İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

VIESSMANN GÜNEŞİN ENERJİSİYLE ÇATILARI DONATMAYA DEVAM EDİYOR

Çankırı-Şabanözü OSB’de bulunan, Türkiye’nin en büyük çorap fabrikası olan, Gelal Çorap Fabrikası’nın çatısına güneş enerjisi santrali kurulumu tamamlandı. Mühendislik hizmetlerini, kurulum ve devreye alma işlerini sektörün önde gelen firmalarından, Bursa merkezli, Sunvital Enerji’nin üstlendiği proje 4 etaptan oluşmaktadır. İlk 2 etabının şebekeye entegrasyonu 2019 senesinde tamamlanan projenin, diğer 2 etabı 2020 senesinde devreye alınmıştır. Bu yatırımla LEED Platinium sertifikası almaya hak kazanan Gelal Çorap firması sadece şirket ekonomisine değil, aynı zamanda ülke ekonomisine de önemli katkı sağlamıştır. Toplam 15.973 adet fotovoltaik panel montajı yapılan projede 5.034 kWp kurulu güce ulaşılmıştır. Böylece proje, Türkiye’nin en büyük çatı üstü güneş santrallerinden biri olmuştur. Yıllık toplamda 6.115.000 kWh enerji üretiminin gerçekleşmesi beklenmektedir. Fabrikanın toplam tüketiminin %57’sine denk gelen bu üretim ile birlikte yılda 245.000 adet ağacın tüketimine eşdeğer 2.700.000 kg CO2 salımının önüne geçilmiş olacaktır.

 

Viessmann’ın çözüm ortaklarından Sunvital Enerji’nin gerçekleştirmiş olduğu bu proje, ayrıca Viessmann’ın Avrupa’da tek çatı üzerinde kurulan en büyük GES projesi olarak da kayıtlara geçmiştir.

 

Mevzuatlardaki değişimler doğrultusunda, öz tüketim modeli, endüstri kuruluşları için ciddi avantajlar getirmektedir. Artan elektrik birim fiyatları ve çatı üzeri GES kurulum maliyetlerinin düşmesi ile endüstriyel tesislerde yatırımın geri dönüş süreleri oldukça azalarak, 4-5 yıl civarına gelmiş bulunmaktadır. 

 

Uluslararası araştırmalar, Türkiye’de güneş enerjisinin önümüzdeki 5 yılda en ucuz enerji kaynağı olacağını ve artan elektrik ihtiyacını karşılamada en önemli kaynak olarak öne çıkacağını göstermektedir. 

 

Ülkemizdeki güneşlenme süreleri ve enerjide dışa bağımlılık dikkate alındığında, güneş enerjisinin vazgeçilmez bir yatırım aracı olarak ön plana çıktığı görünmektedir.

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-