Res Enerji’nin firma politikası “Yenilenebilir Enerji”
RES Enerji Sistemleri Ege Bölge Sorumlusu İbrahim Ü. Tatlıdil: ‘’İçimizi ısıtan Güneş’imizden daha çok faydalanmalıyız.’’
RES Enerji Sistemleri Ege Bölge Sorumlusu İbrahim Ü. Tatlıdil’den sektörün geleceği ve RES Enerji’nin hedefleri konusunda bilgiler aldık.
■ Öncelikle ResEnerji’nin yenilenebilir enerji alanındaki çalışmaları hakkında bilgi alabilir miyiz?
RES zaten ismini, kuruluş aşamasında bu yenilenebilir enerji alanına yöneleceğinin firma politikası olarak benimsenmesinden alıyor; “Renewable Energy Systems” yani “Yenilenebilir Enerji Sistemleri”nin baş harfleri firmamızın ismi. Haliyle firmamız için bu konu oldukça önemli. İnsanoğlu sanayi devriminden sonra Dünya’mızı hızlı şekilde değiştirdi, artık Dünya’mızın bu durumdan kötü şekilde etkilendiği şüphe götürmez bir gerçek. Biz firma olarak, sektördeki 35-40 yıllık tecrübemizin de etkisiyle, yeni teknoloji ve uygulamaları takip ederken, buna paralel olarak ürün gamımızı şekillendirip, mekanik taahhüt firmalarını da yaptıkları çalışmalar da “Enerji Verimliliği” konusunda dikkat etmeye yönlendiriyoruz. Bizim bu anlamda, OEM olarak ürettiğimiz termal güneş kolektörlerimiz, sıcak kullanım suyu üretiminde önemli rol oynuyor.
‘’Türkiye güneşlenme süreleri açısından oldukça şanslı bir coğrafi konumda.’’
■ Türkiye’de güneş enerjisi sektörü nasıl şekilleniyor? Sektördeki son gelişmeler nelerdir?
Türkiye’de sektör iki alanda ilerliyor. Sıcak kullanım suyu için güneş enerjisi ve elektrik enerjisi için güneş enerjisi kullanımı. Biz içine bulunduğumuz sektörün talepleri doğrultusunda sıcak kullanım suyu amacıyla kolektörler üretiyoruz. Enerjiye ulaşmak pahalılaştıkça ve çevre bilincinin artmasına paralel olarak, bu sistemler daha çok ön plana çıkıyor. Hem bireysel hem endüstriyel kullanımlarda daha kaliteli ve yüksek verimli, daha az maliyetli sistemlere doğru bir gidişat var. Bu ilerisi için iyi bir şey; çünkü Türkiye güneşlenme süreleri açısından oldukça şanslı bir coğrafi konumda. Ancak bu şans bizi maalesef bilinçsizleştirmiş. Örneğin İsveç’te soğuk sebebiyle bina yalıtımları her şeyden önemliyken, Türkiye’de bu konular sadece son 15-20 yıldır konuşulmaya başlandı. Geç de olsa güzel bir gelişme.
■ Diğer ülkeler ile karşılaştırdığımızda, Türkiye güneş enerjisinden faydalanma konusunda nerede?
Bizim gözlemlediğimiz kadarıyla, yeterli veya iyi bir noktada olduğunu söylemek pek doğru olmaz. Bu konudaki teşviklerin hızlanarak artması gerekir. Devletin karar organları, gelecek planlamasını, artan nüfus, artan enerji ihtiyacı, çevre kirliliği, enerjide dışa bağımlılık gibi konuları ön sıralara koyarak yapmalıdır. Boşa harcanan her damla su, açık duran her ampul enerji israfıdır. Teşviklerin artmasını umut ediyoruz.
‘’Kendi sistem kontrol senaryolarımızı ve ürünlerimizi de firma olarak kendimiz yapıyoruz’’
■ Bize güneş enerjisi ile alakalı ürün gamınızdan bahseder misiniz?
