İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

GÜNEŞ ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN GÜVENİLİR İŞ ORTAĞI SMART ENERGY

Hem güneş enerjisi santrali (GES) yatırımcısı hem de yerli panel üreticisi kimliğiyle sektörünün önde gelen oyuncularından Smart Energy’nin Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ: 
“Güneşin her alanında imzası olan bir şirket olmak, hizmetlerimizi çok daha geniş bir coğrafyaya yaygınlaştırmak için çalışıyoruz.”
 
Smart Energy’nin Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ Smart Energy ve Ar-Ge ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
 
Öncelikle Smart Energy’nin verdiği hizmetler nelerdir?
 
Smart Energy, yatırım, mühendislik hizmetleri ve güneş paneli üretimi gibi alanlarda 2009’dan bu yana güneş enerjisi sektörünün güvenilir iş ortağı. 10 yılı aşkın süredir güneşe yatırım yapan ve 350’nin üzerinde projeye mühendislik ve EPC hizmeti sunarak sektördeki deneyimini pekiştiren şirketimizin Bulgaristan, Yunanistan, Romanya ve Türkiye’de 100 MW’a yakın GES yatırımı bulunuyor. Bunun yanı sıra Gebze’deki 800 MW kapasiteli üretim tesisimizde yüksek kaliteli yerli güneş panelleri üreterek sektörümüzün beğenisine sunuyor, ayrıca dünyanın pek çok ülkesine ihraç ediyoruz. Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, İsviçre, Ukrayna ve Almanya’da ofislerimiz bulunuyor. Güneşin her alanında imzası olan bir şirket olmak, hizmetlerimizi çok daha geniş bir coğrafyaya yaygınlaştırmak için çalışıyoruz.
 
‘’AR-GE, SMART ENERGY’NİN STRATEJİK PLANLAMASINDA ÇOK GENİŞ YER TUTAN BİR KONU’’
 
Smart Energy’in AR-GE anlayışından bahseder misiniz?
 
Ar-Ge, Smart Energy olarak bizim çok önem atfettiğimiz bir konu. Çünkü hizmet verdiğimiz güneş enerjisi sektörü, teknolojisi her geçen gün değişip gelişen ve her gün yeni bir gelişmenin gündeme geldiği bir alan. Biz bu sektörde başarılı olmanın yolunun en yeniyi takip etmek ve bunları ithal etmek yerine ülkemizde üretmekten geçtiğine inanıyoruz. Bu da ancak Ar-Ge’ye yatırım yapmakla mümkün. Bu nedenle Ar-Ge, Smart Energy’nin stratejik planlamasında çok geniş yer tutan bir konu. Güneş enerjisi sektöründe daha da büyümek ve yatırımların artması güçlü bir Ar-Ge planlaması şart. Biz faaliyetlerimizi bu doğrultuda sürdürüyoruz. Ar-Ge çalışmalarımız sonucunda elde ettiğimiz çıktıları ise, üretim sürecimizi iyileştirmek ve ürün kalitemizi daha da mükemmelleştirmek için kullanıyoruz. 
 
Gündeminizde yer alan projeleriniz ve Ar-Ge çalışmalarınız neler?
 
Türkiye ve dünyadaki lokal ve global projelere güneş paneli sağlamak ve yenilenebilir enerji üretiminin artması için üzerimize düşeni yapmak bizim için bir iş, ama aynı zamanda da manevi bir sorumluluk. Bu nedenle Gebze’deki üretim tesisimizde dünyanın kabul ettiği kalite standartlarının da üzerinde premium güneş panelleri üreterek hem ülkemizdeki projelerde kullanılmalarını sağlamak hem de ihraç etmek bizim en öncelikli projemiz. Ayrıca, bugüne kadar Tosçelik üretim tesisinin çatısında kurulan GES’in kurulumunu yapmak ve Akfen Yenilenebilir Enerji’nin yatırımcısı olduğu 24 MW’lık lisanslı proje olan Konya MT-Doğal ve Yaysun GES’te ürettiğimiz güneş panellerinin kullanılması gibi pek çok büyük ve öncü projede yer almanın da gururunu taşıyoruz.
 
