Samsung Electronics Türkiye Sistem Klimaları Kıdemli Müdürü Okan Tutcu ile 4. Sanayi Devrimi konusundaki görüşü üzerine bir röportaj gerçekleştirdik.
■ 4. Sanayi devrimi size göre tam olarak nedir? Samsung Sanayi 4.0’ı nasıl tanımlıyor?
Birçok mecrada Sanayi 4.0 konuşuluyor. Sanayi 4.0’ı anlamak için öncelikle Sanayi 1, 2 ve 3’ün ne olduğunu ve Sanayi 4.0’ın diğer sanayi devrimlerinin üzerine kurulduğunu anlamak gerekiyor. 1. Sanayi Devrimi su ve buhar gücünün, 2. Sanayi Devrimi ise elektrik enerjisinin endüstride kullanılmasıyla başladı. 3. Sanayi Devrimi ise dijital devrim olarak biliniyor. 4. Sanayi Devrimi dijital bağlantının sanayide kullanılması ile başladı. Bu devrimin içinde big data, yapay zekâ ve IoT yani nesnelerin interneti gibi elementleri gösterebiliriz. Samsung olarak biz bu elementlerin çok büyük kitleleri etkileyeceğine ve geleceği şekillendireceğine inanıyoruz. Bu nedenle bu teknolojik devrimin merkezindeyiz diyebilirim.
■ Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olarak Samsung’un Sanayi 4.0 konusundaki çalışmalarından bahseder misiniz?
Sanayi 4.0 konusunda Samsung Electronics’in birçok çalışması bulunuyor. Yapay zekâ, IoT ve akıllı araçları ana çalışmalar olarak gösterebiliriz. Biliyorsunuz ki Samsung mikroçip üretiminde pazar lideri. Big data kullanımın ve otomotiv sanayisinde de yapay zekâ kullanımının artmasıyla yüksek işlevli hafıza kartlarının kullanımı artacak. Bu alanda pazar daha çok genişleyecek. Bu nedenle Samsung Electronics her alanda kitleleri etkileyecek bu teknolojik devrime çok ciddi şekilde hazırlanıyor diyebilirim.
Yapay zekâ artık gündelik yaşamımızın bir parçası haline geldi. Samsung olarak yapay zekâ tabanlı açık bir ekosistem ile tüm ürünlerimizin birbiriyle iletişim halinde olmasını sağlıyoruz. 2017 yılında piyasa sunduğumuz Galaxy S8 cep telefonlarının içine kişinin kendi sesi ile komut verebileceği Bixby dijital asistanı entegre ettik. Bixby ile Samsung beyaz eşyalarınızı, televizyonlarınızı ve hatta klima sisteminizi kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca bu açık platforma bağlayabileceğiniz aydınlatma, güvenlik kamerası gibi ürünlerinizi kontrol etme olanağınız bulunuyor.
“SAMSUNG, 2017 YILINDA DA “ARTIK” ADINI VERDİĞİ IoT PLATFORMUNU PİYASAYA SUNDU’’
Nesnelerin interneti konusundaki çalışmalarımızdan bahsedecek olursak; biliyorsunuz dijital bağlantı sağlarken veri güvenliği oldukça önemli. Samsung, nesnelerin birbiri ile daha kolay eşleşmesi ve daha güvenilir bir bağlantı oluşturması amacıyla 2014 yılında bir kaç firma ile beraber bir açık bağlantı kuruluşu oluşturdu. 2017 yılında da ARTIK adını verdiği IoT platformunu piyasaya sundu. Bu platform ürün ve bulut arasında güvenliği sağlıyor. Böylece daha güvenli bir şekilde birbiriyle iletişim içinde çalışan ürünler, hizmetler, evler, binalar veya fabrikalar tasarlama imkânı sunuyor.
Akıllı araçlar konusunda ise Samsung geçtiğimiz yıllarda bir Amerikan araç bilgi-eğlence firmasını bünyesine kattı. Bu alanda da en aktif oyunculardan biri haline geldi.
■ 4. Sanayi Devriminin Türkiye’de yarattığı etki nedir? Dijital dönüşüm denilince Türkiye nerede?
Dünyada şu an teknoloji ve Sanayi 4.0 temelli yatırımlar noktasında çok ciddi bir yarış var. Örneğin Samsung’un anavatanı olan Güney Kore, teknolojik yenilikler konusunda Dünya Ekonomik Forum’u sitesinde de yayınlanan 2018 Bloomberg Inovasyon Indeks’inde Almanya ve Japonya gibi ülkelerin de önünde ilk sırada yer alıyor. Ülkelerdeki Sanayi 4.0 yatırımları da bu indeks ile aslında paralellik gösteriyor diyebiliriz. Türkiye bu listede geçtiğimiz sene 37. Sıradaydı. Bu sene İtalya ile beraber en büyük yükselmeyi gösteren ülke oldu ve 33. sıraya yükseldi. Yani verilere yansıyan olumlu bir değişim var. Tabi ki biz ülkemizi daha yukarılarda, en kısa zamanda ilk 10’un içinde görmek istiyoruz.