Ürün gamımız ağırlıklı olarak DT1 modeli adını verdiğimiz, 2.34 m2 yüzey alanına sahip hem ısıl gerilmelere hem de rüzgâr yüküne dayanıklı kaplama bulunan, yüksek ışık geçirgenliğine sahip kolektörlerden oluşuyor. Bu kolektörler hem evsel hem ticari kullanımlarda yüksek performans gösterdiğini bugüne kadar kanıtladı. Kolay kurulum, çatıda estetik görünüm, düz veya eğimli çatılara rahatça uygulanabilmesi de bu kolektörlerin ününü arttırdı. Kendi sistem kontrol senaryolarımızı ve ürünlerimizi de firma olarak kendimiz yaptığımız için, güneş enerjisi ile ilave hacimlerde su ısıtma yaparak zaman zaman normalden fazla destek almış olabiliyoruz. Güneş kolektörlerini, ısı pompası veya kazan sistemleri ile kolaylıkla akuple edebiliyoruz. Ancak burada en önemli noktanın kolektör sayısının belirlenmesi olduğunu unutmamak gerek. Maalesef bu konuda büyük bir bilgi kirliliği var. Ne kadar çok kolektör olursa o kadar iyi olduğu düşünülmekte. Fakat bir noktadan sonra, tüketim ihtiyacınıza bağlı olarak, kolektör başına aldığınız verim düşüyor ve boşuna para harcamış oluyorsunuz. Bu seçimlerde mühendislik desteği alınması gerekiyor ve firmamız bu konuda güven veriyor.
Ayrıca kendinden boylerli (150-200 litre) kolektörler ve 10 m2 yüzeyli kolektörler ile villa grubu ve büyük kapasiteli oteller için enerji verimliliği ve montaj kolaylığı sağlayan ürünler bunlar.
■ Güneş panellerinin ortalama kullanım süreleri ne kadar? Kurulduktan sonra çok fazla bakım gerektirir mi?
Genel olarak sistem tasarlanması hatasız ise 2-3 yıl basit sezonluk bakım ve müdahalelerle sistem gayet düzgün şekilde işleyebilir. Fakat Türkiye kıyı bölgeleri fazla bir ülke, sürekli deniz etkisinde ve bu sebeple nemli bir ülke. Nem, bildiğiniz üzere bütün mekanik cihazların düşmanıdır. Bizim panellerimiz bu yüzden ekstra bir yüzey kaplamasına sahip ve bu sayede kullanım süreleri 10 yıla kadar uzayabiliyor. Tabi bu noktada, sistemi bir bütün olarak düşünmekte fayda var; borulama ve izolasyonun kalitesi, hesaplamalar, kolektör yüzey sıcaklıkları çok önemli. Kolektörler ısıl gerilmelere ne kadar çok ve şiddetli şekilde maruz kalırsa, haliyle ömrü kısalacaktır.
■ Güneş enerjisi kullanımının artıları nelerdir? Eksi yönleri de var mı?
Eksi yönleri yoktur, yani baktığınız zaman, şu an için tercih edeceğinizde bazı sistemler pahalı olabilir. Ancak çevresel olarak düşünürseniz, Dünya olarak kaybettiklerimizi para ile geri kazanamayız. Bu sistemlerin mecburen artması gerekmektedir. Bu konuda yapılan çalışmalara göre, yanılmıyorsam son 2 milyon yıldır atmosferde bulunmayan düzeyde karbon salınımı son 150 yılda gerçekleşmiş bulunuyor. Dünya’mızı korumak ve yaşanabilir halde bırakmak istiyorsak zaten şu an için ileriye dönük olarak temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeliyiz. Bu noktada da içimizi ısıtan Güneş’imizden daha çok faydalanmalıyız.
‘’Ülke olarak boşa harcayacak sermayemiz yok’’
■ Res Enerji olarak İleriye dönük hedefleriniz nelerdir?
Res Enerji bulunduğu sektöre şekil vermeye çalışan ve bunu büyük ölçüde başarabilen bir firma. Örneğin, merkezi sistemler için geliştirdiğimiz RESCON paneli ile, bütün bir sistemin enerji verimliliğini anlık olarak daimî şekilde en yüksekte tutmayı başarıyoruz. Ülke olarak boşa harcayacak sermayemiz yok, enerji sağlamak için ülkemiz dışarıya büyük miktarlarda paralar ödüyor. Bu durumu değerlendirmek ve her fırsatta enerji verimliliği ve yeni temiz kaynaklardan faydalanabilen yeni sistemler geliştirmek durumundayız. Firma olarak, biz de tüm ürün gamı ve uygulamalarımızı bu mantıkla şekillendiriyoruz.
Haberleri paylaşmak ister misiniz ?