İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

15 HAZİRAN DÜNYA RÜZGAR GÜNÜ: RÜZGAR ENERJİSİ TÜM DÜNYADA GEÇEN YIL 651 GW KAPASİTEYE ULAŞTI

RÜZGAR ENERJİSİNİN BÜYÜMESİNDE YATIRIMCIYA DESTEK İLE TEKNOLOJİK BAKIM VE ONARIMLAR ROL OYNUYOR
 
1591885169 U lke Enerji Genel Mu du r Ali Ayd n 1 15 Haziran Dünya Rüzgar günü, tüm çevreci ülkeler tarafından daha iyi bir gelecek için bugün kutlanıyor. Dünya genelinde 2019 yılında 651 GW enerji üretiminin rüzgardan gerçekleştiğini hatırlatan Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, enerji kaynakları arasındaki en çevreci ve ucuz enerji kaynağı olan rüzgarın ülkemizde de daha sert esebilmesi için türbinlerin gerekli duyduğu tüm bakım ve onarım hizmetlerini üst düzey teknoloji ile gerçekleştirdiklerini belirtiyor.
 
Daha iyi bir geleceğin hem ekonomik hem de çevre açısından rüzgar enerjisi ile gerçekleşeceği biliniyor. Bu sebeple her yıl 15 Haziran’da dünya genelinde rüzgarın günü kutlanıyor. Tüm dünyada rüzgar enerjisinin elde ettiği enerjinin geçen yıl rekor seviyeye çıkarak 651 GW’ye ulaştığını ve ülkemizde de elektrik ihtiyacının %8’inin rüzgardan karşılandığına dikkat çeken Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, ucuz ve yenilenebilir enerji kaynağı olan rüzgarın ülkemizde durmadan daha sert esebilmesi amacıyla rüzgar türbinleri için en son teknolojilere sahip bakım ve onarım hizmetlerini sunduklarını aktarıyor.
 
Dünya Rüzgar Günü’nü Kutluyor
Her yıl Haziran ayının 15. günü kutlanan Dünya Rüzgar Günü, bu yıl da gelecek adına en çevreci enerji kaynağı olarak tüm çevreci ülkelerde kutlanıyor. Fosil yakıtların tükenme tehlikesi, pahalılığı ve çevreye ciddi zararları göz önünde bulundurulduğunda temiz enerji kaynağı olan rüzgarın önemi daha da artıyor. İklim ve gelecek adına dünyanın büyük bir titizlikle yaklaştığı enerji konusunda rüzgar enerjisinin önünün hep açık olduğunu belirten Ali Aydın, geleceğin ekonomisi ve çalışan istihdamında da rüzgar enerjisinin payının çok olduğuna dikkat çekiyor.
 
Rüzgar Enerjisi Yapılan Yatırımlarla ve Teknolojik Gelişmelerle Büyüyor
Özellikle geçen yıl tüm dünyada 60.4 GW rüzgar enerjisi kapasitesi kuruldu. 2018 yılına göre %18 artış gerçekleştiren rüzgar enerjisinin büyümesinde daha çevreci enerji anlayışı, devlet yönetimlerinin enerji üzerindeki ekonomik beklentileri ve yatırımcılara tanından imkanlar yatıyorken, rüzgar türbinlerinin daha verimli çalışması için gerçekleştirilen son teknolojik bakım ve onarımlar da büyük pay sahibi görünüyor. Ülkemizdeki YEKDEM gibi yenilenebilir enerjiyi ve özellikle rüzgarı destekleyen projelerin rüzgar enerjisinin büyümesine ciddi katkıları olduğunu belirten Ali Aydın, son 10 yılda ülkemizdeki büyüme ve genişlemeyi de göz önünde bulundurduğumuzda devletin yatırımcılara verdiği desteklerle daha çevreci ve ucuz enerjiye sahip olunduğunu ifade ediyor. Ayrıca rüzgar türbinlerinin geçen yıllara oranla daha teknolojik daha hızlı bakım ve onarımlara verimliliğini artırdığına da dikkat çeken Aydın, rüzgar enerjisi sektörünün önemli bir dişlisi olan bakım ve onarım hizmetlerinde de Avrupa standartlarını yakaladıklarını hatta geçtiklerinin altını çiziyor.
 
Endüstri 4.0 Rüzgar Enerjisini Verimli Kılıyor
Gelişmiş otomasyon sistemini, üretim teknolojilerini ve nesnelerin internetini içerisinde barındıran Endüstri 4.0, rüzgar enerjisinde de etkilerini gösteriyor. Teknolojik gelişmelerin ve beraberinde getirdiği dijitalleşmenin, rüzgar enerjisinin birçok alanında kazanımlar elde edilmesini sağladığını belirten Ali Aydın’a göre, rüzgar enerjisi santrallerinin yıllık üretim verimliliği ve karlılığını arttırmak üzere geliştirilmeye devam eden dijital yazılımların gücü, rüzgar enerjisinin daha verimli kullanılması için anahtar rol oynuyor. Özellikle rüzgar türbinlerinin nasıl daha akıllı ve üretim çıktılarının nasıl daha rekabetçi olabileceği konusunda yapılan çalışmaların önemli kazanımlar sağladığını da aktaran Aydın, teknolojik ilerlemelerle enerji verimliliğinde yaklaşık %20 - %25 artış sağlandığını belirtiyor.
 
Avrupa Standartlarında Binden Fazla Türbine Hizmet
Önemli becerilere sahip olmanın gerektiği rüzgar türbini bakımlarında teknisyenlerin çalışma becerilerinden, sunulan teknolojik hizmetlere kadar birçok önemli kriter bulunuyor. Rüzgar enerjisi sektöründeki yatırımcı ve üretici şirketlerin tamamının iş güvenliği ve enerji üretim sürekliliğine hassasiyet gösterdiğini de aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgar enerjisi alanında hem yerli kaynakların kullanımına hem de teknolojik gelişmelere ciddi önem verdiklerini, rüzgar türbinleri için sundukları bakım ve onarım hizmetlerinde Avrupa standartlarında olduklarını aktarıyor. Hem TÜREB hem de tek Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği üyesi şirket olan Ülke Enerji’nin bugüne kadar 1000’den fazla rüzgar türbinine alanında uzman ekiplerle ve teknolojilerle hizmet verdiğini de belirten Aydın, özellikle insansız hava araçları ile rüzgar türbinlerinin analizlerini olumsuz doğa koşullarında bile gerçekleştirerek, rüzgar enerjisinin verimliliğini devamlı kılmada ve duruş sürelerini azaltmada önemli kazanımlar sağladıklarını ifade ediyor.
 
 
 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-