İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

ERHAN ÖZDEMİR: YALITIMDA SIRA ARTIK DENETİMDE OLMALI

ODE GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ERHAN ÖZDEMİR

 

Yalıtım, bina ömrünü uzatan, enerji tasarrufu sağlayan ve binadan elde edilen verimi maksimum ölçüde arttıran bir uygulama. Sağladığı bu katkılarıyla da aslında tüm Türkiye’ye kazandırıyor çünkü kaynakları korumada, tasarrufta, verimlilikte dolayısıyla ülkenin sürdürülebilirliğinde kritik bir rol üstleniyor. 

 

Ülkemizde, yalıtıma ilişkin gerekli tüm yasal düzenlemelerin tamamlanmış olması sektör adına oldukça sevindirici ancak yeterli değil. Yalıtımda sıra artık denetimde olmalı. Uygulama tarafının ve kullanılan ürünün standartlara uygun olup olmadığının mutlaka daha sıkı denetlenmesi gerekiyor ki uygulamalardan maksimum fayda elde edilebilsin. Örneğin bazen ısı yalıtımı yapılacak bir yerde, 5 cm’lik malzeme kullanılması gerekirken, 3 cm’lik malzeme kullanıldığını duyuyoruz. Maksadı ‘tasarruf sağlanması’ olan bir uygulamadan bu şekilde tasarruf edilmeye çalışılması, tüketicinin cebinden de ülke kaynaklarından da alıp götürüyor. Bu nedenle bu işi ‘sözde’ yapanların önüne mutlaka geçmek gerekiyor. Konutlarda ısı yalıtımının standartlara uygun yapılması halinde faturalarda yüzde 60’a kadar tasarruf sağlanabiliyor. Bu kazanımı elde edebilmek için uygulamacıların ve tüketicilerin farkındalığının artırılması da gerekiyor. 

 

Bu arada Avrupa Komisyonu tarafından 30 Kasım 2016 tarihinde yayınlanan ‘Tüm Avrupa için Temiz Enerji’ yasal düzenlemeleriyle, 2030 yılına kadar yüzde 30 enerji verimliliği artışı hedefleniyor. Halihazırda Avrupa, kullandığı yalıtım malzemesinin kalınlığıyla Türkiye’nin çok daha üzerinde bir oranda enerji tasarrufu elde edebiliyor. Ülkemizde bu anlamıyla düzenlemelere de ihtiyaç var.  

 

Su yalıtımı ise bildiğiniz gibi binalardaki korozyonu önleyerek binayı depreme karşı çok daha korumalı bir hale getiriyor. Hatırlayacağınız gibi 1999 depreminde, binaların çökmesindeki temel etkenlerden biri korozyondu. Kalplerimizde hala derin birer yara olan o günün, bir daha yaşanmaması adına, bu konuda da standartlara uygunluğun ve uygulamanın denetlenmesi şart. 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-