İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI YUNUS YENER

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İKLİMLENDİRME TEKNİK KURULU ÇALIŞMALARI 

 

Mekanik tesisat ve iklimlendirme, TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın uzmanlık alanlarının başında gelmektedir ve bu konularda eğitim, belgelendirme, yayın, periyodik kontrol gibi birçok görevi Odamız kamusal mesleki sorumlulukla yürütmektedir. Bu konularda oldukça zengin bir yayın faaliyetimiz de bulunmaktadır. 

 

İklimlendirme Teknik Kurulu’nun Oluşumu, Bileşimi

Covid-19 pandemisinin ülkemizde görüldüğü andan itibaren, özellikle iç mekan iklimlendirmesi üzerine uzman üyelerimizi bir araya getirerek bir Teknik Kurul oluşturduk. Bu kurulun ürünü olan açıklama ve metinler ile hastanelerden başlayarak toplu olarak bulunulan iç mekanlarda alınması gereken önlemleri dile getirdik. 

 

Pandemi koşullarının hayati toplumsal önemi nedeniyle ilgili meslek kuruluşlarıyla temaslar da kurduk ve birlikte çalışma gereğini yerine getirmeye başladık. İklimlendirme, tesisat/mekanik tesisat, yapı ve tesis yönetimi üzerine oda, vakıf, dernekler ile farklı branşlardan hekim dostlarımız ve bir tıp derneği ile temaslarımız son derece olumlu sonuçlar verdi. Kısaca, zamanla birlikte katılım oldukça genişledi ve Odamız bünyesindeki Teknik Kurulu, İklimlendirme Teknik Kurulu’na (İTK) dönüştürdük. 

Şu an itibarıyla İklimlendirme Teknik Kurulu’nda onbir meslek kuruluşu ile farklı branşlardan hekim dostlarımız yer almaktadır. 

 

Bu kuruluşlar ve hekimleri tek tek belirtmek isterim:  

• ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği)

• ESSİAD (Ege Soğutma Sanayicileri İş Adamları Derneği), 

• ISKAV (Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı), 

• İSKİD (İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği), 

• KLİMUD (Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği), 

• MMO (Makine Mühendisleri Odası) 

• MTMD (Mekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği), 

• MÜKAD (Mühendis ve Mimar Kadınlar Derneği), 

• TRFMA (Tesis Yönetim Derneği), 

• TTMD (Türk Tesisat Mühendisleri Derneği), 

• UTTMD (Uluslararası Tesis Teknik Müdürleri Derneği)

• Ve farklı branşlardan hekim dostlarımız Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Prof. Dr. Ayşın Zeytinoğlu, Prof. Dr. Candan Çiçek, Prof. Dr. Dilek Yeşim Metin, Doç. Dr. Ebru Ortaç Ersoy, Prof. Dr. Feride Aksu Tanık. 

 

Bu vesileyle, derginiz aracılığı ile birlikte mesai yaptığımız dostlarımıza teşekkürlerimizi ifade etmek istiyorum.

 

Amaç

İklimlendirme Teknik Kurulu çalışmaları, mevcut yapıların veya yapılmakta olanların hiçbirinin herhangi bir salgın/pandemi koşulları gözetilerek yapılmadığı gerçeğinden hareket etmektedir. 

Bu ön belirleme Kurulumuzu; iklimlendirme, tesisat/mekanik tesisat disiplinleri, tesis yönetimi, hijyen koşulları ve tıp bilimlerinin gerektirdiği önlemler üzerinde bütünlüklü olarak yoğunlaşmaya yönlendirmiştir. 

 

Bu gerekliliklerden hareketle öncelikle, ilgili tüm yapı ve tesislerde pandemi senaryolarının oluşturulması, pandemi sürecinde çalışma şeklinin belirlenmesi ve mevcut çeşitli sistemlerin en iyi performansı gösterebilmeleri için gerekli değişikliklerin önerilmesi amaçlanmıştır. 

 

Bu amaç, genel kamusal/toplumsal amacımız olan halk sağlığı/toplum sağlığının bilimsel teknik gerekliliklerden hareketle sağlanmasına bağlı olarak belirlenmiştir. 

 

Covid-19 pandemisinin dünya ve ülkemizi uzun bir süre etkileyeceği gerçeğinden hareketle gündemimize aldığımız bir dizi çalışma, ilgili mekanlardaki mevcut eksiklikler ile yanlış bilgi ve uygulamaların giderilerek sağlıklı, güvenli ortamlar oluşturulmasına yöneliktir. 

 

İşleyiş

İklimlendirme Teknik Kurulu’nun çalışmaları dokuz alt komisyonda hazırlanmakta ve tamamlanan çalışmalar Kurulda görüşüldükten sonra ilgili kamu idareleri, kuruluşlar ve kamuoyuna sunulmaktadır. 

 

Çalışma konuları

İklimlendirme Teknik  Kurulu  çalışmalarını mevcut yapılar ve proje aşamasındaki yapılar olmak üzere iki ana başlıkta toplamakta; ayrıca toplu ve bireysel ulaşım araçlarında doğru havalandırma sistemlerini de gündemine almıştır. 

 

Kurul çalışmaları; 

• Hastane ve Sağlık Yapıları

• Oteller

• Alışveriş Merkezleri

• Okullar ve Kreşler

• Ofisler

• Endüstriyel Tesisler

• Kara ve Denizyolu Ulaşım Terminalleri 

• Karayolu Toplu Ulaşım Araçları

 

Olmak üzere tüm toplu bulunulan kapalı mekanlar ve toplu taşım araçları üzerinde yoğunlaşmıştır. İTK, bu yapı ve mekanlarda hangi önlemlerin alınması ve olası pandemi senaryolarına göre kriterler belirlenmesine yönelik metinler, yönergeler oluşturmada yoğunlaşmıştır. 