■ 4. Sanayi (Endüstri) (d)evriminin ülkemizde tam anlamıyla oturması için ne kadar süre gerekli? Bu süreyi kısaltmak mümkün mü?
Az önce bahsettiğim indeks hesaplanırken nelerin göz önünde bulundurulduğuna bakmak lazım. Örneğin üretimde AR-GE’nin kullanımı, katma değerli üretim, verimlilik, yüksek teknoloji kullanımı, ülkede alınan patentler bunlardan bazıları. Bu konularda kendimizi ne kadar hızlı geliştirirsek, istenilen yere o kadar kısa sürede ulaşırız.
‘’YAPAY ZEKA DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ BİR KATALİZÖR OLACAK’’
■ Türkiye’nin sanayide bir kademe daha ileri gidiyor olması ile ilgili ve bunun doğrultusunda öncelikle yapılması gereken atılımlarla alakalı görüşünüz nedir?
Verimlilik dikkat edilmesi gereken önemli bir faktör. Çünkü yakın zamanda üretimde verimliliği arttırmaya çalışırken insan gücü ile veya beyni ile yapılacak iyileştirmeler tek başına yeterli olmayacak. Kesinlikle yapay zekâ desteği çok önemli bir katalizör olacak. Bu nedenle yapay zekâ konusunda Türkiye’de alınması gereken patentlerin artması önemli olacaktır.
■ Türkiye’de firmalar Sanayi 4.0 konusunda bilgi açısından yeterli mi?
Artık araştıran herkesin birçok bilgiye istediği zaman, istediği yerde ulaşabileceği bir çağda yaşıyoruz. Bu nedenle araştıran firmalar eminim bilgi açısından eksik değildir. Kendini eksik hisseden firmaların hızlıca bu konuyu araştırmasını öneririm.
■ Sanayi 4.0 denilince ülkemizde bir kesimin aklına istihdam sorunu geliyor. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir?
Sanayi Devrimi, 18. Yüzyıl’ın ilk yarısında ilk olarak pamuklu dokumacılık alanında başladı. O zaman John Kay isimli bir İngiliz “uçan mekik” isimli bir cihaz üreterek mekik atma işlemini otomatikleştirdi. Bu icadın kendilerini işsiz bırakmasından korkan dokumacıların saldırısı üzerine Fransa’ya gitmek zorunda kaldı. Ardından tekstil sanayisinde sonraki dönemde olan gelişimi biliyorsunuz. Sanayideki her gelişim yeni bir iş kolunun doğmasına sebep oluyor. Bu nedenle ben her hangi bir istihdam sorunu çıkacağına inanmıyorum.
‘’BU YIL İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNE BİRÇOK YENİ ÜRÜNÜMÜZÜ SUNACAĞIZ’’
■ İleri vadedeki proje ve planlarınızdan bahseder misiniz?
Her sene Ar-Ge’ye ayırdığımız yatırımlar sayesinde pazara sürekli yenilikçi ürünler sunan bir markayız. İklimlendirme sistemlerinde de son yıllarda pazara yeni bir bakış açısı getiriyor ve farklı teknolojiler kazandırıyoruz.
2017 yılında başlattığımız Türkiye genelinde yaygınlaşma planımıza 2018 yılında da devam edeceğiz. Hedefimiz 2017 ve öncesinde yakaladığımız büyüme trendini 2018 yılında daha da arttırarak sürdürmek.
Bu yıl iklimlendirme sektörüne birçok yeni ürünümüzü sunacağız. İlk olarak “Wind Free” ürünümüzden bahsetmek istiyorum. Wind Free klimalarımız, bu ürünü kullanan otellerin tercih sebebi olmalarını sağlayacağına inandığımız, sadece Samsung’a ait bir teknolojiyi kullanıyor. Ortamı hızlı bir şekilde soğutarak, rüzgâr oluşturmadan istenilen konforda tutan Wind Free klimalarımız aslında geleceğin teknolojisine sahip diyebilirim.
Alan maliyetleri her geçen gün artarken ülkemizde ve dünyada şu anda projelerde en önemli kriterlerden birisi de alandan tasarruf edebilmek. Bu sebeple yatırımcının en çok dikkatini çeken ürünlerimiz; rakiplere göre neredeyse yarı yarıya yerden tasarruf sağlayan dış ünitelerimiz.