İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

TÜRKİYE RÜZGâR ENERJİSİNDE AVRUPA’DA İLK BEŞTE YER ALDI

TÜRKİYE RÜZGÂR ENERJİSİNDE AVRUPA’DA İLK BEŞTE YER ALDI

 

Rüzgâr sektöründeki gelişmeleri içeren 2018 rüzgâr enerjisi istatistik raporu Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği tarafından yayımlandı. Rapora göre ülkemizdeki toplam rüzgâr kurulu gücü 7.369 MW’ a ulaştı. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen 497 MW’lık güç miktarı, 2011 yılından beri en düşük seviyesinde olsa da, Avrupa sıralamasında 2018 yılında gerçekleşen karasal rüzgâr kurulumlarına göre Türkiye’yi beşinci sıraya taşıdı.  

 

Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) her altı ayda bir rüzgâr sektörüne ilişkin verileri yayımlıyor. Geçtiğimiz yıla ilişkin rapora göre 2018 yılında 497 MW kurulu güç ile 650 milyon dolarlık yatırım hayata geçirildi. Türkiye’nin toplam rüzgâr kurulu gücü 7.369 MW’a ulaştı. 

 

Kapasite Artışları Sektörü Canlandıracak

Kısa süre önce TÜREB’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı devralan Hakan Yıldırım, rüzgârdaki bu yeni dönem için göreve gelir gelmez süratle çalışmalara başladıklarını, bir taraftan 2020’ye dek olacak ve sonrasındaki dönemi düşünerek sektörün önem verdiği konulara yoğunlaşacaklarını, sektörde kadın istihdamını arttıracak ve yenilikçi projeleri hayata geçirmek için hazırlıkların başladığını, diğer yandan yatırımcıların sektöre olan iştahını arttırmanın yollarını arayacaklarını ifade ederek; gelinen noktayla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“TÜREB istatistik verilerine göre 2018 yılında 497 MW gücün işletmeye alınmasıyla, 2011 yılından bu yana yeni rüzgâr santrali kurulumu açısından en zayıf yılı yaşadı. Bununla birlikte, Avrupa ölçeğinde 497 MW kurulu güç ile Almanya, Fransa, İsveç ve İngiltere’den sonra en yüksek onshore rüzgâr santrali kurulumu yine Türkiye’de gerçekleşti. 

Yatırımlar son dönemde azalıyor gibi görünse de yatırımcı üyelerimizin yatırım alanında, teknoloji sağlayıcı ve destek hizmetleri sunan üyelerimizin de kendi alanlarında iştahının ne kadar kuvvetli olduğunu biliyor ve bu konuda yürütülecek tüm çalışmaların ülkemiz ekonomisine olumlu yansıyacağına inanıyoruz. 

TEİAŞ’ta bekleyen yaklaşık 1.000 MW kapasite artışı başvurusunun da en kısa zamanda ekonomiye kazandırılacağını düşünüyoruz. Bir süredir sektörde mevcut olan durgunluk, kapasite artışları ile canlanabilir ve elektrik üretiminde RES’lerin payını arttırabilir. Önümüzdeki günlerde TEİAŞ ve/veya ilgili dağıtım şirketinden alınan tadil kapsamındaki bağlantı görüşünün olumlu olması hâlinde, sektör, resmiyet kazanan kapasite artırımlarını da gerçekleştirecektir. Böylece 2019 ve sonrasında daha fazla kurulu güce ulaşma imkânı doğacaktır.”

Sektörün orta ve uzun vade için sürekli olarak proje geliştirme motivasyonunda tutulmasının sürdürülebilirlik anlamında çok önemli olduğuna da değinen Yıldırım, gerek Nisan 2019 içinde gerçekleşmesi beklenen YEKA ihalesinin, gerekse Nisan 2020’de kabulü beklenen kapasite başvurularının sektörün en temel ihtiyacı olduğuna vurgu yaptı.  

 

Toplam Rüzgâr Kurulu Gücü Yüzde 7,24 Arttı

TÜREB istatistik raporuna göz attığımızda, ülkemizin toplam rüzgâr kurulu gücünün, 2018 sonu itibariyle 7.369 MW olduğu belirtiliyor. Geçen yıla göre yüzde 7,24’lük artış sağlanırken, işletmedeki proje sayısının da 164’den 180’e çıktığı görülüyor. İşletmedeki RES’lerin yatırımcılara göre dağılımında 566 MW ile Polat Enerji birinci sırada yer alırken, 494 MW ile Demirer Enerji, 481 MW ile Güriş, 436 MW ile Borusan EnBW onu izliyor. 

