İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

Yangına karşı mücadelede elimiz boş değil

“Aslında yönetmeliklerde ve bu doğrultuda hazırlanan şartnamelerde tüm detaylar çok net. Ancak uygulamada denetlemelerin çok daha sıkı yapılması ve yaptırım uygulanması gerekiyor”.
 
GF Hakan Plastik 25 Eylül-01 Ekim Haftası’nda olan Yangından Korunma Haftası nedeniyle bir açıklama yaptı. Yangının sadece ülkemizin değil tüm dünyanın sorunu olduğunu, 2020 yılında yaşanan orman yangınlarından, konut ve sanayi kuruluşlarına kadar pek çok vakanın üzücü sonuçlar doğurduğunu ifade eden yetkililer, kurallara uyulmasının ve dikkatin buradaki önemine değindiler.
 
Yapı malzemeleri sektöründe üretim yapan bir marka olarak gelişen şartlar ve alınan kararlara uygun ürünler geliştirmeyi hedeflediklerini belirten GF Hakan Plastik yetkilileri, yönetmeliklerde ve şartnamelerde belirtilen kurallara uygun malzeme seçiminin yangının kontrol altında tutulabilmesi açısından şart olduğunu vurguladılar: 
 
 “Yanıcı maddenin tutuşma sıcaklığında oksijenle meydana getirdiği ekzotermik kimyasal zincirleme reaksiyona yanma denir. Yangın ise katı, sıvı ve gaz halindeki yanıcı maddelerin kontrol dışı yanma olayıdır. Tesisatlar, hem yanıcı madde kaynağı hem de yangının katlar ve diğer haneler arasında alevin iletimini sağlayabilir. Eğer tesisatınız zor yanıcı ve alevlenici malzemelerden olmaz ise kontrol dışı yanma mekanizmasını engellemek imkansız hale gelir. Aslında amaç, yanma sırasında flashover evresine ulaşana kadarki zamanı uzatmak ve bu evreye kadar itfaiyenin gelmesini sağlamaktır. Yönetmeliklerde ve şartnamelerde kurallar net: 
-Yüksek binalarda (bina yüksekliği 21,5 m’den fazla) ıslak hacimlerden geçen branşman boruları hariç olmak üzere, 70mm’den daha büyük çaplı tesisat borularının en az zor alevlenici malzemeden olması gerekir. 
-Normal alevlenici malzemeden pis su tesisat borusu kullanılması halinde, pis su borusu kat geçislerinde yangın kompartıman duvarının yangına dayanım süresi kadar yangına  dayanım sağlayacak yangın kesicileri kullanılır.
 
Avrupa ülkelerinde geçerli, yapı malzemeleri için yangına tepki sınıflandırma standardı olan TS EN 13501-1 yangına tepki sınıflandırması yapmaktadır.
 
Resim1
 
Plastik boruların tüm dünyada kullanımı hızla artıyor. Yılda yüzde 6-7 oranında bir artıştan söz ediyoruz. Daha düşük karbon emisyonu, dayanıklılık, uygulamada kolaylık ve uzun ömürlü olma gibi nedenlerden dolayı. Ancak şartlara uygun malzeme üretilmesi yoğun ve maliyetli bir çalışma gerektiriyor. Örneğin bu şartlara uygun geliştirdiğimiz Silenta FR ve Silenta Extreme, EN 13501 standardına göre, B-s1; d0 değerini alan ürünler.
 
Yönetmeliklerde gerekli düzenlemeler yapılıyorsa, şartnamelerde kurallar belirtiliyorsa ve üreticiler olarak bizler bunlara uygun ürünler geliştiriyorsak denetimlerin de daha kontrollü olması gerekliliği üzerinde durulmalıdır. Yaptırımlar sözkonusu olmalıdır“. 
 
 
 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-