İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

ODE YALITIM SATIŞ VE PAZARLAMA GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ERHAN ÖZDEMİR

ODE, BÜYÜME ODAKLI İLERLEMEYE DEVAM EDİYOR

 

ODE Yalıtım Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özdemir: "Bu yılki büyüme hedefimizi yüzde 35 olarak belirledik."

 

Bu sayımızda, ODE Yalıtım Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özdemir ile hem sektöre hem de ODE’nin stratejilerine dair güzel bir söyleşi gerçekleştirdik. Pandemi sürecinde sektörümüzün önceliğinin, üretimde ve ürün arzında sürdürülebilirliği sağlamak olacağını belirten Özdemir, ODE olarak tüm yatırım ve yapılanmalarını, yeni ve mevcut pazarların ihtiyaçlarını karşılayabilmek üzerine kurguladıklarını dile getirdi.

 

2021’in bu ilk aylarında ürün gamınızın son durumu ve Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi alarak başlamak isterim.

 

ODE Yalıtım olarak, günümüz itibarıyla ekstrüde polistren esaslı ısı yalıtım malzemesi, bitümlü su yalıtım örtüleri, ısı-ses-yangın yalıtımında kullanılan cam yünü ve elastomerik kauçuk köpüğü tesisat yalıtım malzemesi olmak üzere dört ana grupta dört binin üzerinde ürün çeşidi sunuyoruz. Son dönemde hem yeni ürünler geliştirdik hem de mevcut serilerimize yeni ürünler ekledik. Bunlara birkaç örnek verecek olursak, Türkiye’de ilk kez -30 derece soğukta bükülme dayanımına sahip versiyonları da bünyesinde barındıran Epikon membran serimizi dört yeni ürünle zenginleştirdik. Epikon ürünlerimizde 15 yıllık garanti sunduğumuz SAFEZONE sistemi ile Türkiye’de bir ilke imza attık. Yaptığımız Ar-Ge çalışmaları neticesinde de R-Flex markamızla ürettiğimiz elastomerik kauçuk köpüğünde daha yüksek kalınlıkta ürün üretmeyi başardık ve 40 mm kalınlıkta boru üretimi gerçekleştirdik. 60 mm kalınlığa ulaştığımız levha grubundaki çalışmalarımıza da devam ediyoruz. 

Eskişehir fabrikamızda kurduğumuz Ar-Ge birimimizde çok güçlü bir mühendis kadromuz ve dünya standartlarında test ünitelerimiz bulunuyor. Burada başta Batı Avrupa olmak üzere pazarın ihtiyaç ve taleplerine göre yenilikçi ürünler geliştiriyoruz. Küresel yolculuğumuzdaki en önemli gücümüz olan Ar-Ge ve inovasyonu odağımıza almayı her zaman sürdüreceğiz. 

 

‘’ODE YALITIM 5 YILLIK STRATEJİK PLAN’’

 

Peki şu an gündeminizdeki önceliğiniz nedir? 

 

Pandemi döneminde çalışmalarına başladığımız ve kısa bir süre içerisinde devreye alacağımız ‘ODE Yalıtım 5 Yıllık Stratejik Plan’ çerçevesinde, nitelikli insan kaynağımız ile yüksek teknolojiyi kullanıp markalı, katma değerli üretim yapmaya ve ihraç etmeye devam edeceğiz. Stratejik planımıza paralel olarak, Ar-Ge, dijital dönüşüm ve insan kaynakları planlarımızı da hazırlıyoruz. Tüm yatırım ve yapılanmamızı, yeni ve mevcut pazarların ihtiyaçlarını karşılayabilmek üzerine kurguluyoruz. Bu kapsamda Eskişehir’deki üretim kapasitemizi artırmak için ilave yatırım yapacağız. Bu yatırımlarla birlikte yaklaşık 150 kişiye daha istihdam sağlayacağız. Tüm bunların neticesinde büyüme odaklı ilerlemeye devam edeceğiz. Bu yılki büyüme hedefimizi yüzde 35 olarak belirledik.