‘’BÜNYEMİZDE BİR AR-GE MERKEZİ KURMAK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI DA HIZLANDIRIYORUZ’’
 
Güneş enerjisi sektörüne en iyiyi, en kaliteliyi sunmak istediğimiz için Ar-Ge’yi üretim süreçlerimizin merkezi haline getirdik. Bu kapsamdaki en güncel adımımız, hücre verimliliği artışı sağlaması açısından 5BB (BusBar) olarak kurduğumuz ilk hattan sonra yeni hatlarımızda MBB (Multi BusBar) stringer entegrasyonunu gerçekleştirmek oldu. Güneş enerjisi sektörü, standart mono veya poly panellerden gün geçtikçe uzaklaştığı için ve daha yüksek verimliliğe sahip olan Mono Perc, Half-Cut Cell ve Bifacial gibi yeni teknolojileri üretmek için yatırımlar yapıyor, ekipmanlarımızı ve üretim süreçlerimizi bu yeni teknolojiler doğrultusunda sürekli güncelliyoruz. 
Ayrıca, üretim tarafında Ar-Ge’mizi daha da güçlendirerek kalitesiyle sektörde adından söz ettiren bir firma olma hedefimiz doğrultusunda bünyemizde bir Ar-Ge merkezi kurmak için çalışmalarımızı da hızlandırıyoruz.
 
Bu arada gündemimizdeki bir diğer proje ise, Gebze’deki tesisimizde hücre üretimine başlamak. Panel tarafında hücreye, hücreden aşağı inerek wafer, ingot üretimine gidip, dikey entegrasyonunu tamamlamış bir firma olma hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımız sürüyor.
 
 
Ar-Ge projelerinizi nasıl belirliyorsunuz?
 
Güneş enerjisi sektörüne standartların da ötesinde yüksek kaliteli güneş panelleri sunabilmek bizim önceliğimiz olduğundan Ar-Ge projelerimizi belirlerken farkımızı ortaya koyan, sektörümüze ve ülkemize katkı sağlayan projeler olmasına dikkat ediyoruz.  Ürün, hizmet, sistem süreçlerini iyileştiren, maliyetleri daha aşağıya çeken uygulamalarımızla yatırımcılarımıza ve elbette özünde ülkemize değer katan çalışmalara imza atıyoruz. 
 
Burada Smart Energy ve stratejik ortağımız SUMEC’in Ar-Ge ve inovasyon anlayışının yarattığı sinerjiye de vurgu yapmak isterim. Dünyanın her yerinde kalitesi sayesinde prestij kazanmış Phono Solar’ın Türkiye’de, bizim tesislerimizde üretiliyor olması hem ülkemiz hem sektörümüz hem de Smart Energy için çok büyük bir gurur kaynağı.
 
‘’TEKNOLOJİYE BİLİMSEL ARAŞTIRMAYLA, SEKTÖR TECRÜBESİYLE VE SÜREKLİ DEVAM EDEN AR-GE FAALİYETLERİYLE ULAŞABİLİRİZ’’
 
Ar-Ge çalışmalarının sektör açısından önemi nedir?
 
Bugün ekonomik olarak kalkınmış ülkelere baktığımız zaman, enerjiyi yenilenebilir ve doğal kaynaklardan üreten, buna kaynak ayıran, yatırım yapan, teknoloji geliştiren ülkeler olduklarını görürsünüz. Mesela Almanya, güneşli gün sayısı az olmasına rağmen yenilenebilir enerjiyi kalkınması adına önemli bir lokomotif olarak kabul etmiş bir ülkedir. Almanya’nın başarısının altında yatan en büyük etken, Almanya’nın yenilenebilir enerjinin değerini erken fark etmesi ve devletin yenilenebilir enerjiyi desteklemesi kadar, Ar-Ge yatırımlarının sürekliliği ve teknoloji üretmesi diyebiliriz. Almanya örneğinde olduğu gibi teknolojiyi ithal etmeden kendi kaynaklarıyla üreten bir ülke olmak, sanayinin tüm alanlarında olduğu gibi güneş sanayisinin kalkınmasını ve büyümesini de sağlar. İşte Ar-Ge çalışmaları, teknolojiyi kendi kaynaklarımızla kendi ülkemizin kalkınması için üretmek ve hatta teknoloji ithaleden değil, ihraç eden olmak için bu kadar önemli. Çünkü yılın 300 günü gördüğümüz güneşten katma değer sağlayan bir enerji kaynağı yaratmak ancak teknoloji ile mümkün. Teknolojiye ise ancak bilimsel araştırmayla, sektör tecrübesiyle ve sürekli devam eden Ar-Ge faaliyetleriyle ulaşabiliriz.
 
Smart Energy 2009 yılında başlangıcını yapıp, 2017 yılında Gebze’de kurduğu fabrikası ile üretici kimliği ile de deneyim kazandı. Bu süreci kısaca bizimle paylaşır mısınız?
 
