İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

GÜNDER BAŞKANI KUTAY KALELİ: “GELECEK GÜNEŞTİR, ENERJİMİZ GÜNEŞ OLSUN”

GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli bizler için 2019 yıl sonu güneş enerjisi sektörü değerlendirmesinde bulundu. Önemli sayıda yerli üretici olduğunu ve sanayi anlamında gün geçtikçe gelişim gösterildiğini dile getiren Kaleli, güneş enerjisindeki kurulu gücün; 2023 yılında en az 14 GW, 2030 yılında ise en az 38 GW’a yükselmesini beklediklerini belirtiyor.

 
 

Değerli Güneş Enerjisi Dostları,

 

Türkiye’nin güneş enerjisi alanındaki en köklü ve tek uluslararası derneği olan GÜNDER, güneş enerjisi ile ilgili farkındalığın artması ve uygulamaların etkili hale gelmesi için 1992 yılında çıktığı bu yoldaki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Üyelerimiz ile birlikte, güneş enerjisi sistemlerinin üretimi, uygulamalarının yaygınlaştırılması ve politikalarının sektörün sağlıklı büyümesini teşvik edecek yapıya gelmesi için destek sunmakta, ulusal ve uluslararası projelere katılarak değer yaratmaktayız.

Türkiye’deki güneş enerjisi kurulu gücümüz 2019 yılı Kasım sonu itibariyle 5.894,00 MW’a ulaştı. Yine bu yılın ilk 10 ayında yerli ve yenilenebilir enerjiden elektrik üretim payımız rekor kırarak yüzde 64 oldu. Bu rakamın yüzde 46’sı yenilenebilir enerjiden geliyor. Aralık ayında 39 ilde yapılması planlanan 10 MW x 100 toplamda 1000 MW’lik mini YEKA ihaleleri ile yeni kapasite kullanımlarının tahsis edilecek.

Biz, GÜNDER olarak yerlilik şartının zorunlu tutulduğu bu YEKA projeleri ile yerli sanayinin gelişimini sürdüreceğini her fırsatta vurguladık. Tüm sektörel oyuncuların ortak talebi ve beklentileri doğrultusunda, birden fazla firmanın kazanabileceği, dağıtık ve küçük ve orta ölçekli yeni saha uygulamalarının önü 2020 yılında açılacak. Hücre fiyatlarının gelecekte daha da düşebilme ihtimaline karşı, yüzde 60’lık yerlilik oranının tutturulamama riskini halen mevcut görmekteyiz. Bu noktada, yerlilik oranlarının Enerji Bakanlığımız tarafından uluslararası finansman koşulları da dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesi ihale öncesinde büyük önem arz ediyor.

Önemli sayıda yerli üreticimiz var ve sanayi anlamında gün geçtikçe gelişiyoruz. Bu gelişmelerle birlikte 2019 sonunda, lisanslı ve lisanssız santral olarak toplam 950 MW kapasitesinde kurulum, 750 milyon dolar yatırım bekliyoruz. Aralık ayında açıklanacak olan mini YEKA ihalesinde MW başına 600-650 bin dolar yatırım bekliyoruz. Bu durumda toplam yatırım 1000 MW için 650 milyon dolar seviyesinde gerçekleşebilir. Ayrıca, Karapınar ilçesinde 1.000 MW kapasiteli güneş enerjisi santrali kurmak için altyapı ve şalt sahası yapımı için yüklenici firma tarafından çalışmalara da başlandı. Yatırım bedelinin 1,3 milyar doları bulması planlanan güneş enerjisi santralinin çok sayıda kişiye de istihdam kapısı oluşturacağına ve yaklaşık 3 yıl sürecek inşaatın sonunda, ülkeye büyük bir değer katacağına şüphemiz yok. Mini YEKA ihalelerinde de küçük kapasitelerde yapılacak yarışmaların yüksek rekabet ortamında geçeceği ve bu yatırımların da 2021-2022 yıllarında realize olacağını öngörmekteyiz.

 

“Türkiye'de güneş enerjisi sektörü olgunluk çağına yeni erişiyor”

Bugün ülkemizde kurulu sayısı 30’un üzerinde güneş paneli üretimi fabrikası bulunuyor. Aktif çalışmaları durumunda 3.000 MW üzerinde paneli rahatlıkla üretebilecek durumdayız. Bununla beraber; bugün için yerli üretimin 1000MW/Yıl mertebelerinde devam etmekte olup YEKA-1’de ihalesi yapılan, ihale dışında ayrıca girişimcilerimiz tarafından kurulan ve kurulması devam eden 2 hücre üretimi fabrikamız yakın zamanda hizmet vermeye başlayacak. Hücre üretimi noktasında teşvik alan projeleri de eklediğimizde 5 hücre fabrikası için sektör paydaşlarımız çalışmalarını devam ettiriyor. Panel ihracatımız başladı ve hücre ihracatımızın da yapımı devam eden fabrikalarımızın tamamlanması ile kısa sürede başlayacak. YEKA projeleri ile güneş enerjisi yerli sanayisi gelişimini sürdürecek. Yeni kapasiteler ile birlikte üretilen ürün kalitesi de en üst standartlara ulaşacak.

