İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

YERLİ İMALATÇILARIN SESİ POMSAD

YERLİ İMALATÇILARIN SESİ POMSAD

 

POMSAD Başkanı Nurdan Yücel: “Vazgeçilmez olan bir şey var ki hem ürün hem de hizmet olarak kaliteden ödün vermemek”.

 

Sürekli yerli imalatçıların sesi olarak üst birliklerde ve 

enstitülerde ülke üreticisinin tanıtımını yaptıklarını 

belirten POMSAD Başkanı Nurdan Yücel ile sektör üzerine 

bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

  POMSAD olarak odaklanacağız konularda öncelik sırasını  nasıl belirliyorsunuz?

 

Sektör derneklerinin amacı ulusal ve uluslararası platformlarda üreticilerin ortak sesi olmak ve sektörün özellikle de Ar-Ge, inovasyon çalışmalarında gelişimi için öncü olmak, yol göstermektir. Önceliklerimizi de sesimizi duyurabileceğimiz tüm platformlarda yer alarak gösteriyoruz. Bu sebeple, makina imalat sektörü ile ilgili bütün örgütlenmelerde, birlik, dernek, komite, meclis gibi sektöre yön veren, onu düzenleyen hemen tüm platformlarda temsilcileri ile aktif olarak yer almaktayız. 

Ayrıca, üyelerimizin ihracat kabiliyetlerini artırabilmesi için alınması gereken tedbirler konusunda yapılan çalışmalarda da aktif olarak yer almaktayız. 

 

Bunların yanısıra derneğimiz, Avrupa’daki muadili üst birliklerde, Europump ve CEIR’in, yönetim kurullarında aldığı üst düzey pozisyonlar (başkan ve başkan yardımcısı) ile hem ülkemiz makina sektörünün tanıtılmasına, hem de yönetmelik ve standartlarda alınacak kararlarda etkin rol alınmasını da önceliklerimiz arasına aldık.

 

Firmalarımızı, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına yönlendirmek de önceliklerimiz arasındadır ve bu sebeple, periyodik yaptığımız Pompa – Vana Kongre çalışmalarımızı da başlattık. 

 

 

Dünya ihracatının pompalarda %0,86’sını ve vanalarda ise %0,66’sını karşılamaktayız. Pazar olarak oldukça büyük potansiyel var. Bu sebeple, firmalarımıza yapılacak olan ihracat teşvikleri ile önümüz dünya pazarında da daha fazla açılacaktır.

 

 

‘’EKOTASARIM DİREKTİFİNİN STANDARDA DÖNÜŞMESİ KONUSUNDA AYNA KOMİTELERDE YER ALARAK AKTİF OLARAK VARLIĞIMIZI GÖSTERİYORUZ’’

 

Süregelen ve proje aşamasındaki çalışmalarınız hakkında bize bilgi verir misiniz?

 

Önümüzde, en çok önemsediğim, sektörümüzün gelişmesinin esas kaynağı olduğunu düşündüğüm ve üniversiteler ile işbirliği içerisinde yaptığımız “10. POMPA VE VANA KONGREMİZ” var. 2020 yılının ilk çeyreğinde yapılacak olan kongrenin ana temasını son yönetim kurulu toplantımızda belirledik: ‘’Dijital Dönüşüm ve Türkiye’’. Firmalarımızı bilinçlendirme ve durumumuzu ortaya koyma açısından bu kongremizin ana temsasını özellikle bu şekilde belirledik. Elbette, alt oturum başlıklarımız, bilim kurulumuzun başında olan İ.T.Ü. Makina Fakültesinden hocamız Prof. Dr. Erkan Ayder hocamız ile belirlendi. Bir ay içerisinde ilk duyurumuzu  tüm üye firma, ilgili kurum, dernek ve üniversitelere yapacağız. Bu konuda yönetim kurulu olarak çok heyecanlıyız. 

 

Bunun dışında, 2-5 Ekim 2019 tarihinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapılacak olan ve derneğimizin de paydaşı olduğu ISK-Sodex  fuarı var. Bunun da duyurulması için hemen her platformda çalışmalar yürütmekteyiz. Şu ana kadar yerli imalatçı katılımı olarak çok yüksek katılıma ulaşıldı. Uluslar arası katılımcıların da artması için çaba göstermeye devam ediyoruz.