Dediğiniz gibi 2009 yılında yenilenebilir enerji üzerine yatırımlar yapmayı tercih ederek sektöre giriş yaptık ve 2017’de de Gebze’de Çinli stratejik ortağımız SUMEC ile birlikte üretim tesisimizi faaliyete açtık.  Smart Energy’i faaliyete geçirmeden önce güneş enerjisi alanındaki yatırım olanaklarını ince detaylarına kadar araştırdığımız için yatırımlarımızı çok akıllıca planlamıştık. Güneşe inandığımız ve geleceğin yeşil enerjide olduğunu gördüğümüz için güneşte teknolojinin kilidinin kırılmasından ve ucuzlamasından faydalanarak bu alana yatırım yaptık. Üretim tesisimiz 2017’de 420 MW kapasiteyle hayata geçti, daha ilk yılında, yani 2018’de üretim kapasitemiz iki katına çıkarak 800 MW’a ulaştı. Yine ilk yılımızda Türkiye’deki panel üretimindeki payımızı yüzde 30’a kadar ulaştırdık. Şu anda yüksek kaliteye sahip güneş panelleri üreten, bu panelleri ihraç eden ve hücre üretimine geçmek için yatırım yapan, sektörde saygınlık kazanmış bir şirketiz. Şimdi kendimize bir hedef koyduk, 2020’ye kadar faaliyet gösterdiğimiz ülke sayısını 20’ye çıkarmak için var gücümüzle çalışacağız.
 
‘’BİZ GÜNEŞ TEKNOLOJİSİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ’’
 
Zengin know-how bilgisine sahip bir ekibinizin olmasının size getirileri nelerdir?
 
Know-how bizim fazlasıyla değer verdiğimiz bir kavram. Eğer teknoloji kullanmakta olan bir girişimseniz, aksi zaten mümkün değil. Güneş gibi dünyada rekabetin çok fazla olduğu, Türkiye’nin rakiplerine kıyasla çok daha yeni bir oyuncu olarak mücadeleye girdiği bir alanda sizin de bir şekilde farklılıklarınızla öne çıkmanız gerekiyor. Biz güneş teknolojisi geliştirmek istiyoruz, haliyle bunu geliştirecek ekibimizin tecrübeye ve zengin bir sektör bilgisine gerek var. 
 
2009 yılında girdiğimiz sektörde bizi öne çıkaran temel unsur, en başından bu yana güneş enerjisi alanında uzmanlaşmış bir kadroyla çalışmış olmamız. Başta mühendislerimiz olmak üzere iş süreçlerinin her noktasında uzmanlığa ve deneyime değer veriyor, çalışanlarımızın kendisini sürekli geliştirmesini sağlamaya çalışıyoruz. 
 
Önümüzdeki yıla yönelik hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?
 
Smart Energy olarak biz, hedeflerini gerçekçi ve detaylı bir şekilde planlayan ve bunları adım adım gerçekleştiren bir şirketiz. 2019’da da güneş enerjisi santrali yatırımlarımızı devam ettireceğiz ve diğer yandan da güneş paneli kapasitemizi artırmak ve şirketimizi büyütmek için çalışacağız. Bizim öncelikli hedefimiz, ülkemizin yurtdışından panel ithal etmesini önlemek ve bu alanda ihracatçı olarak adını duyurmak. Yüksek teknolojiye sahip güneş panellerimizi Avrupa ve Amerika’nın yanı sıra, MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) ülkelerine ihraç etmeyi ve 2020 yılında faaliyet gösterdiğimiz ülke sayısını 20’ye çıkarmayı istiyoruz. İhracata yönelik yerli üretim güneş panellerimiz ile ülke ekonomisine yönelik katkımızı artıracağız. Diğer bir adımımız ise hücre üretimine geçmek olacak.
 
 
‘’SEKTÖR DAHA DA BÜYÜMEK VE TÜRKİYE’Yİ KALKINDIRMAK İÇİN ÇALIŞMAYA HAZIR’’
Son olarak, önümüzdeki 2019 yılını güneş enerjisi sektörü açısından değerlendirebilir misiniz? Sektör olarak yeni yıldan beklentileriniz neler?
 
2018 yılını tamamlamaya günler kala, Türkiye’nin güneş enerjisinde çok daha güçlü bir hale geldiğini söyleyebiliriz. Birkaç sene öncesine dek 40 MW civarında olan kurulu gücümüz, bu sene itibariyle 5 GW’ı geçti. Bu artış Türkiye’nin güneş enerjisi sektöründe atılım yapmaya başladığının açık bir göstergesi. Sektör daha da büyümek ve Türkiye’yi kalkındırmak için çalışmaya hazır. Sektörün daha da büyümesi ise yatırımların sürmesine ve ülkemizde daha fazla GES kurulabilmesine bağlı. Bunun için de yeni kapasitelerin yaratılarak üreticiye destek verilmesi gerekiyor.
 
 
 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-