■ 2018 yılının önemli gündemlerinden biri olan ErP (Energy Related Products-Enerji İlişkili Ürünler) yönetmeliğinin sizce sektöre etkileri nelerdir?
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de en önemli gündem maddelerinden biri hiç şüphesiz enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklı ürünler. Daha yüksek verimli ve daha düşük emisyonlu cihazların kullanımlarını zorunlu hale getiren ErP regülasyonu ülkemizde de 21 Nisan’dan itibaren hayata geçiyor.
Sektörümüz için önemli bir yenilik olan ErP yönetmeliği bazı eko tasarım gerekliliklerini de dayatmaktadır. Bu gereklilikler ısıtma soğutma ve havalandırma ürünlerine de uygulanmakta olup cihazların CE belgesi alıp almaması konusunda belirleyici rol oynamaktadır. ErP geçişiyle birlikte artık konvansiyonel ürünler yerlerini tamamen enerji tasarrufu sağlayan yoğuşmalı ürünlere bırakacaklar. Avrupa ülkelerinde 2015 yılı itibariyle hayata geçirilen ErP yönetmeliğiyle sistem kurulumlarında yenilenebilir enerji kaynaklı ürünlerin (ısı pompası, güneş enerjisi gibi) ve akıllı kontrol tertibatlarının kullanımının da önemi artırılmıştır. ErP geçişiyle birlikte pazarda da büyüme gerçekleşmesini bekliyoruz.
“Ürün gamımızı bu süreci en etkin şekilde yönetecek hale getirdik”
Marka ve firmalarda ürün portföylerine yönelik çalışmalarını bu yönde şekillendireceklerdir. Avrupa’da 2015 yılında gerçekleşen ErP’ye geçiş sürecini Vaillant olarak yakından deneyimleme fırsatı bulduk. Bu fırsat sayesinde de sektörde birçok ilke imza atan firma olarak AR-GE çalışmalarımızı enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklı ürünler kapsamında daha çevreci ve akıllı cihazlar üzerine yoğunlaştırdık. Ürün gamımızı bu süreci en etkin şekilde yönetecek hale getirerek, ecoTEC Plus, ecoTEC Pro ve ecoFIT Start’dan oluşan yoğuşmalı kombi ailemizi ecoTEC Pure ürünü ile genişleterek tüketicilerimizin yoğuşmalı kombi alternatiflerini artırdık ve “Yoğuşmalı Ürün Ailesini” tamamladık. İşimizin yüzde 75’ini oluşturan geniş yoğuşmalı kombi ailemizle ErP geçişi öncesi en hazır marka olduğumuzu söyleyebiliyoruz. Bunun yanı sıra iş ortaklarımıza bu yeni uygulamalara hazır hale gelebilmeleri için eğitim programlarımızla destek veriyoruz.
■ ErP (Energy Related Products-Enerji İlişkili Ürünler) yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinin çevre ve tasarruf anlamında ülkemize etkileri nelerdir?
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun verilerine göre; 2016 yılında Türkiye’nin toplam doğalgaz ithalatı 16 milyar dolardır. Bu tutarın %25’inin hane halkı tarafından evlerde kullanıldığı öngörülmektedir. Hermetik baca teknolojisi ile ortam havası yerine dış havayı kullandığı için daha güvenli olan, daha düşük Nox seviyesi ile çevre dostu olan yoğuşmalı kombi ve akıllı oda termostatı kullanıldığında, evin izolasyon ve coğrafi konumuna göre %25-35’ e varan doğalgaz tasarrufu sağlanabiliyor. Bu da, hane başına ısıtma giderinin yıllık 500 TL civarında düşmesi anlamına geliyor. 21 Nisan’da devreye girmesi beklenen ErP yönetmeliği doğrultusunda, teorik olarak tüm haneler yoğuşmalı kombi ve akıllı oda termostatı kullanırsa, Türkiye’nin yıllık 1 milyar dolarlık enerji harcamasının içeride kalmasını bekliyoruz.
Ayrıca enerji verimliliği konusunda toplumda istenen hızda bilincin artması ve enerji verimliliğinin tüketici açısından benimsenmesi amacıyla enerji verimliliğini artıran yenilenebilir enerji kullanımını özendirici teşvik uygulamaları hayata geçirmenin hem ekonomimiz hem de ekosistem için faydalı olacağını düşünüyoruz.
Haberleri paylaşmak ister misiniz ?