 

‘’KOD 2020 STRATEJİMİZİ UYGULAMAYA DEVAM EDECEĞİZ’’

 

2020 yılında tüm iş ve özel hayatımızı etkileyen pandemi süreci, tüm sektörü dijital atılım anlamında itekledi diyebiliriz. ODE’yi bu dijitalleşmenin neresinde görüyorsunuz?

 

Dijital dönüşüm özellikle son yıllarda iş yapış şekillerimizi büyük bir hızla etkileme başladı. Yalnızca üretimde değil, satış pazarlamadan insan kaynaklarına kadar tüm süreçler dijital dönüşüm ekseninde değişiyor. Biz de bu doğrultuda kendimizi geliştirmek, şirketimize ve sektörümüze değer katmak adına 2020 yılında dijital dönüşüm alanındaki çalışmalarımıza hız verdik. Geçen yılın başında, yani pandemi henüz ülkemizi etkisi altına almamışken açıkladığımız KOD 2020’nin K’si kurum içi girişimcilik, O’su operasyonel mükemmellik, D’si ise dijital dönüşümü temsil ediyordu. Bu kapsamda ürün ve hizmetten iş yapış modellerimize kadar tüm alanlarda dijital dönüşüme odaklandık. 

 

Dijital dönüşümü benimseyen şirketlerin pandemi dönemini diğer şirketlere nazaran daha kolay atlatması da ne denli doğru ve stratejik bir karar aldığımızı gösteriyor. Çünkü pandemiyle birlikte gelecek birkaç yıl içinde hayatımıza girmesini beklediğimiz değişimler yalnızca birkaç ayda gerçekleşmeye başladı. Biz işlerimizi dijitale taşıyoruz, müşterilerimiz ile çevrim içi görüşmeye başladık, yeni işe alımlardan ürün takibine kadar tüm süreçlerimizi dijitalleştirdik. Pandemi sonrasında da artık bu alanlarda geriye dönüş olmayacaktır. Dijital dönüşüm bir yolculuk ve bu yolculuğu da tüm kaynaklarımızla sürdüreceğiz. Dolayısıyla ODE olarak bu yıl odağımıza müşteri deneyimini almamıza rağmen bir yandan KOD 2020 stratejimizi uygulamaya da devam edeceğiz. 

 

‘’YÜZDE 100 YERLİ SERMAYELİ EN BÜYÜK YALITIM ŞİRKETİ UNVANIMIZI DAHA DA PEKİŞTİRDİK’’

 

2020 yılı için planladığınız büyüme ve diğer faaliyetleriniz Covid-19 salgını nedeniyle sekteye uğradı mı?

 

Kuruluşumuzdan itibaren bu tip zorlu dönemlerin bizi hedeflerimizden uzaklaştırmaması yönünde plan yapıyoruz. 2020 yılında da belirlediğimiz hedeflerimizi yüzde 100 hayata geçirdik. Membran tesislerimizin modernizasyon yatırımını gerçekleştirdik, kauçuk üretiminde kapasitemizi artırdık, kurduğumuz test laboratuvarı ile Ar-Ge yatırımlarımızı hızlandırdık, pazar ağımızı 75’in üzerinde ülkeye taşıdık. Tüm bunların sonucunda su yalıtımında yüzde 48, konsolide ciroda ise yüzde 30 büyüme yakaladık. Bu büyüme ile birlikte yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketi unvanımızı daha da pekiştirdik. 

 

‘’ODE OLARAK TÜM BUNLARIN ÜSTESİNDEN BAŞARIYLA GELMEMİZ, ASLINDA NE DENLİ ÇEVİK VE ESNEK OLDUĞUMUZU GÖSTERİYOR’’

 

Yaşanan pandemi sürecinde ODE’nin farkı ne oldu?

