İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

DOĞRU BOYUTTA SEÇİLECEK KOMPRESÖR İLE ENERJİ TASARRUFUNUZU VE VERİMİNİZİ ARTIRIN

Atlas Copco Kompresör Tekniği’nden “Doğru Boyutta Kompresör Seçmenin Önemi ve İlk 3 Adımı”
 
Endüstride işletmelerin enerji tasarrufu sağlayabilmesi için en önemli kriterlerden biri ihtiyaca göre doğru kompresör ve ekipmanların belirlenmesidir. Her işletmenin basınçlı hava debi tüketimi birbirinden farklılıklar gösterir. Farklı endüstriler aynı toplam debiyi tüketmelerine rağmen, basınçlı hava tüketiminde oluşan değişiklikler nedeniyle aynı tip kompresörlerin seçilmemesi gerekir. 
 
Erdem Enç İşletmelerin performanslarında yüksek verimlilik sağlamaları için ihtiyaca yönelik uygun kompresör ve ekipmanları belirlemenin önemine dikkat çeken Atlas Copco Kompresör Tekniği Ürün ve Pazarlama Uzmanı Erdem Enç, “Kompresörü doğru boyutta seçmek çok önemlidir. Aynı zamanda basınçlı havadan beklenen kalite de kompresör seçiminde önemli kriterlerden biridir. Her işletmenin ihtiyacı farklıdır. Kurumun ihtiyacına yönelik seçilecek en uygun ve doğru boyuttaki kompresör işletmelere önemli oranda enerji tasarrufu sağlar.” dedi. 
 
İşletmelerin ihtiyacına göre en uygun kompresörü seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini detaylı olarak paylaşan Atlas Copco Kompresör Tekniği Ürün ve Pazarlama Uzmanı Erdem Enç, “Hava  kalitesinin, debi ihtiyacının ve basıncının belirlenmesi ile debi tüketiminin günlük dağılımının tespitinin yapılması sonucu ihtiyaca göre seçilecek en uygun kompresör ve ekipmanlarla işletmeler daha verimli çalışma sonuçlarına ulaşacaktır. Kurumlar, ihtiyaçlarına uygun kompresör ve ekipmanları belirlemek için, alanında lider bir teknolojiye sahip olan Atlas Copco Kompresör Tekniği olarak ücretsiz sunduğumuz mühendislik hizmetlerinden faydalanabilirler.” dedi.
 
Uygun kompresörü seçerken nelere dikkat etmek gerekir? 
 
Hava kalitesinin belirlenmesi
Endüstri tipine göre basınçlı havanın kalitesinin değişiklik gösterdiğini belirten Erdem Enç, “Kompresörler için bu kalite sınıfı yağlı veya yağsız teknoloji olarak ikiye ayrılır. İlaç, gıda, elektronik gibi son ürün kalitesinin hayati önem taşıdığı işletmelerde, yağsız kompresör sistemleri kullanılmalıdır. Yağsız kompresör yerine, yağlı kompresör kullanılması ve havanın daha sonra filtreler ile yağsızlaştırılmaya çalışılması havayı yağsız hale getirmez. Seçimin yağsız kompresörden yana kullanılması sıfır risk almak anlamına gelir. Atlas Copco Kompresör Tekniği yağsız hava kompresörleri ISO 8573-1 CLASS 0 (2010) ve ISO 22000 sertifikası ile uyumlu %100 saf ve temiz hava sağlar. Bu da sıfır kirlenme riski, sıfır hasarlı ürün riski, sıfır arıza süresi riski ve şirketinizin büyük emeklerle kazandığı itibarına sıfır zarar gelme riski anlamına gelir.” dedi. 
 
Debi ihtiyacının ve basıncının belirlenmesi
Kompresör büyüklüğünün belirlenmesindeki ikinci etken debi ve basınç olduğunu söyleyen Erdem Enç, “Hava kullanan ekipmanların çalışma basınçlarını ve boru hattındaki kaybı dikkate alarak kompresörün basıncının belirlenmesi gerekir. Basınç belirlendikten sonra debi ihtiyacının belirlenmesi ile doğru kompresör seçimine bir adım daha yaklaşmış olursunuz. Var olan bir işletme için çalışan kompresör üzerinden bu değer yaklaşık olarak hesaplanabilir. Yeni işletmeler içinse ya aynı işi yapan bir işletme ile kıyas yapılması ya da hava kullanan ekipmanların tüketimlerinin ve yük durumlarının belirlenmesinde önemli bir yol gösterici olacaktır. Ayrıca bunların hangi kombinasyonlarının çalışacağının netleştirilmesi, regülasyon boşluklarına düşmemek ve küçük debi ihtiyaçlarında yüksek kW gücüneki kompresörlerin çalışmasını önlemek adına önem taşır.” dedi. 
 
Debi tüketiminin günlük dağılımının tespiti
Azami anlık debi ihtiyacının belirlenmesinden sonra işletmenin debi tüketim profilinin çıkarılması gerektiğini vurgulayan Erdem Enç, “Bu profil günlük çalışma saatini, debi tüketimindeki değişimleri içerir. Kompresörü daha az enerji tüketecek ve dayanıklı olacak şekilde seçmek için bu bilgilere ihtiyaç duyulur. Kompresörün invertörlü veya yük-boş, bir adet mi veya iki adet mi olacağı yoksa bunların kombinasyonu şeklinde mi olacakları gibi seçimlerin yapılmasını sağlar. Debi tüketiminin ve basıncın doğru belirlenmesi kompresörün daha rahat çalışmasını sağlar ve doğru seçilmiş bir kompresörün enerji tüketimi daha az olur. Debi kapasitesi hesaplanırken işletmede basınçlı havaya ihtiyaç duyan ekipmanların kullanım seviyeleri ve yük faktörlerini de gözetmek son derece önemlidir.” dedi. 
 
“Ne enerjinizi ne de binlerce Euro’nuzu havaya atmayın”
Bu faktörler gözetilmeden yapılabilecek seçimler ile işletmelerin ciddi maddi kayıplar yaşayabileceğine dikkat çeken Atlas Copco Kompresör Tekniği Ürün ve Pazarlama Uzmanı Erdem Enç, bir örnek senaryo ile kayıplara dikkat çekti.  
 
“Bir işletmede bulunan taşlama, delme ve vidalama işlemlerinde kullanılan ekipmanların yük faktörleri ve kullanım seviyeleri gözetilmeden hesaplanan debi ihtiyacında çıkan sonuç 400 l/s olarak kabul edelim. Bu da yaklaşık 132kW gücünde bir kompresöre ihtiyacınız var anlamına gelir. Yük faktörleri ve kullanım seviyeleri dikkate alınarak yapılan hesapta çıkan sonuç ise 85 l/s olduğunu düşünelim. Bu da 30kW lık bir kompresöre denk gelmektedir. Her iki senaryoda kompresörlerin 1 sene çalıştıklarını ve yük-boş kompresör olarak seçildiklerini düşünürsek, yapılan hesaplamalarda yanlış seçim yapıldığı taktirde kaybınızın 200,000 kW/h diğer bir deyişle 14.000 € olduğu ortaya çıkmaktadır.”
 
 
 
 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-