 

Yukarıda sıralananlar ve diğer konularda oluşturulan veya oluşturulacak metinlerin/yönergelerin takibi ve kontrolü için usul ve esaslar belirlenmesi Kurul çalışmaları kapsamındadır. 

 

Söz konusu yapılarla ilgili uluslararası kuruluşlar ve yayınlarının takip ve değerlendirilmesi de Kurulumuzun gündemindedir. 

 

Ayrıca Kurulumuza yapılacak olası gönüllü denetleme talepleri üzerine ilgili kapalı yapılar/tesisler incelenebilecek; inceleme sonuçları yapı sahipleri veya işletmecileri ile paylaşılacak ve iklimlendirme sistemleri iç hava kalitesi yönünden vasıflandırılacaktır. 

 

Yapılan çalışmalar

 

Şu ana kadar yapılan ve paylaşılan çalışmalar şunlardır:

• AVM’lerde Pandemi Tedbirleri 

• Otellerde Pandemi Tedbirleri 

• Karayolu Toplu Taşıma Araçlarında Pandemi Tedbirleri 

• Okullar ve Kreşlerde Pandemi Tedbirleri 

• Hastanelerin Klima ve Havalandırma Tesisatlarında Alınacak Önlemler 

Ofislerde Pandemi Tedbirleri 

Gar Binaları, Otobüs Terminalleri ve Deniz Ulaşım Yolcu Salonları Pandemi Tedbirleri 

Mevcut Binalarda İklimlendirme Havalandırma Sistemlerinin İşletme ve Bakım Yönünden Alınması Gereken Genel Tedbirler Prosedürü ve Kapalı Alanların İklimlendirme Sistemlerinin Denetlenmesi ve Belgelendirilmesi 

• Endüstriyel Tesislerde Pandemi Tedbirleri 

Havaalanları Terminal ve İşletme Binalarında Pandemi Tedbirleri 

Mevcut Binalarda İklimlendirme Havalandırma Sistemlerinin İşletme ve Bakım Yönünden Alınması Gereken Genel Tedbirler Prosedürü 

Kapalı Alanların İklimlendirme Sistemlerinin Denetlenmesi ve Belgelendirilmesi 

Mevcut Gıda Tesislerinde Covid 19 Pandemi Tedbirleri/Et Kombinaları ve Soğuk Odalar.

 

İTK çalışmaları göstermiştir ki ülkemizdeki mühendislik birikiminin dünyadan aşağı kalır yönü yoktur  ve kamu idareleri tarafından yayınlarımızın dikkate alınmasını süreçte aktif oılarak yer alma taleplerimizin karşılık bulmasını bekliyoruz.

 

Yüzyüze Eğitim gerekliliğini ve okulların yeterli şartlar sağlanarak açılmasını savunuyoruz. Ancak bu konuda yaptığımız açıklama ve çalışmalardan sonra, okullarda hiçbir çalışma yapılmadı. Mart ayında kısmi de olsa yüzyüze eğitimin başlaması ülkede bulaşın artmasını etkileyen unsurlardan biri oldu. Tüm mekanlarda olduğu gibi okullarda da taze hava (sadece pandemi dönemi için değil, normal şartlarda da) elzemdir. Tüm sınıf ve dersliklerimiz öncelik doğru mimari çözümler eşliğinde ve doğal havalandırma dahil olmak üzere yeterli taze hava sağlayacak şekilde tadil edilmeli; yaz dönemi bunun için değerlendirilmelidir. Mevcut şartlar altında okulların açılması sorunlu olacaktır. Bu konuda yetkili idarelere bir daha sesleniyoruz. Sadece Makina Mühendisleri Odası olarak değil, İTK’nın tüm bileşenleri olarak  teknik desteğe ve görevlendirmeye hazırız.

 

İstem ve dileklerimiz

Kurulun yayımladığı metinlerin Sağlık Bakanlığı, İl Pandemi Kurulları, ilgili Bakanlık ve diğer kamu idarelerinin yayımladığı rehber, genelge, yönerge, vb. metinlere ek olarak uygulanmasını diliyoruz. 

 

Ayrıca pandeminin ortaya çıkmasından sonra Sağlık Bakanlığı tarafından bir Bilim Kurulu oluşturulmasını çok olumlu bulmakla birlikte bu kurulda Türk Tabipleri Birliği ve ilgili diğer sağlık meslek örgütleri ile bina ve mekanların iklimlendirme/tesisat sistemleriyle ilgili olarak TMMOB, Odamız ve İklimlendirme Teknik Kurulu’nda yer alan meslek kuruluşlarının da yer almasının çok daha doğru bir uygulama olacağını belirtmeliyiz. Zira böylelikle önlemler bütünlüğü sağlanabilecek ve ve pandemi sürecinin iyi yönetilemediği yönündeki haklı kaygılar ortadan kaldırabilecektir. Diğer yandan “kapanma”, “normalleşme” uygulamalarının kapsamı ve zamanlamalarıyla ilgili haklı toplumsal tereddütlerin kamu idarelerince dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. 

 

İklimlendirme Teknik Kurulu çalışmalarına https://www.mmo.org.tr/merkez/iklimlendirme-teknik-kurulu-calismalari   

 

bağlantısından ulaşılabilmektedir. 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-