Pazarlama ve Teknik komisyonlarında aktif olarak yer aldığımız Avrupa derneklerinin çalışmalarına da özellikle hocalarımızdan aldığımız desteklerle devam ediyoruz. Çok gündemde olan Ekotasarım direktifinin standarda dönüşmesi konusunda Ayna komitelerde yer alarak aktif olarak varlığımızı gösteriyoruz. 

 

Sektör temsilcileri yerel ve küresel rekabette hangi pozisyonda?

 

Az önce de bahsettiğim gibi sektörümüzle alakalı olan tüm üst platformlarda yer almaktayız. Sürekli yerli imalatçılarımızın sesi olarak üst birliklerde ve enstitülerde ülke üreticisinin tanıtımını yapıyoruz. Aldığımız destekler ile tüm uluslar arası büyük fuarlarda Genel Sekreterimizin katılımı ile yer alıp, üye tanıtım kataloglaranın dağıtılması yapılmakta. Ayrıca, bu platformlarda rekabetçi olduğumuz diğer ülkelere göre avantajlarımızın anlatılması doğrultusunda maksimumda çaba harcanmakta.   

 

‘’TÜM ÜRETİCİLERİMİZDE HER GEÇEN GÜN BU BİLİNCİNARTTIĞINI GÖRMEKTEYİZ’’

 

Yerli ürünleri desteklediğinizi biliyoruz. Peki yerli ürünlerin desteklenmesi konusunda ülkemiz kriterleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

 

Vazgeçilmez olan bir şey var ki “hem ürün hem de hizmet olarak kaliteden ödün vermemek”. Tüm üreticilerimizde her geçen gün bu bilincin  arttığını görmekteyiz. Dernek olarak, tüm platformlarda yerli ürünü, hizmet kalitemizi anlatmaya, özellikle, tanıtım ve eğitim faaliyetlerine yönelik desteklerin artırılmasına çalışıyoruz. Yerli ürün alımına, kullanımına verilen desteklerin devam etmesi gerekli. Bu destekler olmadan firmalarımızın gelişme imkanı olmaz. Destekler, hem kullanıcılara yerli ürünlerin tanıtılmasına fırsat vermekte, hem de daha fazla işbirlikleri oluşturulmasını sağlamaktadır. 

 

‘’TÜRK MAKİNA SEKTÖRÜ İÇİN HER ZAMAN ÇOK UMUTLUYUM’’

 

Pompa ve vana sektörünün son durumu için neler söyleyebilirsiniz?

 

Türk makina sektörü için her zaman çok umutluyum. Türkiye’nin pozisyonunu hep dünyanın merkezi olarak görüyorum ve bizim için her zaman “+1” fırsat olduğuna inanıyorum. Ancak, makina sektörü için olmazsa olmaz, iyi yetmişmiş insan kaynağı ve teknolojik dönüşümdür. Bu konuları doğru planlamalıyız, desteklemeliyiz. Son yıllarda makina sektörümüzde yaşanan dijital dönüşüm hareketleri, nitelikli insan yetiştirmek için yapılan düzelemeler (özellikle personel sertifikasyonuna yönelik çalışmalar), üniversiteler ile sanayinin ihtiyaçlar doğrultusunda yapacakları daha fazla iş birlikleri ve tanıtımlarımız için yapılacak destekler ile çok daha ileriye gideceğimiz inancındayım.

 

‘’AR-GE ÇALIŞMALARI YAPILMADAN BÜYÜNEBİLECEĞİNE İNANMIYORUM’’

 

Ülkemizde sektör, inovasyon ve AR-GE konusunda ne durumda sizce?

 

Hep söylüyorum, Ar-Ge çalışmaları yapılmadan büyünebileceğine inanmıyorum. Üyelerimizin ürettikleri ürünlerin kalitelerindeki artış ve ihracat rakamlarındaki artış bize firmalarımızın yerinde  saymadığını gösteriyor. Ancak, en büyük sıkıntı, üyelerimiz yaptıkları Ar-Ge çalışmalarını pazarlayamıyorlar veya yapılan hangi çalışmalar “Ar-Ge” kapsamında değerlendirilir bunu belirleyemiyor olabilir. Bu konuda bilincin artırılması gerekir. Özellikle, küçük ölçekli ve Anadolu’nun daha uzak yerlerinde olan üreticilerimize yönelik düzenleyeceğimiz “Ar-Ge nedir, bu faaliyetler neleri kapsar” seminerleri ile bilincin artırılmasını hedeflemekteyiz.

