İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

Güneş enerjisi sektörü SOLARTR 2018’de buluştu

İki yılda bir düzenlenen ve güneş enerjisi sektöründe tüm paydaşların buluşma yeri olan SOLARTR 2018, bu yıl “Yerinde Üretim, Yerinde Tüketim” teması ile düzenlendi. 
 
Türkiye’nin güneş enerjisine özgü tek uluslararası konferansı SOLARTR, GÜNDER ev sahipliğinde 3. kez sektörü bir araya getirdi. Güneş enerjisi sektörünün öncü ve tek eğitim kurumu olan Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü bilimsel işbirliğinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü destekleri ile gerçekleştirilen SOLARTR 2018, İstanbul Sanayi Odası Odakule Merkezi’nde düzenlendi.
SOLARTR 2018 konferansının açılış konuşmaları, GÜNDER Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Kemal Gani Bayraktar, Konferans Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Günnur Koçar, Konferans Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yeşilata ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Sabahattin Öz tarafından gerçekleştirildi.
Güneş enerjisi sektörü için çok sayıda gelişmenin yaşandığı 2016 yılında gerçekleştirilen son konferanstan bugüne sektörde yaşanan gelişmeler, SOLARTR 2018’de “Yerinde Üretim, Yerinde Tüketim” teması ile görüşüldü. 7 farklı oturumda, hane halkı için çatı üstü ve cephe güneş sistemleri kurulumuna yönelik geliştirilen yeni mevzuatlara, güneş enerjisinden etkin faydalanma konusundaki önemli bilimsel ve teknik gelişmelere dikkat çekildi. Özel sektörden kamuya, akademisyenlerden öğrencilere kadar ulusal ve uluslararası birçok isim, hızla büyüyen güneş enerjisi sektörünün gelişimi için fırsatları değerlendirerek engellerin kaldırılmasına katkı sağlayacak eylem planlarının altyapısını görüştü.
 
58 Sözel Bildiri, 16 Poster Bildiri, 33 Konuşmacı, Bir Vizyoner Katkı, 11 Sponsor
SOLARTR 2018 kapsamında, 3 ayrı salonda eş zamanlı olarak teknoloji ve bilimsel oturumlara yer verildi. Kabul edilen sözel bildirilerden 58 adeti 7 oturumda, 17 poster bildiriden 15 adeti poster bildiri alanında sunuldu. Konferansta 7 ayrı teknoloji panelinde 33 konuşmacı, açılışta bir vizyoner katkı ile 11 sponsor ve firma tanıtım stantları ile yer aldı. Gün boyu devam eden canlı yayınlar ile onlarca ülkeye ulaşıldı ve farklı zamanlarda oturum bilgilerine sosyal medya üzerinden ulaşan 10.000’den fazla kişi ile SOLAR TR2018, sektöre dair merak edilen bilgileri her noktadan ilgilisine ulaştırdı.
 
“En Ucuz, En Kolay Uygulanabilen ve En Yaygın Kaynağımız Güneş”
Geride bıraktığımız 2 yıl içerisinde, ülkemizde yaklaşık olarak 4.100 MW kurulum yapıldı, Konya Karapınar’da 1.000 MW’lık YEKA 1 ihalesi tamamlandı ve YEKA 2 ihalesi ile şartname yayınlanarak takvim açıklandı. Çatı uygulamalarının önünü açacak yasal düzenlemeler yapılarak TEDAŞ tarafından çatı üzeri uygulamalar için Tip Proje yayınlandı ve EDAŞ’lara proje onay ve tesis kabul yetkisi verilerek sürecin hızlandırılması için gerekli tedbirler alındı. Güneş enerji sistemlerinin kuruluşunun kolaylaştırılması hedefi ile yapılan tüm bu çabalar, yenilenebilir enerji kaynaklarından en ucuz, en kolay uygulanabilen ve en yaygın olan güneş enerjisinin, ülkemiz enerjisi için çözüm olma hedefini güçlendiren gelişmeler olarak kabul edilmektedir.
Bu düzenlemeler ışığında, yine dopdolu bir programla sektördeki yerli üretim ve ARGE imkanlarına odaklanan SOLARTR 2018, sektöre dair merak edilenlere yanıt oldu. SOLARTR 2018’de Yerli Üretim ve ARGE, Çatı Uygulamaları, Yerel Yönetimler ve Güneş Enerjisi, Güneş Enerjisi Finansmanı, Yenilenebilir Enerjide Depolama ve Elektrikli Araçlar, Güneş Enerjisi ve Medya, İşletme, Bakım ve Sigorta konularındaki gelişmeler konuşuldu.
 
