimi düşen ve yakıt tüketimi artan ısıtma sistemlerinden şikâyet ediyor. Sektörün öncü markalarından Bosch Termoteknik, cihazlarda periyodik bakım yapılması ve oda sıcaklığı ayarının bilinçli bir şekilde uygulanması gereğine özellikle dikkat çekiyor. Bosch Termoteknik profesyonelleri, evlerde bireysel ısıtma cihazlarını kullanırken hem güvenlik hem de yakıt tasarrufu amacıyla yapılabilecekleri hatırlattı.

 

Gazla çalışan cihazlarda yılda bir kez bakım yaptırmak hem güvenlik hem de cihaz verimliliği açısından oldukça önem taşıyor. Cihazlar ne kadar temiz ortamda çalışsalar dahi yanma için gerekli havayı dışardan alırken toz ve çeşitli partikülleri yanma odasında fan vasıtasıyla ya da doğal yöntemle emer. Bu durum cihazın yanma odasında kirliliğe ve yanma veriminin düşmesine yol açar. Kapalı devre tesisat sistemlerinde yıl boyunca oluşan oksijen korozyonu ve sisteme sık su basılması sonucu oluşan kireç gibi dış etkenler, kombi ekipmanlarında verimsizliğe yol açar ve ısıtma konforunu bozar. 

 

Türkiye’de son yıllarda %98 oranında hermetik tip kombiler satılmaktadır. Bu kombiler yapısı gereği, yanma için gerekli taze havayı dışardan alır, yanma sonucu çıkan baca gazını tekrar dışarı verir. Baca gazının ev ortamına sızması çok tehlikelidir ve bu yüzden baca ekipmanlarının kesinlikle sızdırmaz olması gerekir. Her yıl sezon öncesi baca ekipmanları ve gaz ekipmanları sızdırmazlığı profesyonel yetkili servis teknisyenleri tarafından kontrol edilmeli ve yıpranan parçalar orijinalleri ile değiştirilmelidir. Bacalı kombilerde ise, bacanın çekişi ve baca sensörünün doğru çalışıp çalışmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Kombinize her yıl bakım yaptırmak lüks değil, kesinlikle gerekli ve şarttır.

 

Bosch Termoteknik Satış Sonrası Hizmetler Direktörü Nazif Özakıncı, “Özellikle yaz aylarında düzenli bakım alışkanlığı kazandırmak için müşterilerimize özel kampanyalar yapıyoruz ve bakımlarını mutlaka yetkili servislere yaptırmalarını, kombilerinde orijinal yedek parça kullanmalarını hatırlatıyoruz. Isıtma cihazları su, doğalgaz, elektrik ve hava ile iç içe çalışan cihazlardır. Kullanım güvenliğini ve cihaz verimliliğini garanti altına almak için bu cihazların yılda en az 1 kez yetkili teknisyenler tarafından bakım ve kontrolünün yapılması çok çok önemlidir” dedi.

 

Eski konvansiyonel kombilerle yoğuşmalı kombiler arasında yanma verimleri açısından %15’e kadar varan yakıt sarfiyatı farkı vardır. Bu yüzden yoğuşmalı kombilerin tercih edilmesi önemlidir. Tercihen modülasyonlu oda termostatı da kullanılmadır. Oda termostatsız bir kombi sadece kendi iç ayar sıcaklığına göre ve oda sıcaklığından bağımsız olarak çalışır. En çok zaman geçirilen odada oda termostatı kullanılmasıyla; On/Off termostatlarda minimum %10, modülasyonlu oda termostatlarında ise minimum %15 yıllık yakıt tasarrufu sağlanır.

 

Oda sıcaklığı ise konfor sıcaklığında olmalıdır. Mühendislik açısından ideal oda sıcaklığı değeri 22°C’dir. Oda sıcaklığını 1°C artırmanız durumda, bulunduğunuz şehre göre aylık yakıt sarfiyatınız %8 ila %10 arasında artar. Ayrıca çok sık kullanılmayan ya da aşırı sıcak olan odaların radyatörlerine termostatik vana taktırmak yakıt tasarrufuna katkı sağlar. Kullanma sıcak suyunun ekonomi modunda kullanılması ve sıcak su kullanımına özen gösterilmesi, gece uyurken oda sıcaklığının 1-2°C düşük ayarlanması gibi faktörler de tasarrufa etki etmektedir.

 

Bunların haricinde kombinize sık sık su ekliyorsanız tesisattaki su kaçağı giderilmelidir. Sisteme sık sık şebeke suyu basmak, kapalı devre içine kontrolsüz bir şekilde kireç, ağır metaller ve oksijen almamızı sağlar. Bu da tesisat korozyonu ve kireç yani yakıt sarfiyatına neden olur. Her yıl düzenli bakım yaptırılması yakıt tasarrufunuzu olumlu yönde etkiler.

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-