Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karakuş ve Yönetim Kurulu Üyesi Hayati Can’ın açıklamalarda bulunduğu toplantıda ülkemize, sektöre ve üyelerinine faydalı çalışmalar yapmaya kararlılıkla devam edeceklerinin altını çizdiler.
Dernek, 4 Ocak 2018 tarihli ve 30291 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında sektörü bilgilendirmek amacıyla 27.09.18 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliğinde ‘’Avrupa ve Türkiye’de Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik Uygulamaları’’ konulu seminer düzenlemişti. Seminerde açılış konuşmalarını ise SOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karakuş ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ozon Tabakasının Korunması Şube Müdürü Pervin DOĞAN gerçekleştirmişti. Toplantı sırasında Karakuş, F-Gaz Seminerinin büyük ilgi gördüğünü ve istek aldığını, 2019 yılında Ankara, İzmir ve 03 Ekim 2019 tarihinde ISK-SODEX Fuarı’nda tekrar etmek için çalışmalar yapmakta olduklarını belirtti. Ayrıca Turgay Karakuş 2018 yılında derneğin sosyal ortak olarak yer aldığı Real Alternatives 4 LIFE projesi kapsamında eğiticilerin eğitimlerini tamamladığını da bildirdi.
29 Kasım 2018 tarihinde Almanya IKKE eğitim merkezinde yapılan tutuşucu akışkanlar konusunda eğitime Barış UÇANER ve Armen HÜSÜMAN, 14 Aralık 2018 günü İtalya ATF eğitim merkezinde düzenlenen eğitime Kıvanç ASLANTAŞ ve Hüseyin Bahadır YILDIRIM, 18-19 Aralık 2018 günü Belçika UC Limburg eğitim merkezinde karbondioksit eğitimine Kıvanç ASLANTAŞ ve Ali Ekber ERDAL katılarak sertifikalarını aldıklarını bildiren Karakuş, 12-13 Mart 2019 tarihinde Friterm Akademi’de AREA Yönetim Başkanı Marco Buoni ve İngiltere IOR derneğinden Raluca Sisiu, SOSİAD adına eğitime katılan eğiticilerin eşlik edeceği karbondioksit konusunda 15 kişilik eğitim düzenleneceğini söyledi.
Real Alternatives web sitesi dernek tarafından Türkçe’ye çevrilerek sektöre kazandırıldığını söyleyen SOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karakuş, sektör çalışanlarının www.realalternatives.eu adresinden giriş yaparak kayıt olup, ücretsiz olarak eğitim alabilme imkanına sahip olduklarını belirtti. Aynı zamanda SOSİAD’ın da üyesi olduğu AREA (Air Conditioning and Refrigeration European Association) tarafından geliştirilen IOS / Android uygulaması olan değişik soğutucu akışkanların CO2 ton eşdeğerlerini de hesaplama özelliğine sahip AREA F-Gas uygulaması Türkçe diline kazandırılarak 14 dilde güncellendiğini bildirdi.
‘’İşinizi Geliştirin: Yanıcı Akışkanlara Hazırlıklı Olun’’ adlı yeni yayının çalışmasının son aşamaya ulaştığını ve 2019 yılı içerisinde sektöre kazandırılması hedeflenmekte olduğunu sözlerine ekleyen Turgay Karakuş açıklamalarına devam etti.
18.12.18 tarihinde SOSİAD’ın katkı sağladığı, ana teması Enerji Verimliliği olan bir panel gerçekleşmişti. Bu etkinliğin son bölümünde ‘’İklimlendirme Sektöründe Enerji Algısı’’ konulu panelde konuşmacı olarak SOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgay KARAKUŞ, ISKAV Başkanı Metin DURUK ve TTMD Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Birol KILKIŞ sektörümüzdeki enerji verimliği çalışmaları konusunda bilgi verdiler ve gelen soruları yanıtladılar. Basın toplantısında bu konuya da kısaca değinen Turgay Karakuş aşağıdaki gibi açıklamalarını sürdürdü.
‘’Derneğimiz, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, UNIDO işbirliğinde yüksek KIP (Küresel Isınma Potansiyeli) ile çalışan sistemlerin düşük KIP’li alternatif akışkanlarla çalışan sistemlere dönüştürüleceği örnek projelerin oluşturulması için çalışmalarını yürütmektedir. 2019 yılı içerisinde UNIDO ile kontrat imzalanarak proje hayata geçirilecektir.’’ şeklinde açıklamalarına devam eden Karakuş; ‘’eğitim alanındaki projelerimizden; Sosyal Sorumluk Projesi meslek liselerin de alanımız olan soğutma sistemlerini temsilen okutulan Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı Soğutma Sistemleri bölümünün eğitim düzeyinin arttırılması için ve bu bölümün öğrenciler tarafından tercih edilebilirliğini arttırmak için başlattığımız bir projedir. Sürdürülebilir bir farkındalık yaratmak istiyoruz’’ dedi.
Toplantı sırasında, SOSİAD olarak meslek lisesi meselesinin memleket için en önemli konulardan biri olarak gördüklerini ve 2019 yılında da bu konudaki çalışmalarını arttırarak devam ettireceklerini bildirdiler. Bir diğer eğitim projelerinin de başta ISKAV ve diğer katkı koyan dernekler ile beraber İBB İSMEK İklimlendirme Uzmanlık Okulu Projesi çerçevesinde bir protokol imzalanarak çalışmalar başlatıldığını ve mezun olan öğrencilerin kariyerlerinde ilerleyebilmeleri için SOSİAD tarafından destek sunulduğunu açıkladılar.
SOSİAD’ın İstanbul’dan 6 meslek lisesi Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı öğrencilerinin katılımını sağladığı T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği ile 17.12.18 tarihinde meslek lisesi öğrencilerine Ozon Tabakasının Korunması Günü etkinliği düzenlediklerini ve öğrencilere soğutucu akışkanlar ve Real Alternatives 4 LIFE Projesi ile ilgili bilgilendirme yaptıklarını belirttiler.
Turgay Karakuş ‘’2019 yılı içerisinde 17-20 Nisan 2019 tarihlerinde düzenlenecek Teskon+Sodex Fuarı ve 02-05 Ekim 2019 tarihlerinde düzenlenecek ISK-SODEX Fuarında stant açarak katılım sağlanacaktır. 2019 yılında da benzer etkinliklerin düzenlenmesi hedeflenmektedir. ‘’ şeklinde açıklamalarına son verdi. Ardından gelen soruları yanıtlayan Turgay Karakuş Ve Hayati Can, katılımları için basın mensuplarına teşekkür ederek basın toplantısını sonlandırdılar.