Panasonic ürünlerinin kullanıldığı ve Türkiye’nin ilk Yenilenebilir Enerji Kooperatifi’ne ait çatı projesi enerji üretimine Kayseri’de başladı.
Türkiye, güneş enerjisi açısından dünyanın en avantajlı bölgelerinden birinde yer alıyor. Dolayısıyla ülkemizde yenilenebilir enerji kaynakları arasında önemli bir yeri bulunan güneş enerjisi alanına yapılan yatırımlar da her geçen gün artıyor. Bu konuda en önemli adımlardan biri ise Kayseri’de atıldı. Teknoloji devi Panasonic - Seferoğlu Elektrik imzası taşıyan ve Panasonic ürünleri kullanılan dünyadaki en büyük çatı projesi olarak ifade edilen, Kayseri Mobilyacılar Yenilenebilir Enerji Kooperatifi Güneş Enerjisi Santrali’nin ilk faz açılışı gerçekleştirildi.
En verimli güneş paneli olarak bilinen HIT güneş enerjisi teknolojisinin mucidi, teknoloji devi Panasonic, ülkemizde önemli bir projeye imza attı. Kayseri Mobilyacılar Yenilenebilir Enerji Kooperatifi Güneş Enerjisi Santrali’nin ilk fazı açıldı. Yatırımı planlayan, gerçekleştiren, işletme ve bakımını üstlenen Seferoğlu Elektrik tarafından verilen bilgilere göre; kooperatifin açılışı yapılan ilk fazı yılda 7,5 GWh elektrik üretimi ile tesislerin gündüz tüketiminin yüzde 30’unu karşılayacak. Proje için 18 bin adet 325 W panel yerleştirilerek 36 bin m2 çatı alanında 5,8 MWp kurulu güce ulaşıldı. Yine Seferoğlu Elektrik’in verilerine göre projenin toplam yatırım tutarı ise 7.2 milyon dolar olurken, açılışı yapılan proje ile Yenilenebilir Enerji Kooperatifi hem enerji tasarrufu sağlayacak hem de 22 bin 294 adet ağaç kurtarmış olacak. Panasonic HIT ürününün kullanıldığı dünyadaki en büyük çatı projesi olma özelliğini taşıyan bu güneş enerjisi uygulaması, aynı zamanda Türkiye çapındaki en büyük çatı projelerinden biri olup, Türkiye’nin ilk Yenilenebilir Enerji Kooperatifi projesi ve yine ülkemizin 743 KOBİ üyeli ilk çok ortaklı GES projesi olarak da dikkat çekiyor. Çatılarda Seferoğlu Elektrik tarafından planlanan GES projesi tamamlandığında tesis gücü 35 MWp’e ulaşacak.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Seferoğlu Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Murat Seferoğlu “Panasonic ortaklığında gerçekleştirdiğimiz bu projenin, sadece ülkemize değil dünyaya da örnek olacağını düşünüyorum. Türkiye’nin güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi çok önemli. Gerçekleştirilen proje birçok alanda ilk oldu. İnanıyorum ki bunu başka GES projeleri de izleyecektir.” şeklinde konuştu.
“Türkiye önemli ve potansiyeli yüksek bir ülke…”
Panasonic Eco Solutions Türkiye Genel Müdürü Tatsuya Kumazawa ise “Panasonic olarak şu ana kadar güneş enerjisi çalışmaları kapsamında; Türkiye’nin en büyük güneş takip sistemli tesislerinden olan 4,6 MW’lık ve Enerji Bakanlığı’ndan enerji verimliliği ödülü almış 500 kWp’lık çatı santrallerinin yapımını başarıyla tamamladık. Kayseri’de bulunan, Türkiye’nin ilk yenilenebilir enerji kooperatifine ait 5,8 MWp’lık çatı projesi de Panasonic’in gücünü ve teknolojisini ortaya koyduğumuz bir başka değerli proje oldu. Çatı ve arsa üzerine kurulu farklı şehirlerde farklı tip projelerde de Panasonic ürünleri tercih edilmeye devam ediyor. Güneş enerjisi alanında 43 yıllık Ar-GE tecrübemizle, 25 yıllık ürün performans garantisi veriyoruz. Türkiye bizim için önemli ve potansiyeli yüksek bir ülke. Avrupa’nın en güneyinde bulunmakla beraber Türkiye, güneş potansiyeli açısından günde ortalama 7,2 saat, yılda ise 2 bin 650 saat güneşlenme saatine sahip durumda. Bu sıcak ve güzel ülkeye daha birçok güneş enerjisi projeleri kazandırmayı diliyorum.” dedi.