İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ DEMİR LEYDİLERİ, ENEREX ’DE BULUŞTU

ENEREX Antalya'da “Uzman Kadınların Gözünden Enerji Değişimi ve Dönüşümü” başlıklı TWRE Enerji Oturumu yapıldı. Etkinlik, enerji sektörünün farklı alanlarında başarı sahibi kadınlarını ENEREX Antalya’da bir araya getirdi.

 

TWRE Oturumu’na Projexsolar Kurucusu Gonca Dülger Bedeloğlu, TurSEFF İş Geliştirme Müdürü Selen İnal ve MTC Enerji İdari ve Mali İşler Yöneticisi Başak Kaya konuşmacı olarak katıldı. TWRE (Turkish Women in Renewables and Energy) Başkanı Sedef Budak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda girişimcilikten yatırıma enerji sektörünün pek çok önemli başlığı bu alanlarda uzmanlaşmış katılımcılar tarafından değerlendirildi.

 

Yenilenebilir kaynaklar ve enerji alanlarında faaliyet gösteren ve yer almak isteyen kadınları buluşturmak amacıyla Mayıs 2018’te kurulan TWRE’nin 1.100 üyesi bulunuyor. İş hayatında cinsiyet eşitliğine katkı sağlamak ve enerji sektördeki kadın i̇stihdamının arttırılması vizyonu ile faaliyetlerde bulunan TWRE, eğitimden istihdama, projelerden network’e pek çok konuda komiteleri ile kadınlara destek veriyor. 

 

Güneş enerjilerinde amortisman süreleri giderek düşüyor

Kuruluşundan bu yana 50MW kurulum ve 150MW projelendirmeye imza atan Projexsolar’ın kurucusu Gonca Dülger Bedeloğlu, güneş enerjisi sistemlerinin entegrasyonunda rastlanan en büyük zorluğun sık değişen yönetmelikler ve muğlak süreçlerin yaşanması olduğunu belirtti. Bedeloğlu, projelendirmelerinde trafo hatlarında yer olmadığına dair geri dönüşler alıyor olmalarının, aslında talebin arttığında yönelik iyi bir haber olduğu ve bu durumun gerekli düzenlemelerle entegrasyona büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Son iki yılda bile maliyetlerde yaşanan düşüşlerin etkisiyle ciddi bir teşviğin söz konusu olduğunu açıklayan Bedeloğlu, amortisman sürelerinin de 7-8 yıldan 4-5 yıla düştüğünü, özellikle tarım konusunda hibe de alınabildiğinde 2-3 yıla kadar inebildiğinin altını çizdi.

 

YEKA Finansmanında üçüncü faz fonu 400 milyon Avro

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF) İş Geliştirme Müdürü Selen İnal, kamu ve özel sektör tarafından uygulanacak sürdürülebilir enerji ve kaynak verimliliği yatırımları için finansman sağlayan projenin, bugüne kadar 1000’den fazla projeye 600 milyon Avro değerinde finansman sağladığını ve 500 MW yenilenebilir enerji gücü kurulmasını desteklediğini paylaştı. İnal, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından geliştirilen projenin üçüncü fazında sağlanacak toplam finansman miktarının 400 Avro olacağını da sözlerine ekledi. Proje kapsamında TurSEFF sadece finansman anlamında değil iş geliştirme, teknik destek gibi farklı konularda da yatırımcıya katkı yaratıyor.

 

Yatırımcılar satış değil öztüketimi karşılama hedefinde olmalı

MTC Enerji İdari ve Mali İşler Yöneticisi Başak Kaya başta olmak üzere oturumun katılımcıları artan elektrik fiyatları nedeniyle dünyadaki en hızlı geri dönüşe sahip ülke konumuna geldiğimizi ancak yatırımcının satıştan kâr değil kendi öztüketimini karşılamak hedefi ile hareket etmesi görüşünü paylaştılar. 

Kaya, araziye kıyasla çok daha az problem yaşanan çatı GES’lerinde (Güneş Enerjisi Sistemleri) projelerin ortalama 6 ay içerisinde işletmeye alındığını ve maliyetler ile geri dönüşlerin avantajlı hale geldiğini de ekledi. Maliyetler açısından endüstriyel kulvarda aralığın 450-600USD/kWp olduğunu belirten Başak Kaya, geri dönüş sürelerinin ise, finansman maliyetleri hariç artık 4-5 yıla gerilediğini açıkladı.

 

Ticari binalar için enerji verimliliğinde fırsat çok

Arazi üretiminin yerini artık çatı kurulumlarının aldığını ve sanayide özellikle OSB’ler için bunun değerlendirildiğini açıklayan Selen İnal, otel, hastane ve AVM gibi ticari binalarında bu çözümü gündemlerine almalarının gerekliliğini vurguladı. Elektrik, ısıtma ve soğutma üreten sistemlerin yanı sıra iklimlendirme, yalıtım ve aydınlatma sistemlerine yapılacak yatırımların artan elektrik fiyatları karşısında enerji verimliliğinin yanı sıra maliyet açısından da önemli bir fırsat yaratabileceği görüşünde. Konu ile ilgili olarak Sedef Budak, enerji verimliliği yatırımlarının düşük risk taşıması, çevreye olan katkısı ve kurumsal katma değer yaratması ile de enerji verimliliğinin tercih edilebilirliği arttırdığını ifade etti. 

Sektöre dair teşvik edici ve umutlu olan konuşmacıların hepsi özellikle yönetmeliklerin düzenlenmesi, üreticilerin Ar-Ge yönünden desteklenmesi ve benzer platformların daha sık düzenlenmesi ile enerji alanındaki değişim ve dönüşümün daha verimli hale geleceği görüşünü paylaştılar.

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-