İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

TÜRKİYE’NİN RÜZGAR ENERJİSİNİ GÜÇLENDİREN 2 KRİTİK FAKTÖR

DİJİTALLEŞME VE YETKİN İSTİHDAM ÜRETİM MALİYETLERİNİ DÜŞÜRÜYOR

 

Elektrik ihtiyacının yaklaşık %9’unu rüzgar enerjisinden elde eden Türkiye’nin rüzgar enerjisindeki geleceğinin teknolojik gelişmelere yatırım ve yerli istihdam kaynağını doğru değerlendirme ile şekilleneceğini aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, teknolojik ilerlemelerle enerji verimliliğinde net artışlar sağlandığını ifade ediyor.

 

Rüzgarın enerjiye dönüşümünde dijitalleşmenin gücünden faydalanarak daha yüksek verim sağlamak için geliştirilen teknolojiler, rüzgar enerjisi sektörünün gelişimine yön veriyor. Özellikle rüzgar türbinlerinden toplanan dijital verilerin detaylı analizler ile bakımlarda kolaylık sağladığına dikkat çeken Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, sensörler ve yapay zeka algoritmalarının kullanılması ile birlikte türbinlerin enerji üretim verimliliğinin arttığına, yerli ve uzman teknik kadronun istihdamıyla da rüzgar enerjisi sektörünün ülke ekonomisine ciddi katkılar sunduğuna dikkat çekiyor.

 

3TÜRK RÜZGARINI ŞEKİLLENDİREN 2 FAKTÖR

Rüzgar enerjisinden faydalanmak yeni dönemin en avantajlı hamlelerinden. Her geçen gün kötüye giden küresel iklim koşulları, ekonomik dalgalanmalar ve enerji üretiminde fosil yakıtların yetersizliği, rüzgar enerjisine yatırımlarını genişleten ülkelerin sayısını daha da artırıyor. Bu alanda gerçekleştirdiği son 10 yıllık rüzgar atağında gözleri üzerine çeviren Türkiye’nin enerji geleceğinde rüzgarın önemine değinen Ali Aydın, yakalanan ivmenin durmaması ve rüzgardan karşılanan enerjinin %9’dan daha öteye gidebilmesinin formülünün 2 detaya bağlı olduğunu aktarıyor: 

 

1. Teknolojiye Yatırım, Rüzgarın Gücünü ve Enerji Kazanımını Artırıyor

Rüzgar türbinlerinin özellikle dişli kutusu ve kanatlar gibi yüksek tempoda çalışan bileşenlerinden elde edilen verilerle kestirimci bakımların yolunu açan dijitalleşme, enerji verimliliğini artırmaya ve servis bakım maliyetlerini düşürmeye yardımcı oluyor. Santral genelinde bakım planlarını organize etmek ve önceliklendirmek için sensörler ve dış gözlemlerle toplanan sistematik veri setlerinden elde edilen çıktılar sayesinde arızaların önüne geçilmiş oluyor ve üretim verimliliği henüz düşmeden gerekli müdahaleler yapılarak rüzgar türbinlerinin kondisyonu korunuyor. Enerji bağımsızlığına ihtiyacın daha da arttığı bu dönemde, Türkiye’nin yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının maksimum verimle kullanması gerektiğine inandıklarını ifade eden Ali Aydın, Ülke Enerji’de müşterilerine sundukları veri analizine dayalı hizmetler sayesinde rüzgar çiftliklerinde enerji üretiminin arttığına ve santrallerin ekonomik ömrü boyunca dişli kutusu ve kanatlarda performansın korunduğuna değiniyor. Bu kapsamda Ülke Enerji, otonom drone teknolojileri ve dişli kutusu sensör verilerinin işlenmesi gibi alanlarda teknoloji yatırımları ve gerekli iş ortaklıklarını sağlamış durumda.

 

2. Yerli ve Milli İstihdam Yatırımı Hem Enerjiyi Hem Ekonomiyi Şahlandırıyor

Türkiye’deki rüzgar türbinlerinin verimliliği, yerli kaynaklarla elde edilen elektrik kapasitesi üzerinde büyük bir etkiye sahip. Rüzgar enerjisindeki verimliliğin devamlılığı ise rüzgar türbinlerinin bakım ve onarımlarına bağlı olarak değişiyor. Bu noktadaki işlemlerin doğru zamanlama ve uygulama ile gerçekleşmesi için de rüzgar türbini teknisyenlerinin eğitimi ve istihdamı kritik faktör. Yurtiçi ve yurtdışındaki rüzgar enerjisi santrallerine tüm teknik servis hizmetlerini sunan Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın’a göre, sektörün katma değerli insan kaynağı ihtiyacının ülkemiz gençlerinden karşılanması için büyük eğitim maliyetlerine katlanıldığını ifade ediyor. Söz konusu maliyetlerin enerjide verimlilik olarak geri dönüş sağladığını ifade eden Aydın, Türkiye’nin enerji alanında rekabetçi olabilmesi için sektörde çalışmaya aday gençlerin de uluslararası standartlarda eğitimlere hazır ve dünyadaki gelişmelere açık bireyler olarak kendilerini geleceğe hazırlaması gerektiğini vurguluyor.

1620140736 Dijitalle me ve Yetkin stihdam retim Maliyetlerini D r yor 2

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-