Dernek olarak, periyodik düzenlediğimiz Pompa ve Vana Kongrelerimiz, üreticilerimize bu faaliyetlere yönlenme  ve yaptıklarını gösterebilme imkanı sunmaktadır. Amacımız, üreticilerimizi bu çalışmaları yapmaya yönlendirmektedir.

 

 

Önümüzde, en çok önemsediğim, sektörümüzün gelişmesinin esas kaynağı olduğunu düşündüğüm ve üniversiteler ile iş birliği içerisinde yaptığımız

“10. POMPA VE VANA KONGREMİZ” var. 2020 yılının ilk çeyreğinde yapılacak olan kongrenin ana temasını son yönetim kurulu toplantımızda belirledik: 

“Dijital Dönüşüm ve Türkiye.”

 

 

 

‘’LOJİSTİK VE İNSAN KAYNAĞI AÇISINDAN OLDUKÇA AVANTAJLI BİR DURUMDAYIZ’’

 

Türkiye pompa ve vana sektörünün dünyadaki yerinden de bahseder misiniz? Türkiye pompa ve vana sektörü ithalat-ihracat oranı nedir?

 

Lojistik ve insan kaynağı açısından oldukça avantajlı bir durumdayız. Ancak, maliyetelerimizi aza indirme noktasında çok çalışma yapılması lazım. Özellikle de, lojistik ve enerji maliyetleri konularında verilecek desteklerle daha rekabetçi hale gelebileceğiz

Yurt içi pazarına baktığımızda pompa vana ihracatımız gerçekleşen ithalatın ancak üçte birini karşılamakta. Özellikle, iç piyasanın durduğu dönemlerde dünya pazarına açılmanın önemi daha fazla anlaşılmaktadır. Dünya ihracatının pompalarda %0,86 sını ve vanalarda ise %0,66 sını karşılamaktayız. Pazar olarak oldukça büyük potansiyel var. Bu sebeple, firmalarımıza yapılacak olan ihracat teşvikleri ile önümüz dünya pazarında da daha fazla açılacaktır.

 

Bize biraz da ürünlerdeki son trendlerden bahseder misiniz?

 

Yüksek kaliteli ve düşük işletme maliyetli ürünlere talep gittikçe artmaktadır. Son gelişen ekotasarım direktifleri enerji verimli ürünlere yurt içi ve yurtdışı pazarlarında zorunluluk gertirmekte ve tercih sebebi olmaktadır. Bu konularda üyelerimiz bazında yurtiçinde de çalışmalar sürdürülmektedir. Yurtiçi üreticilerimiz yurtdışından gelen taleplerle farklı ürün aileleri de geliştirmektedir. Firmalarımızın yeni taleplere yönelik araştırma geliştirme çalışmaları kabiliyetleri her geçen gün artmaktadır.

 

‘’ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI SEKTÖRÜMÜZÜN EN ÖNEMLİ AR-GE FAALİYETLERİNİN BAŞINDADIR’’

 

Ürünlerdeki enerji verimliliği konusundaki düşünceleriniz nelerdir?

 

Bizim sektörümüzün ürünlerinde enerji, temel işletme maliyetidir. Kullanıcılar da hem kendi  taleplerinde hem de geliştirilen zorunlu mevzuatlarla daha verimli ürünler talep etmektedir. Yerli üreticilerimiz de buna Ar-Ge faaliyetleri ile başarılı bir şekilde ayak uydurmaktadır. Günümüzde, üretmekten çok verimli ürün üretmek, farklı pazarları firmalarımıza açmaktadır. Bu yüzden enerji verimliliği çalışmaları sektörümüzün en önemli Ar-Ge faaliyetlerinin başındadır.

 

Yılın kalanı için hedefleriniz nelerdir?

 

Daha önce bahsettiğim uzun vadeli projelerimiz başarılı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak bu yılki hedeflerimizdir. Anadolu’nun her tarafındaki üreticilerimize yapacağımız ziyaretler ile daha sık bir araya geleceğiz, sorunlarımızın çözümlerinde daha katılımcı bir ruh ile çalışmaya devam edeceğiz. 

 

Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?

 

Kendimizi anlatma fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederiz.

 

Katılımınız için çok teşekkür ederiz…

 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-