İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar Didonyan: İç hava kirliliği, en az dışarıdaki hava kirliliği kadar sağlığımızı etkileyebiliyor. Özellikle zamanımızın çok büyük bir kısmını kapalı mekanlarda geçirdiğimiz günümüz yaşam koşullarında, iç hava kalitesi ve havalandırma konusu daha da önem kazanıyor. Havalandırma dolayısıyla iç hava kalitesi konusunda yapılan araştırmalar; okullarda iç mekan hava kalitesinin iyi olmasının öğrencilerin verimliliklerinin, odaklanma ve hatırlama gibi mental işlerde başarılarının arttığını gösteriyor.
Sınıflara yeterli taze hava sağlanmasıyla bulaşıcı hastalık yayılmasının ve devamsızlığın azaltılabildiği, öğretmenlerin genel sağlık durumları ve verimliliklerinde iyileştirme sağlanabildiği, öğrencilerin sınav notlarında ve mental işlerdeki performanslarında artış sağlanabildiği görülmüştür. ABD’de yapılan araştırmalar, sınıflarda havalandırma oranını artırmanın derslere katılımı %10 ila 17 , başarı oranını %14-15 oranında arttığını ortaya koyuyor.
Kapalı alanlarda hasta çocuklardan yayılan virüsler ve rutubet, iç hava kalitesini etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Uzmanlar, sınıftaki kötü iç hava kalitesinin çocuklarda ve yetişkinlerde astımı da tetiklediğini belirtiyor. Sınıfta öğrenci ve öğretmen varken yapılan havalandırma, partiküllerin diğer alanlara yayılmasına yol açabiliyor. Bu yüzden sınıflarda öğretmen ve öğrenci yokken havalandırma yapılması daha doğru bir yöntem olarak öne çıkıyor. 20 öğrenci kapasiteli 60m2’lik boş bir sınıf ders aralarında ortalama 10 dk dakika havalandırılmalıdır.
İSKİD’den okullarda iç hava kalitesinin öneminedikkat çeken broşür
İSKİD, okullarda iç hava kalitesinin önemini, atılması gereken adımları ve çözüm yollarını ele aldığı faaliyetler yürütüyor. Bu kapsamda öğretmen ve öğrencilere yönelik olarak okullarda iç ortam hava kalitesini sağlayacak en temelde alınacak önlemleri anlatan bir broşür hazırladı. Broşürde havalandırmanın faydaları, nem kontrolü, iç ortam sıcaklık, nem ve havalandırma koşulları, doğal havalandırma, mekanik havalandırma konuları ele alınıyor. Broşüre havandegissin.org sitesi üzerinden ulaşılabilir.
“Doğal Havalandırma” nın sağlanamadığı okullarda “Mekanik Havalandırma” ile çözüm üretilmeli
Doğal havalandırma koşullarının sağlanamadığı okullarda mekanik havalandırma sistemleri ile havalandırma çözümleri üretilebilir. Bu durumda binada uzman kişilerce yapılacak keşif çalışması ile bina çalışma saatleri, kişi sayısı ve binanın fiziki durumuna göre en uygun mekanik sistem tasarlanabilir.
Mekanik Havalandırma sistemi olan okul binalarında, tüm hava perdelerinin kapalı konumda olması, yoğun öğrenci hareketliliği olan kantin, spor salonu, yemekhane, öğretmenler odası gibi mekanlarda tüm re-sirküle havayla çalışan cihazların kapalı konumda tutulması, dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor. İklim koşulları müsait ise kesinlikle pencere ve kapılar açık olarak ders yapılmalıdır. Eğer camların açılması mümkün değilse, dersliklerde yüzde 100 taze havalı, filtreli ısı geri kazanımlı havalandırma cihazları kullanılmasını öneriyoruz. Taze havalı havalandırma sadece pandemi döneminde değil okullarımızdaki dersliklerde öğrencilerimizin sağlığı için zaten her zaman uygulanması gereken bir ihtiyaçtır. Okullarda tuvalet aspiratörlerinin 7/24 kesintisiz çalıştırılması, tuvaletlerde negatif basınç sağlanması altını çizdiğimiz bir diğer önemli nokta. Bu dönemde iç hava kalitesi ile ilgili farkındalıkta artış olduğunu gözlemliyoruz.
İç ortam havasını kullanarak ısıtma ve soğutma yapan Fancoil, Split Klima, VRF, Isı Pompası gibi cihazların okullarda kullanılması gerekiyorsa mutlaka emiş havası HEPA Filtre sistemlerinden geçirilerek filtre edilmeli ya da taze havanın bu cihazlar üzerinden geçirilmesi sağlanmalıdır.
Okullarda havalandırmanın ve iklimlendirme cihazlarının öğrenciler sınıfa gelmeden 2 saat önce ve öğrenciler ayrıldıktan sonra da 2 saat çalıştırılması öneriliyor.
Haberleri paylaşmak ister misiniz ?