İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

SANKO ENERJİ “ENERJİ VERİMLİLİĞİ” KİTABINA SPONSOR OLDU

Enerji verimliliği denilince, enerjiyi yüksek bir verimle üretmenin yanında, üretilen enerjinin yaşam kalitesinden ve ihtiyaçlardan ödün vermeden, yine yüksek bir verimle tüketilmesi olarak anlaşılıyor. Bu sebeple, enerjinin verimli kullanımı sonucunda sağlanacak olan enerji tasarrufu; en hızlı ve en ucuz elde edilen, en temiz enerji kaynağı olarak kabul ediliyor.

 

Sanayimizin sürdürülebilirliği, ülkemizin ticaretteki rekabetçi pozisyonunu geliştirebilmesi için çok kritik bir öneme sahip. Öte yandan sanayinin kendi faaliyetlerini iklim değişikliğine yol açmadan yürütüyor olması da yaşam kalitemizin sürdürülebilirliği için bir o kadar önemli. Sanko Enerji sponsorluğunda hazırlanan “Sürdürülebilir Sanayi İçin Enerji Verimliliği” kitabı, ülkemizde bu alanda yapılan dönüşüme bir katkı sunmak amacını taşıyor. Sektör paydaşlarının kullanımına sunulan rehber niteliğindeki kitap, sanayiciler için enerji tasarrufuna yönelik en kritik bilgileri içeriyor. Enerji verimliliği konusunda değişik kaynaklardan derlenerek oluşturulan bu kitapta; enerji etüdünden enerji yönetimine, elektrik motorları, endüstriyel kazanlar, fırınlar ve fanların verimliliğinden ısı yalıtımına kadar birçok konu işleniyor. 

Enerji giderleri, özellikle de KOBİ’lerin üretim maliyetleri arasında en önemli kalemlerden birini oluşturuyor. Maliyetleri kontrol altına alarak rekabetçi kalabilmenin yolu ise enerji verimliliğinden geçiyor. Prof. Dr. H. Hüseyin Öztürk liderliğinde yapılan bu çalışma, alınacak düşük maliyetli önlemlerle bile nasıl yüksek oranlarda verimlilik ve tasarruf sağlanabileceğini gözler önüne seriyor.  

 

Enerji konusu hiç şüphesiz ülkemizin ekonomik ve çevresel anlamda en önemli sorunlarından biri. Bu durum, Türkiye'nin enerjide çok büyük ölçüde dışa bağımlı olmasından kaynaklanıyor. Gerek petrol, doğalgaz gibi kaynaklar için her yıl yurt dışına ödenen milyarlarca dolar gerekse yurt içinde fosil yakıtlar üretme zorunluluğu, Türkiye sanayisini sürdürülebilir olmaktan uzakta tutuyor. Sorunun çözümü için alınacak önlemler ise her kesim tarafından biliniyor. Çözümün anahtarı, yerli ve yenilenebilir kaynaklara yönelmekte yatıyor. Ancak hayli uzun vadeli bir dönüşümü gerektiren bu tür çabalardan önce yapılacak çok şey var. Bunların başında da halihazırda tüketilen enerjiyi daha verimli kullanmak geliyor. Bu kapsamda, enerjinin etkin kullanılması, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması amacını taşıyan “Enerji Verimliliği Kanunu” 2007 yılında çıkarıldı ve ülkemize yüksek standartlarda çok önemli yenilikler getirdi. 2012 yılında yayımlanan “Enerji Verimliliği Strateji Belgesi” ile de 2023 yılı enerji verimliliği hedefleri oluşturuldu ve “Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı” (UEVEP) hazırlandı. Eylem Planı kapsamında 2023 yılında Türkiye’nin birincil enerji tüketiminin yüzde 14 oranında azaltılması hedefleniyor. Sonraki yıllarda da devam edecek etkisiyle bu oran, milyarlarca dolara karşılık geliyor. 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-