İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

BORUSAN MANNESMANN KOVİD-19’U TEKNOLOJİYLE HACKLİYOR

Dijital dönüşümün öncü şirketlerinden Borusan Mannesmann, Kovid-19 salgınında çalışanlarını korumak için “Sağlık Olsun” adında bir uygulama geliştirdi. 
 
“Çalışanımı korurum, işimi korurum, paydaşımı korurum” felsefesiyle Kovid-19 salgınıyla mücadele eden Türkiye çelik boru pazarının lideri Borusan Mannesmann, çalışanları için yeni bir uygulama geliştirdi. “Sağlık Olsun” adı verilen uygulama, yazılım algoritmasıyla virüs bulaşmasını önlemede alarm işlevi görüyor.
 
Risk potansiyelini önceden tespit ediyor
 
Ofise/tesise gelmeden önce risk potansiyellerini tespit edebilseydik neler olurdu? Sorusundan yola çıkılarak geliştirilen “Sağlık Olsun” uygulaması, evdeyken birkaç basit soruyu cevaplayarak, ofise veya tesise gelmeden risk tespitinin yapılabilmesini ve böylece virüs bulaşma potansiyelinin önüne geçilmesini sağlıyor. Her çalışan uygulama üzerinden günlük soruları cevaplıyor ve uygulamanın analizleri sonucunda en ufak belirti, iş yeri sağlık personellerine bilgi olarak gidiyor. Sonrasında daha fazla bilgi almak ve tavsiyelerde bulunmak üzere ilgili çalışanla iletişime geçiliyor. Doktorlar uygulama aracılığıyla iyileştiklerini onaylayana kadar, belirti şüphesi olan çalışan servis kullanamıyor ve tesise giremiyor.
 
Uygulama bunun yanında servislerde koltuk takibi yaparak hem koltuklarda oturanlar arasındaki mesafeyi optimize ediyor, hem de olası vaka durumlarında temaslıların takibinde büyük rol oynuyor. Servislerde yer alan barkod, araca binerken çalışanlar tarafından okutuluyor ve ekranda koltuk numarası beliriyor. Sürücünün onayıyla beraber çalışan belirtilen koltuğa oturuyor ve seyahatini gerçekleştiriyor. Ertesi gün uygulama üzerinden servis kullanıp kullanmayacağını belirtiyor ve uygulamanın algoritması aynı araçta ve koltukta 1,5m’lik sosyal mesafeyi ayarlıyor.
 
 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-