İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

“ESKİDEN MÜŞTERİ VELİNİMETTİ, ŞİMDİ VERİ NİMET"

BASİAD Başkan Yardımcısı Selçuk Savaş, dijitalleşen dünya üzerinden Balıkesir'in iller arası ticaret verilerini değerlendirdi. Balıkesir'in ekonomiden aldığı payın yükseltilmesi üzerine değerlendirmelerde bulunan Savaş, Balıkesir'in katma değer yolculuğuna çok güçlü bir çıkış yapması gerektiğini vurguladı. Değişime, dijitalleşmeye ve e-ticarete dikkat çekti.

 

Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BASİAD) Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Selçuk Savaş; Balıkesir'in Türkiye ve dünya ekonomisinden alığı payın yetersiz olduğunu; Balıkesir'de kurumlara payın artırılması aşamasında görev düştüğünü, arttırılması yönünde güçlü bir iradeye ihtiyaç olduğunu söyleyerek; Balıkesir'in ekonomiden aldığı payın arttırılması için 2022 yılında önemli çalışmalara imza atmak istediklerini ifade etti. Selçuk Savaş:" Son üç yüz yıldır ülke olarak dünya ekonomisinden aldığımız pay yüzde 0,8 ila yüzde 1 arasında gidip geliyor. Bunun nedeni çok nettir. Ne sanayide, ne tarımda ne de hizmet sektöründe yüksek katma değerli üretim yapamamamızdır." dedi.

 

Savaş'ın değerlendirmeleri şöyle: "İller arası ticaret verilerinin tutulmaya başladığı 2006 yılında Balıkesir'in iller arası ticaret açığı 1 milyar 340 milyon TL idi. Elde edilen son veriler ise 2019 yılına ait. 2019 yılında Balıkesir diğer illere; 32 milyar 878 milyon satış yaparken; 36 milyar 670 milyon TL alış gerçekleşmiş. 2019 yılına ait son verilere göre Balıkesir'in iller arası ticaret açığı 3 milyar 791 milyon TL'ye ulaşmış durumda.

 

Bu istatistikler ülke olarak dünya ticaretinden katma değer sorunu nedeni ile yüksek pay alamadığımızı gösterirken; Balıkesir olarak ise katma değer yolculuğuna çok güçlü bir çıkış yapmamız gerektiğini göstermektedir. İşaret edilen bir diğer nokta ise değişimdir. Kişilerin, kurumların değil projelerin yarışmasıdır. İradenin ortaya konması ve ekonominin ihtiyaç duyduğu her alanda proje üretilmesidir.

 

Değişimi zamanında yakalamak ve küresel rekabetçilik gücü artışı için; yüksek teknolojiyi, yüksek verimlilikte, yüksek katma değerli üretim ve yüksek katma değerli ihracata dönüştürmek zorundayız. Çünkü dönüşümün yaratacağı faydayı; ekonomisi, sektörleri ve şirketleri için avantaja çeviren iller ekonomik paylarını yükseltebiliyor.

 

"DİJİTALLEŞMEYE DİKKAT “

Bu değişim, iş yapma modellerinden üretime, ihracattan, nitelikli insan kaynağına kadar verimlilik esaslı yenilikçi bir süreci de tetikliyor. Balıkesir açısından dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise dijitalleşme. Dijitalleşmeyi hedefleyen yenilikçi ve bütüncül politikaların etkin bir şekilde uygulanması ile gerekli yatırımların yapılması noktasında hepimize önemli sorumluluklar düşüyor.

 

Çünkü yeni sanayi devriminde verimlilik, çeviklik ve rekabetçilik dijitalleşmenin kodlarıyla belirleniyor. Eskiden müşteri velinimetti, şimdi veri nimet! Balıkesir işletmelerinin veri analitiği konusunda insan kaynağı ve altyapı yetkinliğini artırması; teknolojiyi tüketen değil, üreten ve geliştirip ihraç eden bir yapıya kavuşmaları gerekiyor. Dijitalleşme sadece teknolojik altyapının değil beraberinde nitelikli insan kaynağı yetkinliği ile verimliliğinin de artırılması anlamına geliyor.

 

Gençlerimizi çağın gereklerine göre eğitmek; yazılım ve uygulama alanlarında potansiyellerini harekete geçirmek, bunun için de dijitalleşmenin sağladığı avantajları kullanmak zorundayız. Bilgi teknolojileri alanında nitelikli insan kaynağını yetiştirmemiz ve yaratıcı bir eko-sistemi inşa etmemiz; ilimizin kanayan yarası beyin göçünün tersine çevrilmesine destek olacaktır.

"EKONOMİNİN İTİCİ GÜCÜ E-TİCARET'TEN GEÇİYOR"

Dijitalleşmenin ve teknolojik yatırımların önümüzdeki dönemde daha fazla artacağı e-ticaret, e-ihracat ve bölgesel ticaretin ivme kazanacağı görülüyor. Balıkesir üretimini de dijitalleşen yeni dünyaya göre kurgulamalıyız. Çünkü üretimi dönüştüren teknolojik gelişmeler, ihracat ve tüketim alışkanlıklarını da etkiliyor. Dijitalleşen dünyada ekonominin itici gücü artık "e-ticaret" ve "e-ihracat"tan geçiyor. Dünyada 2020 yılında 4,2 trilyonluk bir pazar büyüklüğüne ulaşacağı öngörülüyordu e-ticaret sektörünün. Pandemi etkisi ile bunun biraz daha fazla olacağının işaretlerini ülkemiz özelinde görmek mümkün. 2020 yılının ilk 6 ayında toplam e-ticaret hacmimiz 91,7 milyar TL'ye ulaştı. 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 39 büyüyerek 83,1 milyar TL'lik hacme ulaşan e-ticaret sektörü, 2020 yılının yarısında yüzde 64'lük bir büyüme kaydetti.

 

Balıkesir iş dünyası olarak çok hızlı, stratejik ve proje tabanlı bir geleceğe doğru hızla ortak akıl pozisyonuna geçmeliyiz." 

 

(balikesir24saat.com)

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-