 

Pandemi sürecinde önceliğimiz hiç kuşkusuz sağlık oldu. Çalışanlarımızın ve diğer tüm paydaşlarımızın sağlığını korumak için gerekli önlemleri aldık, almaya da devam ediyoruz. Bunun neticesinde Eskişehir ve Çorlu’daki toplam beş tesisimizde aralıksız üretmeye devam ettik. Geçen yıl pandeminin yanı sıra kurlarda yaşanan dalgalanma da sektörü ciddi ölçüde etkiledi, özellikle fiyat oluşturmayı zorlaştırdı. Böyle bir ortamda örgütlenmek, ham madde tedarik etmek, çalışan organizasyonunu sağlamak kolay bir iş değildi. ODE olarak tüm bunların üstesinden başarıyla gelmemiz, aslında ne denli çevik ve esnek olduğumuzu gösteriyor. 

 

Diğer taraftan biz, paydaşlarına değer yaratamayan hiçbir organizasyonun, markanın başarı şansının olmadığına inanıyoruz. Bu bakış açısıyla pandemi sürecinde pek çok konuda bayilerimizin yanında yer alarak bu dönemi hep birlikte atlatmaya odaklandık. Teknik yalıtım ve su yalıtım sistemleri fasiküllerimiz ve aralıksız çıkardığımız yayınlarla yalnızca fabrikalarımızda değil, mutfakta da üreterek sektöre değer katmayı sürdürdük. 

 

Hala salgın sürecinde olduğumuz düşünülünce, 2021 yılı için sektöre etkileri devam eder mi? Pandeminin sektöre etkilerinin devam edeceği düşünülürse ne gibi önlemler alınmalı ve siz ne gibi önlemler aldınız?

 

Pandemi süreci tedarik zincirinde aksamalara neden oluyor. Bu yalnızca ülkemiz için değil, globalde de devam eden bir sorun ve bunun 2021’in özellikle ilk yarısında da devam edeceğini öngörüyoruz. Bu dönemde sektörümüzün önceliği, üretimde ve ürün arzında sürdürülebilirliği sağlamak olacak. Biz de ODE olarak tüm tedarik, üretim ve dağıtım stratejimizi bu doğrultuda planladık. Sektör olarak da doğru bir planlama yapar, üretime ve ihracata odaklanırsak global arenada rekabet avantajı sağlayabiliriz. 

 

ode soylesi Gorsel (2)‘’ ÇEVRİM İÇİ SİSTEM SEÇİM ARACIMIZ ODE SELECT’’

 

Sektöre yönelik çalışmalarınız hakkında da bilgi verebilir misiniz?

 

Dijital dönüşümün getirdiği değişimleri ve sektörümüzün gerekliliklerini göz önünde bulundurarak yalnızca ürünlerimizde değil, hizmet süreçlerimizde de teknoloji ve inovasyonu odağımıza alıyor, sektöre yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda sunduğumuz hizmetlerden biri, çevrim içi sistem seçim aracımız ODE Select. Ülkemizde ilk, dünyada da sayılı örneklerden biri olan uygulamamız; çatılar, temel ve perdeler için yalıtım çözümleri, proje kriterlerine uygun sistemler, 2D detaylar, şartnameler ve teknik dokümanları görüntülemeyi ve bilgisayara indirebilmeyi sağlıyor. İnşaat projeleri için en uygun çözümleri ve teknik dokümanları dakikalar içinde bir araya getiren ODE Select’te, yaklaşık 500 doküman ve 218 farklı sistem çözümünü 42 farklı ürün grubu için 5 farklı uygulama alanında sunuyoruz. 

 

ODE Proje Hizmetleri ile de projelerin tüm süreçlerini kapsayacak şekilde çeşitli hizmetler sunuyoruz. Amacımız sağlıklı ve güvenli su yalıtım uygulamalarının gerçekleşmesine katkıda bulunmak. İnşaat projelerinde yalıtım çözüm ortağı olarak yer alarak mimarlar, tasarımcılar, danışmanlar ve uygulamacılar ile iş birliği içinde projelerin başarılı ve sorunsuz gerçekleşmesine destek oluyoruz. ODE Proje Hizmetleri altında sunduğumuz “Teknik Destek”, projelendirme ve teknik danışmanlık desteğini kapsıyor. Uygulama öncesi fizibilite ve uygulama aşamasında saha ziyaretlerini “Süpervizörlük” başlığında gerçekleştiriyoruz. Hizmetimizin “Eğitim Materyalleri ve Seminerler” bölümünde ise teknik uzmanların, su yalıtımı alanındaki yenilikleri, yeni ürünleri ve uygulamaları anlattığı seminerler, uygulama ve ürün seçimini kolaylaştıracak kılavuzlar yer alıyor. 