Sadece güneşten elektrik üretimi alanında değil; solar termal sektöründe de ilerleme tüm hızıyla sürüyor. Uluslararası Enerji Ajansı Güneşle Isıtma ve Soğutma Teknik İş birliği Programı (IEA SHC) 2019 yılı küresel raporunu geçtiğimiz haziran ayında yayınladı. 2018 yılı Güneşle Isıtma ve Soğutma alanlarında yeni eklenen kapasite ve devrede olan toplam kapasitede Türkiye sırası ile 2. ve 3. sırada yer aldı. Ülkemiz, solar termal sektöründe Avrupa’nın ve Ortadoğu’nun en büyük üreticileri ve ithalatçıları arasında yer almaya devam ediyor. Türkiye’de solar termal alanında çatılarda 20 milyon metrekare güneş kollektörü bulunuyor. Son yıllarda, solar termal çözümlere olan talep düşüş gösterse de yurt dışında bu talebin çok canlı olduğunu söyleyebiliriz. Avrupa’daki çatı kurulumlarını termal güneş enerjisi firmaları yani tesisatçılar yapıyor. Türkiye’de yaklaşık 3.000 montajcı termal güneş enerjisi alanında çalışıyor. Şu anda çatılardaki PV kurulumları için hazır bir bayii ve montajcı ağımız fazlası ile mevcut. Güneş enerjili ısıtma ve soğutma teknolojilerinin iklimin korunmasında artan rolü ve PV-Termal hibrit sistemler pazarının hızlı gelişimi, küresel pazarın yeniden gelişme sürecine gireceğinin göstergesi kabul edilebilir.

GÜNDER olarak bugüne kadar pek çok sektör raporunu kamuoyu ile paylaştık ve şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki tahminlerimiz asla bizi yanıltmadı. Bildiğiniz üzere, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) “Yenilenebilir Enerji 2019” küresel sektör raporunu yayınladı. Rapor, küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2019 ve 2024 arasında yüzde 50 artarak 3.721 GW’ye ulaşacağını öngörüyor. Büyümenin yüzde 60’ından Solar PV sektörü sorumlu olurken yeni tesislerin yüzde 70’i ticari ve endüstriyel uygulamalar olacak. 2024 yılında kurulu yenilenebilir enerji kapasitesindeki tahminlerde, 1.219 GW ile Çin ilk sırada gelirken 411 GW’lik yenilenebilir enerji kapasitesiyle ABD ikinci sırada yer alacak. Türkiye’nin 42 GW seviyesindeki mevcut yenilenebilir enerji kapasitesinin ise 2024 yılında yüzde 50 artış ile 63 GW’ye ulaşacağı öngörülüyor. Türkiye’nin 2018 sonu itibarıyla 5,1 GW seviyesindeki güneş enerjisi kurulu gücü ise 2024 yılında iki katına yükselerek 15,1 GW olacak. Güneş enerjisindeki ilave 10 GW kapasite artışının 3,7 GW’lik kısmı ise dağıtık enerji sistemlerinden sağlanacak.  IEA artık Türkiye güneş pazarı için, 2018 yılında açıkladığımız Güneş Enerjisi Yol Haritası raporumuzdaki verilerin bile üzerinde tahminler yapıyor. Önümüzdeki yıllarda, güneş enerjisindeki kurulu gücün; 2023 yılında en az 14 GW, 2030 yılında ise en az 38 GW’a yükselmesini bekliyoruz ve beklentilerimizin arkasındayız.

Yenilenebilir enerji sektörüne yönelik fuar ve konferans sezonu için geri sayıma başladığımız bugünlerde, yurt dışı ortaklıklarımız ile Avrupa’dan Hindistan’a Dubai’den Afrika’ya kadar pek çok ülkedeki etkinliğe katılım göstereceğimiz bir yıla hazırlanıyoruz. Ülkemizin tüm illerinde organize edilen ve edilecek olan yenilenebilir enerji sektörüne yönelik etkinlikleri de destekliyor ve sektörümüzü tanıtmaya devam etmek için çalışıyoruz.

İklim krizin alarm verdiği, geleceğin en ucuz ve sürdürülebilir kaynağının yenilenebilir enerji olduğu günümüzde, bilmeliyiz ki atacağımız her adım güneşten izler taşıyor. Bizler tüm bu süreçte, etkinliklerimiz, projelerimiz ve ülkemizin de desteği ile “GELECEK GÜNEŞTİR, ENERJİMİZ GÜNEŞ OLSUN!” demeye devam edeceğiz.

 

Herkese sağlık, başarı ve mutluluk dolu bir yıl dilerim.

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-