İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

TÜRKİYE, 1,6 MİLYAR EURO RÜZGAR ENERJİSİ YATIRIMIYLA AVRUPA’DA 5. SIRADA

Avrupa ve Türkiye, geleceklerinin kurtarıcısı rüzgar enerjisine rekor yatırımlar yapmaya devam ediyor. 2020’de COVID-19 salgınına rağmen rüzgar enerjisi sektöründe 80 milyar euronun üzerinde finansman faaliyeti gerçekleşti. 

 

Rüzgar enerjisi, yatırımları üzerine çekmeye devam ediyor. Hem AB’nin Yeşil Mutabakat hedefleri hem de ulusların ekonomik iyileşme planları dahilinde rüzgar enerjisine olan yönelim, geçen yıl 80 milyar euro finansman yatırımını beraberinde getirdi. COVID-19 salgınındaki kriz ortamına rağmen 43 milyar euroluk yeni rüzgar santralleri yatırımının tüm Avrupa’daki yenilenebilir enerjiye olan desteği de perçinlendiğini belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın’a göre bu yatırımların 1,6 milyar euroluk kısmının Türkiye’de gerçekleşmesi, ülkenin rüzgar enerjisindeki konumunu daha da güçlendiriyor.

 

1618551852 U lke Enerji Genel Mu du ru Ali Ayd n 3 Rüzgarı Finanse Edecek Sermaye Var

Zorlu günler geçirmeye devam eden ülkelerin geçen yıldan elde ettikleri en önemli kazanım enerji alanında rüzgarın gücü oldu. Öyle ki hem iklim krizinin çözümüne hem de ekonomik iyileşmelere ciddi yarar sağlayan rüzgar enerjisi, yatırımların odağı olarak gelişimini devam ettiriyor. Salgına rağmen rüzgarın her açıdan cazip bir yatırım olarak daha da sert esmeye başladığına dikkat çeken Ali Aydın, rüzgar enerjisinden faydalanmanın en önemli noktasının yapılan yatırımları itecek değil çekecek istikrar mekanizmalarının olduğunu dile getiriyor. Rüzgarı finanse edecek yatırımların hayata geçmesi adına çoğu ülkenin bürokratik ve izin süreçlerinde sıkıştığını da hatırlatan Aydın’a göre, ülkemizdeki sürdürülebilir teşvik mekanizmaları gelecekteki yatırımların uygulanabilirliğine ve rüzgar enerjimizin daha da gelişim göstermesine olanak tanıyabilir. Öte yandan yatırımların sektördeki hizmet talebini de artıracağını ifade eden Ali Aydın, ülkemizdeki rüzgar enerjisi servis sektörünün de bu ihtiyacı karşılamaya hazır olduğunu aktarıyor.

 

Türkiye, Rüzgar Enerjisi Yatırımlarında 5. Sırada

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği (WindEurope) tarafından yayınlanan 2020 Finans ve Yatırım Trendleri’ne göre yeni rüzgar santrallerinin kurulumuna 43 milyar euro yatırım gerçekleşti. İngilitere’nin 13, Hollanda’nın 8, Fransa’nın 6,5 ve Almanya’nın 4,3 milyar euro yatırıma sahip olduğu rüzgar enerjisi alanında ülkemiz ise 1,6 milyar euro yatırımla Avrupa’nın 5. büyük rüzgar enerjisi yatırımına sahip olan ülkesi konuma geldi. Türkiye’nin özellikle COVID-19 salgınında gösterdiği mücadelenin ve son 10 yılda rüzgar enerjisine yönelik gerçekleştirdiği atılımların yatırımları beraberinde getirdiğini aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, Türk rüzgar enerjisi sektörünün istikrarlı politikalarla bu yatırımların daha da fazlasını ülkeye getireceğini belirtiyor. Ülkemizde rüzgar enerjisi sektörüne doğrudan katkı sağlayan üretim ve hizmet süreçlerindeki kalitenin de Türkiye’nin yatırımlarda kazandığı sıralamayı destekler seviyede olduğunu vurgulayan Aydın, bu yatırımları ayakta tutmanın yegane yolunun santrallere sunulacak yüksek kaliteli ve yine Avrupa ülkeleri ile yarışır kalitede bakım ve onarım hizmetlerinden geçtiğini vurguluyor. Aydın ayrıca, Türkiye’nin 2023 vizyonuna uygun rüzgar enerjisinde şahlanma dönemine geçeceğini ve bu yatırımlarla sektördeki kalifiye istihdamın artacağına olan inancını dile getiriyor.

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-