 

Geçen yıl hayata geçirdiğimiz bir diğer hizmetimiz ise ODE BIM Kütüphanesi. Uluslararası projelerde bir dünya standardı olarak kabul edilmeye başlanılan BIM (Yapı Bilgi Modellemesi), ülkemizde de son yıllarda kullanılmaya başlandı. Bu sistemi, sektörde bir ilk olarak, ürünlerimizin modellemesini yaparak kütüphane haline getirdik ve hem ülkemizde hem de ihracat yaptığımız ülkelerdeki inşaat projelerinde faaliyet gösteren paydaşlarımızın kullanımına sunduk.

 

‘’ODE BIM KÜTÜPHANESİ’NİN İÇERİĞİNİ, TESİSAT YALITIMI ALANINDA ÜRETTİĞİMİZ ÜRÜNLER OLUŞTURUYOR’’

 

BIM konusuna biraz daha detaylı değinmek isterim. BIM denilince ODE’nin bakış açısı nedir? BIM konusundaki çalışmalarınızı bizim için detaylandırır mısınız?

 

BIM ile tasarlanan projelerde; planlama, tasarım, inşa etme, operasyon ve bakım süreçlerinde disiplinler arası koordinasyon sağlanıp projenin inşa öncesinde simülasyonu oluşturuluyor. Bu sayede projedeki olası hata ve çakışmalar, zamanında müdahale edilerek önlenebiliyor. Bu da zamandan ve süreçlerin verimli işlemesi sayesinde maliyetten ciddi anlamda tasarruf sağlamaya olanak tanıyor. Tüm bu getirileri nedeniyle tasarımcılar projelerini BIM sistemleriyle çözmeyi tercih ediyor ve BIM Kütüphanesi olan üreticilerin modellemelerini kullanıyor. Bu nedenle biz de firmalara ve tasarımcılara BIM’e geçmelerini öneriyoruz, kütüphanemiz de bu sürece katkı sağlıyor.

 

ODE BIM Kütüphanesi’nin içeriğini, tesisat yalıtımı alanında ürettiğimiz ürünler oluşturuyor. Starflex (Cam yünü), R-Flex (Elastomerik kauçuk köpüğü) ve Rockflex (Taş yünü) ürünlerimiz ve her birinin kaplamalı tipleri de dahil olmak üzere toplamda 100’den fazla akıllı obje yer alıyor. Bu akıllı objeler ile tesisat tasarımı esnasında boru ve kanallarda kullanılacak yalıtım malzemeleri kolaylıkla seçilip tasarıma eklenebiliyor. Ayrıca, ürünler hakkındaki teknik ve uygulama bilgilerine de hızlıca erişilebiliyor. 

 

Kullanıcı dostu kütüphanemiz ve tasarımcıların bilgiye ve ürünlere hızlıca ulaşabilmelerini sağlamaya özen göstererek oluşturduğumuz akıllı modeller; kullanıcı alışkanlıklarına müdahale etmeden, proje dosya yapısında bir değişiklik ve veri kaybı yaşanmadan, tüm Revit proje dosyaları ile kolaylıkla entegrasyon sağlıyor. Aynı zamanda başlangıç seviye kullanıcıları için de bir kullanım kılavuzu hazırladık. Bu anlamda ODE BIM Kütüphanesi bir kullanım kılavuzuna sahip ilk kütüphane olma özelliğini de taşıyor. Oluşturduğumuz kütüphanemizi ve kullanım kılavuzunu web sitemizde ode.com.tr/bim linki üzerinden tüm paydaşlarımızla ve tasarımcılarla paylaşıyoruz.

 

ode soylesi Urun Gorsel (1)

 

‘’ÇALIŞMALARIMIZ NETİCESİNDE 2020 YILINDA YALITIM SEKTÖRÜNDE TÜRKİYE’NİN İHRACAT ŞAMPİYONU OLDUK’’

 

2021 yılı için ihracat planlamanızı ne yönde belirlediniz?