İşletmedeki rüzgâr enerjisi santrallerinin %38,43’ü Ege bölgesinde, %33,23’ü Marmara’da, %13,52’si Akdeniz’de ve %9,86’sı İç Anadolu Bölgesinde bulunuyor. Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu yatırımları henüz oldukça az. Doğu Anadolu Bölgesinde işletmede bir santral bulunmuyor. 

 

Toplam Kurulu Gücün Yarısı Beş İlde Toplanıyor

İllere göre sıralamaya baktığımızda 1.426 MW ile İzmir ilk sırada yer alıyor. İzmir yalnızca rüzgâr yatırımları açısından değil aynı zamanda rüzgâr sanayisi açısından da ilk sırada yer alan ilimiz. Balıkesir 1.123 MW, Manisa 669 MW, Hatay 364 MW ve Çanakkale 362 MW kurulu güç ile en fazla rüzgâr santralinin bulunduğu iller arasında. Rüzgâr kurulu gücünün yarısından fazlası bu beş ilde toplanıyor.  

Başvuru tarihlerine göre işletmedeki RES’lerin yüzde 62’si 2007 yılı öncesindeki başvurulara ait. 1 Kasım 2007 tarihinden sonraki projelerin yüzde 27’si işletmeye geçmiş durumda. Yüzde 11’lik kısmın da ilave kapasite artışından oluştuğu vurgulanıyor. 

 

İnşa Halindeki RES’lerde Azalma

İnşası devam eden 606 MW’lık on sekiz proje içinde en büyük pay 243 MW ile Akfen Enerji’ye ait. 124 MW ile Ağaoğlu Enerji, 72 MW ile Sancak Enerji onu izliyor. İnşa halinde projelerin yüzde 66’sı Marmara Bölgesinde bulunuyor. Yüzde 2 gibi bir kısmın da Doğu Anadolu Bölgesinde olduğu görülüyor. 203 MW’ı Çanakkale’de olan projelerin 124 MW’ı Balıkesir’de ilerlerken, 72 MW’ı da İzmir’de bulunuyor. Rapora göre ağırlıklı olarak Marmara Bölgesinde olan, 2.239 MW’lık lisanslı, 4483 MW’lık ön lisanslı proje olduğu belirtiliyor.

Proje stoğuna yeni projeler henüz eklenemediği için, 2015 yılından beri azalma eğilimi görülen inşa halindeki RES’lerin önümüzdeki yıl en düşük seviyesini yaşayacağı tahmin ediliyor.

 

Avrupa’da Yenilenebilir Enerji Yatırımları Artıyor

WindEurope’tan yapılan açıklamaya göre, yenilenebilir enerji yatırımlarının 2017 yılına göre yüzde 52 oranında artış gösterdiği belirtiliyor. Bu yatırımların yüzde 63’ünü rüzgâr oluşturuyor.

Avrupa’nın 2018 yılında 9 GW karada, 2,65 GW deniz üstünde olmak üzere toplam 11,7 GW kurulu güç gerçekleştirdiği bildirilen raporda, bu gücün 2008’den beri ulaşılan en düşük karasal rüzgâr kapasitesi olduğu vurgulanıyor. Toplam kurulu gücün de 189 GW’a ulaştığı belirtiliyor. 

 

2016 yılından buyana çevre izinleri ve proje geliştirme süreçleri nedeniyle yavaşlama görülen Avrupa’da, son yıllarda gerçekleştirdiği offshore yatırımları ile Almanya ve İngiltere dikkat çekiyor. Bir önceki yılla kıyaslandığında, Almanya’nın yatırımlarının yarı yarıya azaldığı; bununla birlikte, 2018 yılında 969 MW’ı deniz üstünde olmak üzere toplam 3.371 MW kapasite gerçekleştirdiği görülüyor. İngiltere’deki offshore yatırımları da hızla devam ediyor. İngiltere’de 2017 yılında 1.680 MW, 2018 yılında ise 1.312 MW offshore projesinin hayata geçtiği vurgulanıyor. 

 

Bu gelişmelerle beraber kurulu güç gerçekleştiremeyen on dört ülkenin yanında, Türkiye 2018 yılındaki karasal rüzgâr üretimine göre Avrupa’da Almanya, Fransa, İsveç ve İngiltere’nin ardından beşinci sırada yer alıyor.

 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-