İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

Kanadalı ve Türk Bilim İnsanlarından Tehlikeli Kirleticileri Gidermek İçin İş Birliği

Araştırmacı Dr. Gökçe Kor Bıçakcı’nın bilimsel projesi, Boğaziçi Üniversitesi - Çevre Bilimleri Enstitüsü ev sahipliğinde Avrupa Birliği - Ufuk 2020 Programı Marie Skłodowska Curie Bireysel Araştırma Bursları kapsamında desteklenmeye lâyık görüldü. Günlük hayatta birçok farklı ürünün içeriğinde karşımıza çıkan, canlılar ve çevre açısından büyük riskler yaratan kirletici maddelerin giderimi konusunda araştırmalar yapan Dr. Kor Bıçakcı, 24 ay süresince çalışmalarını Kanada’da proje ortağı olan University of British Columbia - Bioreactor Technology Group’da yürütecek.  
 
Araştırma projesini Boğaziçi Üniversitesi - Çevre Bilimleri Enstitüsü’nden Prof. Dr. Ayşen Erdinçler ve University of British Columbia - Bioreactor Technology Group lideri Prof. Dr. Çiğdem Eskicioğlu danışmanlığında gerçekleştirecek olan Dr. Kor Bıçakcı, bursunun son 12 aylık döneminde ise çalışmalarına Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü’nde devam edecek. 
 
Çevre bilincinin gelişmesiyle birlikte atıkların yeniden değerlendirilmesi, atıklardan enerji eldesi ve çevre dostu kaynaklar oluşturulması gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Evsel ve kentsel alanlarda kullanılmış suların ulaştığı atıksu arıtma tesislerinde, arıtma çamuru olarak tanımlanan atıklar oluştuğunu aktaran Dr. Gökçe Kor Bıçakcı, bu atıkların azot ve fosfor içeriği bakımından zengin olmaları sayesinde arazi ve tarımda gübre (biyokatı) olarak da kullanıldıklarını ekliyor: “Biyokatıların bünyesinde bulunan “öncelikli kirleticiler”, biyokatıların toprakta ve tarımda güvenli geri kullanımını engelleyerek, canlılar ve çevre açısından ciddi riskler oluşturuyor. Öncelikli kirleticiler, genellikle tarımsal, evsel ve endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan, yapısal özellikleri birbirlerinden oldukça farklı, düşük miktarlarda olsalar dahi zehirli veya endokrin bozucu etkiler gösterebilen kimyasallardır. Bu maddeler, ilaçlar, hormon takviyeleri, böcek ilaçları, kişisel bakım ve temizlik ürünleri gibi günlük hayatta kullandığımız birçok farklı ürünün içeriğinde bulunuyor.”
 
İstanbul Teknik Üniversitesi ve University of British Columbia’da çevre biyoteknolojisi alanında yaptığı doktora çalışmasında, öncelikli kirleticilerin arıtma çamurundan giderimi konusunda araştırmalar yapmış olan Dr. Kor Bıçakcı, Avrupa Birliği Ufuk 2020 Programı - Marie Skłodowska Curie Bireysel Araştırma Bursu (MSCA - Individual Fellowships) kapsamında yürüteceği araştırma projesinde de, atıkların yeniden güvenli kullanımı için yenilikçi ve enerji verimli radyo frekans ısıtma teknolojisi ile, öncelikli kirleticilerin arıtma çamurundan giderimini hedefliyor: “Bu kirleticilerin arıtma çamurunda doğru ve hassas bir şekilde tespit edilmesi ve izlenmesi için, öncelikle ileri enstrümantal analiz yöntemleri kullanarak en uygun ölçüm metodu geliştireceğim. Takip eden aşamalarda da, her insanın gündelik hayatta sıklıkla kullandığı, tıbbi ilaçlarda ve kişisel bakım ürünlerinde bulunan farklı birçok hedef kirletici ve onların olası dönüşüm ürünlerini arıtma çamurundan gidermeye çalışacağım.”
 
 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-