“Yerelde Üretim, Yerinde Tüketim”
SOLARTR 2018’in kapanış konuşmasını Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Günnur Koçar ve Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Yeşilata gerçekleştirdi. Yerli kaynaklar ile enerji üretimine vurgu yapan Prof. Dr. Koçar, “Çevresel kaygı ve enerji bağımsızlığı mantığını kavramış olan pek çok insan yenilenebilir enerji kaynaklarına duyulan ihtiyacın farkına varmış durumdadır. Birçok ülke artan enerji talebine yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile cevap vermeye çalışmaktadır. Ülkemizde de sürekli artan enerji fiyatları ve bunun paralelinde artan enerji talebi, geleneksel yöntemlerle fosil yakıtlardan elde edilen enerjiyi çok daha pahalı kılarken, ülkemizin konumu itibariyle mevcut yüksek güneş, rüzgar ve biyokütle enerjisi potansiyeli, değerlendirmeye hazır kaynaklar olarak göze çarpmaktadır.” dedi.
Günümüzün enerji savaşları içerisinde, üniversitelerin kalemi, bilgisi ve birikimi ile yer almasının önemine değinen Koçar, “Devletin sağladığı imkanların getirdiği büyük sorumluluğun bilinci ile teknolojik dışa bağımlılığı yok etmek, ülkemizi teknoloji ihraç eden bir ülke haline getirmek bizim için borçtur. Üniversiteler, enerji alanında çalışmaları sadece rafları süsleyen, uygulamadan kopuk, kişisel çıkarları ön planda tutan çalışmalar yerine, ülke sorunlarına ve ihtiyaçlarına dokunan, yerli sanayinin gelişmesini öncelik haline getiren ülke ve dünya çapında projelere, çalışmalara ve ürünlere imza atmalıdır.” dedi.
 
Koçar, SOLARTR 2018’in üniversitelerin, uygulamacıların, sanayicilerin ve ilgili kurumların yeni bilgi ve araştırmaları ile güneş enerjisi sektörünü ve gelişimini bütüncül bir yaklaşımla değerlendirip tartışabildiği, tüm tarafların bir araya getirildiği bir platform olmaya devam edeceğini belirtti.
 
“2020 yılına bölgemizde teknoloji ve üretim üssü olmak hedefimiz”
SOLARTR 2018 Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Yeşilata, yaptığı konuşmada, artık bilimsel platformlara teknolojiden, üreticilerden, sektörün hizmet sağlayıcılarından, yazılım firmalarından önemli sayıda bildiriler ve katkılar gelmeye başladığını, uygulamaya yönelik de çok ciddi gelişmeler kaydedildiğini belirtti.
Prof. Dr. Bülent Yeşilata, bu yılki bilimsel oturumlarda, güneş enerjisinin tekil binalarda veya alanlarda uygulanmasından öte, şehir ve kentleşme bazında bütünsel ele alındığı çalışmalar ile çok sık karşılaştıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “SOLARTR 2018’in ana teması olan “Yerli Üretim, Yerinde Üretim, Yerinde Tüketim” ile milli stratejiler ve ülkenin güneş enerjisi sektörünün kat etmesi gereken mesafeler, bu konferansta çok geniş bir şekilde tartışıldı. Tüm paydaşların SOLARTR 2018’e kattıkları, güneş enerjisi sektöründe çok zengin ve dinamik sürecin geleceğine yönelik önemli işaretler verdi.
Küresel anlamda bakıldığında, güneş enerjisi sektörünün iklim değişikliği ile mücadelede, düşük karbon salımı ve buna yönelik teknolojiler geliştirmede önemli bir rolü olduğunun altını çizen Yeşilata, “2020 yılı için burada çizilen yol haritalarının ve tartışılan konuların çok daha olgunlaşarak ileri seviyede karşımıza çıkıp Türkiye’nin sadece iç pazarda değil, dış pazarda da güneş enerjisi sektöründe önemli bir konum almaya başladığının mesajlarını aldık.” dedi.
Yeşilata, bundan sonra yapılacak çalışmalarla sektörü daha da büyüterek dünya ölçeğinde kurulumlar gerçekleştirmiş olmayı hedeflediklerini belirterek “SOLARTR 2020 sırasında Türkiye’nin komşu coğrafyalar için teknoloji ve üretim üssü olma yolundaki hedeflerine büyük ölçüde ulaşmış olmasını’ dilediklerini ifade etti.
 
SOLARTR 2018’de, 2020’de tekrar görüşebilmek dilekleriyle kapanış gerçekleştirildi.
 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-