 

Global bir marka olma vizyonumuzla ihracat kaynaklı büyümenin önemine inanıyor, Çin’in batısı ile Almanya’nın doğusu arasındaki en büyük yalıtım malzemesi üreticisi olma hedefiyle yatırımlarımızı yönlendiriyoruz. Geride bıraktığımız yıl ihracat pazarlarında, özellikle pandeminin yoğun yaşandığı ve bu çerçevede ciddi kısıtlamalar uygulayan ülkelerde bir daralma söz konusu oldu. Buna rağmen Benin, Moğolistan, Etiyopya, Malta ve Vietnam’ı da pazar ağımıza ekleyerek ihracat yaptığımız ülke sayısını 75’in üzerine taşıdık. 2020 yılında ayrıca, Finlandiya, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Azerbaycan ve Benin’deki önemli projelerde yer aldık. Tüm bu çalışmalarımız neticesinde 2020 yılında yalıtım sektöründe Türkiye’nin ihracat şampiyonu olduk. Yalıtım ihracatının yüzde 19’unu ODE olarak tek başımıza yapıyoruz. Aynı zamanda 225 firmayla en yaygın yurt dışı bayi ağına sahip yalıtım şirketiyiz. 2021 yılında da yeni pazarlara ulaşarak ihracat odaklı büyümeye ve tedarik zincirindeki zorluklara rağmen mevcut pazarların ihtiyacını her zamanki gibi karşılamaya devam edeceğiz.

 

‘’AR-GE ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DE ÖNCELİĞİMİZ OLMAYA DEVAM EDECEK’’

 

ODE’nin uzun vadedeki hedeflerinden ve projelerinden de bahseder misiniz?

 

ODE Yalıtım olarak kuruluşumuzdan itibaren, bu topraklardan çıkan bir şirketi global bir markaya dönüştürmeyi hedefliyor, stratejimizi de bu doğrultuda kurguluyoruz. Ar-Ge önümüzdeki dönemde de önceliğimiz olmaya devam edecek. Önümüzdeki üç yıl içinde ciromuzun yüzde 3’ünü Ar-Ge ve dijitalleşmeye ayıracağız. 2023 yılına kadar da kapasite artışı, dijital dönüşüm ve Ar-Ge için 125 milyon TL yatırım hedefliyoruz. Yine 2023 planlarımız arasında, ciromuz içinde halihazırda yüzde 40 olan ihracat payını yüzde 50’ye çıkarmak var. Avrupa, MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) ve CIS (Bağımsız Devletler Topluluğu) bölgelerindeki gücümüzü Güney Amerika ve Uzak Doğu pazarlarına da taşıyarak yalıtım sektöründe dünya markası olma hedefimize daha da yaklaşmayı hedefliyoruz.

 

‘’SU YALITIMI UYGULARKEN YAPILAN İŞİN HAYAT KURTARABİLECEĞİ HER ZAMAN GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMALI’’

 

Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?

 

Ülkemizde yaşanan her bir deprem felaketi, yalıtımın binalar için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Türkiye’de yaklaşık 10 milyon civarında bina bulunuyor. Bu binaların yüzde 80’inde yalıtım yok veya çok kötü yalıtım uygulamaları var. Oysaki deprem bölgelerinde koruyucu etkisi olan su yalıtımı, yüzölçümü olarak yüzde 92’si, nüfus yoğunluğu olarak ise yüzde 95’i deprem kuşağında bulunan ülkemiz için hayati öneme sahip. Bir binanın anatomisini incelediğimizde, iskelet ne kadar güçlü ve sağlamsa binanın da aynı derecede güçlü ve sağlam olduğunu görürüz. Özellikle binanın iskeletini oluşturan taşıyıcı kolonlardaki demir, korozyondan ne kadar etkin korunursa yapı da o kadar etkin korunur ve ömrü uzar. Bu nedenle su yalıtımı uygularken yapılan işin hayat kurtarabileceği her zaman göz önünde bulundurmalı. 

 

ode soylesi Gorsel (1)

 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-